Visszaszállítási logisztika - új kihívások az internet korában

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Vállalati folyamatok

Az "ökológia" és a "fenntarthatóság" szavakat ma már minden esetben használják, mivel a környezetvédelem és a bolygónk jövőjéről való gondoskodás témája egyre több fogyasztó figyelmét foglalkoztatja.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Az ökológiát szem előtt tartva született meg a logisztika egy új területe: az úgynevezett"fordított logisztika". Célja a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése azáltal, hogy a használt áruk és anyagok, valamint az el nem adott termékek visszakerülhetnek oda, ahol újrahasznosításra vagy újrafelhasználásra kerülnek. A fordított logisztika tehát a hagyományos logisztika fordított folyamata, amely a végső rendeltetési helytől (pl. egy üzlet) a származási helyig (azaz a gyártó vagy a forgalmazó) tart. Célja a termék értékének visszanyerése, majd újra forgalomba hozatala, vagy - ha ez nem lehetséges - ártalmatlanítása.

A fordított logisztika a növekvő fogyasztói tudatosság eredménye

Ez egy olyan folyamat, amelynek szerepe különösen az elmúlt évben nőtt meg az e-kereskedelem gyors elterjedése miatt (amely elsősorban a koronavírus-járványhoz kapcsolódik), amikor a fogyasztók nagy számban kezdték igénybe venni az online vásárlást. A fordított logisztika elveinek megvalósítása azonban, amelyet néha a fenntartható jellegének hangsúlyozására is hivatkoznak

  • hulladéklogisztika
  • újrafelhasználási logisztika
  • hasznosítási logisztika

a fogyasztók növekvő tudatosságának is köszönhető - röviden: a vásárlók az úgynevezett "zöld lábnyommal" rendelkező termékeket részesítik előnyben: természetes, újrahasznosított vagy újrafelhasználható). Egy másik ok a jogi szabályozás elterjedése, amely az árutermelőket felelőssé teszi az előállított termékek ártalmatlanításáért és hasznosításáért, és súlyos szankciókkal fenyegeti őket, ha nem tartják be ezeket. A visszavont logisztika számos előnnyel jár az azt alkalmazó vállalatok számára, mint pl.

  • alacsonyabb termelési költségek a nyersanyagok és az újrahasznosított anyagok újrafelhasználásával az újak vásárlása helyett;
  • versenyelőny megszerzése
  • a visszáru hatékony kezelése révén új vásárlók megnyerése;
  • pozitív vállalati imázs kialakítása
  • a hulladék környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentése.

A visszáru logisztikai folyamata összetett és nagymértékben iteratív. Akkor kezdődik, amikor a vásárló visszaküld egy megvásárolt terméket. Ekkor merül fel a gyártóhoz való visszaküldés kérdése, és ekkor lépnek a színre a szállítótartályok és vezető szállítójuk, a bekuplast. A visszaküldött áruk hatékony és biztonságos szállítása a gyártóhoz/forgalmazóhoz kulcsfontosságú, mivel a visszaküldési logisztika egyik célja, hogy lehetőség szerint és a szükséges kozmetikai kezelést követően teljes értékűen visszaállítsák a standard ajánlatot. Ez az intézkedés a teljes ellátási lánc szempontjából fontos, hogy az első eladáskor elvesztett árrés visszanyerhető legyen. Ehhez pedig elengedhetetlen a hatékony szállítás és a megbízható konténerek biztosítása.

basicline: megoldás minden kihívásra

A bekuplast termékpalettáján olyan megoldások találhatók, amelyek ideálisak az úgynevezett fordított logisztikához. Ezek egyike az EURO-NORM basicline konténersorozat, amelyet élelmiszer- és nem élelmiszeripari szállításra egyaránt terveztek. Ezek a nagy stabilitással és szabványos alapméretekkel (200 x 150 mm, 300 x 200 mm, 400 x 300 mm, 600 x 400 mm) rendelkező könnyű konténerek sokféleképpen használhatók, köszönhetően a különböző kivitelek elérhetőségének: különböző típusú fenék, tömör és perforált oldalfalak, zárt és nyitott fogantyúk, valamint a kiegészítők széles választékának, amelyek lehetővé teszik az igények szerinti szabad konfigurálást. A gyártásukhoz használt kiváló minőségű PP-C anyagnak köszönhetően megmaradnak esztétikus megjelenésük, tartósak,használhatóságukat hosszú időn keresztül.

A basicline sorozat további előnyei: könnyű tisztíthatóság; a megerősített keret és sarokszerkezet révén elért stabilitás; és az ergonomikus kézfogantyúk. Az egymásra rakott tárolókból való egyszerű árumozgatáshoz szemlélőablakkal és csuklós fedéllel ellátott változat is kapható. A tökéletes rendezettség érdekében a tároló belseje - nagy rugalmassággal - kiegészítő tárolók segítségével felosztható; ezek ideális segítséget nyújtanak az apróságok válogatásában és tárolásában. A tárolóbetétek különböző méretekben kaphatók, így a belső tér 1/8, 1/4/ 1/4 hosszanti vagy 1/2 keresztirányú elrendezésben osztható. A kiegészítő betétekhez átlátszó fedelek tartoznak, így ránézésre látható, hogy mi van bennük. a bekuplast a 200 x 150 mm-es és 300 x 200 mm-es aljú basicline mini változatot is elérhetővé teszi, négy magasságú változatban, amelyek a legjobban beválnak a kis tárgyak szortírozásához és tárolásához. A biztonságos tárolás és a por elleni védelem érdekében a kis tárolók pattintható és csukható fedéllel is kaphatók. Minden basicline mini tároló félig átlátszó változatban is kapható.

Tárolás és mentés

A gyártó kínálatában az ügyfelek összecsukható konténereket is találnak, amelyeknek a jelentős térfogatcsökkenést (akár kb. 84%) lehetővé tevő kialakítása hatékonyabb helykihasználást biztosít a raktárban, valamint a visszáru logisztikában. A könnyű használat érdekében az összecsukható dobozok nagyon egyszerűen és a felhasználó számára biztonságos módon kinyithatók és összecsukhatók. Az összecsukható szállítódobozokat biztosan értékelni fogják mindazok is, akiknek fontosak a következők

  • a lehető legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás a légkörbe
  • a szállítási költségek minimalizálása.

Az összehajtott dobozok ugyanis nem igényelnek annyi helyet a szállításhoz, mint össze nem hajtott társaik. A fejlesztés során gondot fordítottak arra, hogy az összecsukható műanyag dobozok rendkívül teherbíróak legyenek. Ezt egy speciálisan kialakított és tartós alappal és erős sarkokkal érik el. Ezek a tulajdonságok a tárolók rakodását is jelentősen megkönnyítik. A sima oldalfalak és az éles élek hiánya megvédi a szállított termékeket a sérülésektől. A bekuplast összecsukható konténerek tömör és perforált változatban kaphatók; az előbbiek tömör oldalfalakkal és fenékkel rendelkeznek; az utóbbi esetben a fal perforálása lehetővé teszi a szabad légáteresztést, ami bizonyos terméktípusok esetében fontos.

Teljes körű és biztonságos logisztikai megoldás

A helytakarékosságot a bekuplast által kínált másik konténertípus biztosítja: az EURO-NORM egymásra helyezhető konténerek. A rakásolás az anyagok egymásra helyezése tárolás vagy szállítás céljából, míg a fészekrakás az egyik tartály helytakarékos elhelyezése a másikban. Az egymásra rakható és egymásba fészkelő konténerek tehát azok, amelyek a merev és az összecsukható ládák legjobb tulajdonságait ötvözik, hogy teljes és biztonságos logisztikai megoldást nyújtsanak. A szállítókonténerek kényelme, a szállításuk és az áruk kicsomagolása utáni tárolásuk egyszerűsége az ilyen típusú konstrukciók legfontosabb előnyei közé tartozik. Az üres, egymásba illeszthető konténerek szállítás és tárolás közbeni méretcsökkentése nem az üres konténer falainak összehajtásával (mint az összecsukható dobozok esetében), hanem a szállítótartályok egymásba illesztésével érhető el. Ezt trapéz alakú kialakításuk teszi lehetővé; egyszerűen a halomban lévő legfelső tartály 180 fokos elfordításával az automatikusan belecsúszik az alatta lévő tartályba (így csak a halom alján lévő tartály mérete nem csökken). A konténer típusától függően akár 70%-os méretcsökkentés is lehetséges, ami a rendelkezésre álló szállítási és tárolási hely hatékonyabb kihasználását biztosítja. Ugyanakkor egymásra rakható tárolóként nagy külső nyomásnak is ellenállnak, hatékonyan védve a belső teret és a bennük tárolt terméket a károsodástól. A tömör (400x300 mm és 600x400 mm méretű) és áttört (600x400 mm) kivitelben is kapható konténerek mind automatizált, mind kézi szállításra alkalmasak. Az egymásra rakható tárolók kényelmét növeli a megfelelő fedelek használatának lehetősége; ez utóbbiak azonban nem szükségesek a stabil egymásra rakáshoz. A tartályok kiváló minőségű műanyagból készülnek, aminek köszönhetően ellenállnak a -20°C és +60°C közötti hőmérsékletnek és a legtöbb vegyi anyagnak; így minden használat után moshatók és fertőtleníthetők.

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist