News

Csomagolás optimalizálása az általános áruszállítási logisztikában

Created by Monika Sojka | |   Folyamatoptimalizálás

Az LTL (Less-than-truck-truckload) szállítmányozás olyan kisméretű, különböző alakú és csomagolású, viszonylag kis súlyú rakományok szállítása, amelyek önmagukban nem képesek egy teljes járművet vagy konténert megtölteni. Ez a fajta szállítás (a szakmai zsargonban LTL, Less than Truck Load, azaz kevesebb, mint egy teherautónyi rakomány) összetettsége miatt nagyobb figyelmet igényel a részletekre, mint a teljes teherautónyi szállítás, ha azt akarjuk, hogy zökkenőmentesen menjen, és a rakomány biztonságosan, időben és úgy érje el a címzettet, hogy az mind az ügyfél, mind a fuvarozó számára nyereséges legyen.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Aki nem ismeri az áruszállítási logisztikát, azt gondolhatja, hogy az általános áruszállítás a közmondásos "gyerekjáték". Végül is, mi olyan bonyolult abban, ha egy szállítmányt egy fuvarozó cégtől rendelünk meg? A sofőr felhajt a teherautójával, a raklapok közé pakolja az általános árut a többi ügyfél termékeivel, és - tetszés szerint - szétosztja azokat a gyűjtőpontokon. Ennyit az elméletről. A gyakorlatban egy ilyen műveletet rendkívül nehéz lenne optimalizálni. Hogyan lehet tehát megoldani? Nézze meg cikkünket.

Hogyan működik a gyűjtőfuvarozás?

A gyűjtőfuvarozási vállalatok szisztematikusan közelítik meg a kérdést. A közhiedelemmel ellentétben a gyűjtőfuvarozási hálózatban az árukat többször is kezelik - gyakrabban, mint a közvetlen szállításban. Képzeljünk el egy gyűjtőfuvarozó céget, amely az egész országot kiszolgálja. A rendszer racionalizálása érdekében működési területét régiókra osztja. Az egyes régiókban a fióktelepek vagy partnerek gyűjtik be a szállítmányokat az ügyfelektől, majd továbbítják azokat a szállítmányozó fogadóközpontjába. Ott összevonják a különböző küldeményeket, amelyek egy központi raktárba kerülnek (nagy ország esetén több is lehet). Itt az árukat szétosztják a szállító teherautókra, hogy azokat a megfelelő regionális raktárakba vagy közvetlenül a címzettekhez szállítsák. Mint látható, a szállítandó árukat legalább kétszer mozgatják. Összefoglalva: a gyűjtőfuvarozás sajátosságai közé tartozik a feladó és a címzettek szétszórtsága, a szállításszervezés nagyobb bonyolultsága és a hosszabb szállítási idő, amely az ilyen szállítás lehetővé és jövedelmezővé tételéhez szükséges további műveletekből adódik.

Bonyolult, de nyereséges

A kevesebb, mint kamionos fuvarozás általában azoknak a vállalkozóknak a választása, akik optimalizálni akarják költségeiket, mivel a kisebb mennyiségben történő szállítás megkönnyíti a likviditás fenntartását - ami különösen fontos a kkv-szektor számára. Egyrészt megtakarítást eredményez a raktározás terén (a kisebb mennyiségű áru könnyebb kezelése miatt gyakran el lehet tekinteni a raktárhelyiségek építésétől vagy bérlésétől), másrészt a logisztikai szakemberek számára jelentős rugalmasságot biztosít a rakománytér megfelelő kezelésének köszönhetően a szállítás során - azaz az áruk elhelyezésének sorrendje, súlya, alakja, rögzítési módja és a megfelelő konténerek kiválasztása.

Ajánlott konténerek kis alkatrészekhez:

Konténerek: az általános áruszállítás optimalizálásának kulcsa

A fent említett konténerekben is találhatunk megtakarítást. Nagyon fontos, hogy azok a szállítandó áru súlyához és méreteihez, valamint sajátos jellemzőihez (anyag és annak sérülésérzékenysége) igazodjanak, és védjék a szállítandó árut a mechanikai, biológiai, kémiai és éghajlati (például nedvesség vagy hő és hideg) károsodástól. Emellett kényelmes kezelhetőséget kell biztosítaniuk, és tartóssággal kell rendelkezniük, mivel gyakran vannak kitéve lánctalpaknak (raklapokra rakásolás). A gyűjtőszállítmányok hatékony kezelése a szállítási csomópontokon szabványos méretű raklapok (pl. EURO raklapok) használatát igényli. Ez biztosítja, hogy tökéletesen illeszkedjenek a teherautóba, és bármilyen helyzetben fel lehessen őket rakodni. Az áruk lazán hagyása megzavarja a szállítási folyamatokat és sérülésekhez vezethet.

A különböző típusú konténerek és raklapok teljes térfogatának kihasználtsága gyakran nagyon alacsony, így itt jelentős megtakarítások érhetők el. Ez azonban nem könnyű. Az általános rakomány több problémát okoz a szállítás során, mint a teljes teherautó-rakomány (FTL) áruk, és optimalizálása sok erőfeszítést igényel. Az általános rakományt a kis méret és súly jellemzi, és gyakran nem egyenletes alakú, ami még nehezebbé teszi a szállítást. Mindezek a jellemzők sérülésveszélyessé teszik, és megfelelő védelmet igényelnek a szállítmányozás során.

A megfelelő választás alapvető fontosságú

Az általános rakomány szállítására használt csomagolási megoldások választéka rendkívül széles, és többek között raklapokat, kartondobozokat, zsákokat, ládákat, hordókat, ketreceket és hordókat foglal magában. A legmegfelelőbb megoldás kiválasztása az áruk típusától és a szállítás során rájuk leselkedő kockázatoktól függ. A hely-, idő- és fáradságtakarékosság érdekében érdemes a kisebb termékeket, például több csomagot vagy konténert nagyobb rakodási egységekbe egyesíteni (az úgynevezett unitizálás során). Ebből a célból az árukat lehet egymásra helyezni (több darabot összekötve), raklapokra rakni, konténerbe helyezni (az anyagokat egy speciális konténerbe helyezni) vagy kötegekbe, csomagokba stb. kombinálni.

Az általános rakományok esetében különösen fontos a megfelelő - olvasható és egyértelmű - címkézés használata is, amely jelzi a csomagok tartalmát. Ezek mind az alapvető jelzések, azaz az áru tartalmának és jellemzőinek azonosítása, mind a kezelési jelzések, amelyek az áru kezelésének módját jelzik, és szükség esetén a veszélyt jelző jelzések (amelyek a személyekre és a környezetre veszélyt jelentő jellemzőket ábrázolják). A gyűjtőfuvarozásra is, mint minden másra, törvényi korlátozások vonatkoznak. Ezek közé tartoznak: állatok, élő növények, fegyverek, robbanóanyagok, túlméretezett és lejárt szavatosságú áruk, értékpapírok, ékszerek és gyógyszeripari termékek, valamint bizonyos veszélyes áruk.

Példa a csomagolás optimalizálására

A szállítási folyamatok tartóssága és költséghatékonysága szempontjából a rendszeres szállításra alkalmas, újrafelhasználható műanyag csomagolás lesz a megfelelő választás. Szintén jó ötlet az összecsukható csomagolás használata, amely lehetővé teszi a használat utáni térfogatcsökkentést, és így előnyös a visszaküldési logisztika optimalizálása szempontjából. A csomagolást a lehető legnagyobb mértékben a védett termékekhez és a rakományhordozóhoz (raklap) kell igazítani, mivel ez csökkenti a töltő- és csomagolóanyagok szükségességét, és optimalizálja a rakományhordozó használatát. Törékeny csomagolások esetében célszerű töltőanyagokat (pl. buborékfóliát) használni. Ezek mennyisége csökkenthető az áru stretchfóliával történő rögzítésével.

Összefoglaló

A kis tételek, az úgynevezett darabáru szállításának megfelelő optimalizálása meglehetősen nagy kihívást jelent a logisztikai vállalatok számára. A rakomány megfelelő előkészítése és a csomagolás tudatos megválasztása, amelyben szállítani fogják, a szállítás sikerének egyik fő eleme. Érdemes ezt szem előtt tartani az új ellátási vonalak tervezésekor és az ügyfélcsoportokkal és együttműködő vállalatokkal való logisztikai hálózatok kialakításakor.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist

Csomagolás optimalizálása az általános áruszállítási logisztikában - Bekuplast blog