Hogyan optimalizálhatók az ellátási láncok a szállítási költségek emelkedése idején?

Created by Monika Sojka | |   Logisztika
Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A szótári definíció szerint az ellátási lánc a termékek vagy szolgáltatások végfelhasználóhoz való eljuttatásának összetett folyamata. Elemeit - kapcsolatait - az áruk cseréjében részt vevő valamennyi fél (a gyártóktól és anyagszállítóktól kezdve a forgalmazókon át a végső fogyasztóig), valamint az általuk végzett valamennyi tevékenység, az információáramlással együtt alkotja. Az ellátási lánc megfelelő megszervezése és működésének az aktuális igényekhez való igazítása az egyik legfontosabb módja a vállalati hatékonyság növelésének, a versenyelőny megszerzésének, a költségek optimalizálásának és a kulcsfontosságú pénzügyi mutatók javításának.

Az ellátási lánc optimalizálása: egyszerű elmélet, nehéz gyakorlat

A jelenlegi pénzügyi válsághelyzetben, amely a viharos geopolitikai helyzetből, valamint az üzemanyagok és bizonyos nyersanyagok ebből következő hiányából, illetve a szállítási költségek ebből következő emelkedéséből adódik, a hatékony ellátási lánc fenntartása - bár rendkívül nehéz - fontos hozzáadott értékké válhat a versenyző piacon. Feltéve persze, hogy gyorsan felismerjük a felmerülő üzleti lehetőségeket. Ez nem lehetséges annak folyamatos elemzése nélkül; ezért játszik ebben a folyamatban olyan hatalmas szerepet a hatékony információáramlás, majd a gyors döntések meghozatalának és a változtatások végrehajtásának képessége, hogy az ügyfél gyorsan és elfogadható áron kapjon jó terméket vagy szolgáltatást.

Az ilyen célok elérése azonban nehéz vállalkozás. Az aktuális helyzet részletes felmérését, valamint döntéseink hatásainak folyamatos nyomon követését igényli, hogy felmérhessük intézkedéseink hatékonyságát, és szükség esetén elvégezhessük a szükséges korrekciókat, amelyeket gyakran a változó piaci trendek kényszerítenek ki. Ehhez megfelelő valós idejű eszközökre van szükségünk, beleértve a nagy mennyiségű adat gyors feldolgozására és egyértelmű megjelenítésére tervezett fejlett informatikai rendszereket.

Ellátási lánc optimalizálása - kezdjük a probléma azonosításával

Az ellátási lánc működésében felmerülő folyamatos problémákra való ideges reagálás és az ad hoc megoldások keresése nem hatékony. Egy ilyen összetett és változóktól függő struktúra irányításához aprólékos tervezésre és együttműködésre van szükség az összes érintett részleg - beszerzés, logisztika és tervezés - között, valamint az ellátási lánc jobb átláthatóságát biztosító adatokhoz való hozzáférésre.

Például: minél hosszabb az ellátási lánc - és ezért minél több kézben és közvetítőn kell áthaladnia az árunak a vevőhöz vezető úton (gyártó, nagykereskedő, kiskereskedő) - annál nagyobb a késések és problémák kockázata. Ezért egy ilyen lánc optimalizálásának és hatékonyságának javításának egyik fő módja lehet a "leggyengébb láncszem" megtalálása és kiküszöbölése.

A mai szervezetek előtt álló másik nagy kihívás a régi értékesítési csatornák átszervezése, amelyek az elmúlt években jelentős átalakuláson mentek keresztül, valamint a vásárlók változó vásárlási szokásaira való reagálás. Az interneten keresztül történő értékesítés egyre nagyobb jelentőségre tett szert, ami számos szervezetet arra kényszerített, hogy új üzleti modelleket vezessen be és diverzifikálja értékesítési csatornáit. A többcsatornás forgalmazás irányítása számos logisztikai kihívást vet fel, és ha ezeket nem sikerül kezelni, az általában magas költségekhez és az ellátási láncok megszakadásához vezet.

A problémák forrása talán a vállalaton belüli különböző részlegek közötti együttműködés hiánya. Ilyen körülmények között az egyes egységek csak a saját funkciójukon, KPI-iken és célokon belül keresik az optimalizálást, ahelyett, hogy közösen keresnék az egész vállalat számára optimális megoldásokat. Ez előbb-utóbb belső konfliktusokhoz vezet, mind a tervezési szakaszban, mind a napi működés irányítása során.

Megszakadt ellátási láncok? Találjon megoldást a saját vállalatában

A termék megrendelésétől a gyártási részlegnek a szükséges nyersanyagokkal való ellátásán és a minőségellenőrzés biztosításán át a vevőnek történő kiszállításig vezető úton számos bonyodalom - például természeti katasztrófák, politikai döntések, kereskedelmi háborúk vagy járványok - léphet fel, amelyek szélsőséges esetben lehetetlenné tehetik a megrendelés megfelelő minőségben történő teljesítését a megbeszélt helyen és időben. Ilyenkor megszakadt ellátási láncról beszélünk. Az ilyen események kiszámíthatatlansága megnehezíti a gyors reagálást, de egy idejében elkészített cselekvési terv jelentősen segíthet a negatív hatások enyhítésében. A cselekvési terv kidolgozásához a termékellátási lánc egyes szakaszainak részletes elemzése szükséges, hogy azonosítani lehessen a megfelelő működésüket fenyegető lehetséges veszélyeket, mint például az egyetlen beszállítótól való túlzott függés vagy a termék szélsőséges szezonalitása. W

Minden olyan vállalatnak, amely ellátási láncokat használ működésében, védekeznie kell azok megszakadása ellen. Az ilyen intézkedések közé tartozik mind az alkatrészek, mind a termékek beszállítóinak diverzifikálása, alternatív szállítási útvonalak biztosítása vagy más szállítási szolgáltatók igénybevétele, megfelelő biztosítások és biztosítások, és mindenekelőtt a lehetséges problémák előrejelzése. Ez megfelelő kockázatelemzéssel lehetséges.

Fenntartható szállítási és raktározási megoldások választása

Minden ellátási lánc kulcsfontosságú láncszemei közé tartozik a raktározás és a szállítás. Érdemes megjegyezni, hogy ezek működésének javítására - és ezáltal az egész lánc teljesítményének javítására és a vállalat nyereségének növelésére - az egyik lehetőség a műanyag csomagolás használata.

Az ellátási lánc különböző láncszemeiben a szállítási csomagolások szerepe a termelőtől a vásárlóig történő hatékony árumozgásban nagy szerepet játszik. Ez különösen a szállításra, az átrakási munkák elvégzésére, az áruk mennyiségének és minőségének biztosítására és azonosítására vonatkozik. A megfelelően megtervezett, gyártott és rendeltetésszerűen használt csomagolások jelentősen hozzájárulhatnak a költségek csökkentéséhez, valamint az ellátási lánc folyamatok minőségének és biztonságának biztosításához.

Az újrafelhasználható műanyag újrafelhasználható csomagolás javítja a termékek szállítását a legtöbb iparág ellátási láncában, lehetővé téve a vállalatok számára a költségek csökkentését és a működés optimalizálását. Többféle opcióban és magasságban kaphatók, így könnyen kiválasztható a tárgyak méretének és a rendelkezésre álló helynek megfelelő legjobb megoldás. Fontos, hogy egyértelműen felcímkézhető vagy színezhető képességük azt jelenti, hogy a bennük elhelyezett termékek gond nélkül azonosíthatóak, így szervezik a munkaterületeket és racionalizálják a raktári logisztikát. Kis súlyuk és a teli konténerek egymásra helyezésének, valamint az üres konténerek egymásba fészkelésének lehetősége optimalizálja a szállítási költségeket és csökkenti a szállítás környezetre gyakorolt negatív hatásait. Ezért olyan fontos, hogy minden vállalkozás ellátási láncába megfelelő csomagolást építsenek be.

Összefoglaló

Az elmúlt két év eseményei világszerte megterhelték a vállalkozásokat. Paradox módon azonban rövid távú negatív következményeik hosszú távon jótékony hatásúak lehetnek. Pozitív elemük az, hogy ezek a tapasztalatok mennyire felkészítették a vállalatokat - Lengyelországban is - arra, hogy stratégiailag gondolkodjanak a jövőjükről. Hogy diverzifikáljanak, hogy átépítsék beszerzési módszereiket, hogy új partnereket keressenek - hogy felkészüljenek az ellátási láncukban bekövetkező további zavarokra, amelyek a jövőben biztosan nem kerülhetők el.

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - marketingszakértő