Az elektronika biztonságos szállítása - ESD-konténerek, ESD-KLT-k és ESD-raklapok

Hányszor fordult elő Önnek, hogy megérintette a kilincset, és kellemetlen, rövid ideig tartó elektrosztatikus kisülést érzett az ujjai végén? Ez az elektrosztatikus kisülések eredménye. Az ESD (Elektrosztatikus Kisülés) esetek többsége azonban az ember érzékelési küszöbje alatt történik; bár számunkra észrevehetetlenek, valós veszélyt jelentenek az elektronikai alkatrészek számára. Ennek megelőzésére a bekuplast cég speciális tervezésű tárolóedényeket kínál ügyfeleinek, amelyek megvédik a terhet az ESD által okozott károsodás és az ezzel járó veszteségek kockázatától.

Az elektrosztatikus kisülés egy hirtelen, rövid ideig tartó elektromos áram áramlása két olyan tárgy között, amelyek különböző elektromos potenciállal rendelkeznek. Az ember észleli ezeket a kisüléseket, amelyeknek a feszültsége nem kisebb, mint 3000 V. Az elektronika számára - integrált áramkörök, nyomtatott áramköri lapok, processzorok vagy fénykibocsátó diódák esetén - már a 35 V-os feszültség is veszélyes! Az elektronikai alkatrészek gyártásával vagy összeszerelésével foglalkozó vállalatok számára a termékek nem megfelelő védelméből eredő ESD okozta károk nagyon költségesek lehetnek.

Ezen megelőzése érdekében szükséges az ESD védelem területén tett intézkedések bevezetése és következetes végrehajtása, például megfelelő tárolóedények és más megoldások biztosítása a elektrosztatikus kisülésekre érzékeny termékek tárolására és szállítására. A bekuplast cég az ügyfeleinek kínálja

elektrosztatikus töltéseket vezető műanyagból készült. Ez az PP-ESD anyag, azaz elektrosztatikus vezetőképességgel rendelkező polipropilén.

Silverline ESD sorozatú tárolóedények

A bekuplast például olyan műanyag tárolóedényeket kínál a silverline ESD sorozatból, amelyek optimálisan megfelelnek a modern raktár- és szállítási logisztika követelményeinek, beleértve a szállítószalag- és áramlópolcrendszerek technológiájában való használat lehetőségét is. Ezek megfelelnek az összes AKL (Automatisches Kleinteilelager) kis alkatrész automatikus tárolójának követelményeinek. Stabilak maradnak még nagy terhek esetén is a rakásokban, magas ütés- és törésállóságot garantálnak, elérhetők hat különböző aljváltozatban, és - ami sok felhasználó számára fontos - 100%-ban újrahasznosíthatók.

KLT tárolóedények ESD verzióban

A bekuplast műanyag KLT tárolóedényeinek egy másik típusa az elektronikai áruk szállítására szolgáló szakosított ESD tárolóedények, amelyek természetesen elektromosan vezető antisztatikus műanyagból készülnek, amely megvédi azokat a sérülésektől, szennyeződésektől és elektrosztatikus kisülésektől. Ezek az VDA-R-KLT típusú ESD verziójú tárolóedények elektrosztatikus kisülésektől védettek, stabil, erősített aljjal és egyedi tartósságot biztosító ferde megerősítésekkel rendelkeznek. A raklapozó kialakítás többpontú stabilitást biztosít és lehetővé teszi a tárolóedények rakásba helyezését további raklapozási védelem nélkül. Ezek a tárolóedények kiválóan alkalmazhatók különböző kombinációkban történő rakodáshoz. Az ergonomikus fogantyúknak köszönhetően lehet őket automatikusan vagy kézi módon kezelni.

Elérhető egy könnyű ESD tárolóedény verzió is, amelyet VDA-RL-KLT jelöl, és konstrukciójában különbözik a VDA-R-KLT verziótól a sík aljú kialakítás alkalmazásával. Ezek a könnyebb tárolóedények a könnyű és közepes teherbírású rakományok szállítására szolgálnak, és megfelelő bordázatuknak köszönhetően nagy szilárdsággal rendelkeznek. Hasonlóan a VDA-R-KLT verzióhoz, automatizált raktárakhoz vannak tervezve, de az ergonomikus fogantyúknak köszönhetően kézi kezelés során is kényelmesek.

Fedelek, paletták ESD verzióban

A bekuplast által kínált ESD védelmet nyújtó megoldások kiegészítik az ESD tárolóedények fedeleit (lazán ráhelyezhető silverline ESD és basicline ESD fedelek, valamint a VDA-KLT ESD dobozok fedelei), valamint az ESD palettákat. Ezek utóbbiak elektronikai elemek szállítására készültek, hogy megvédjék az érzékeny árukat a kisülésektől, és magas stabilitással, tartóssággal és teherbírással rendelkeznek.

Az elektrosztatikus kisülések (ESD) kockázatának figyelembevétele az elektronikai eszközök szállítása és tárolása során idő- és erőforrásveszteségnek tűnhet. Azonban ennek elhanyagolása komoly minőségi problémákhoz vezethet, amelyek csak néhány nappal, héttel vagy akár hónappal a termék értékesítése után jelentkeznek. Fontos ezt szem előtt tartani.