Milyen szállítási költségek merülnek fel a műanyag szállítódobozok használata esetén?

Created by Monika Sojka | |   Logisztika
Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A jelenlegi geopolitikai helyzet és a koronavírus világjárvány folyamatos gazdasági hatása negatívan hat a világgazdaságra. Az emelkedő nyersanyagárak az inflációval együtt nehéz választás elé állítják a termelőket: vagy elfogadják az áremelkedést, vagy keresik a módját annak, hogyan csökkenthetik kiadásaik egy részét, akár saját nyereségük rovására is. A megtakarítás egyik módja lehet a műanyag szállítótartályokba való befektetés. Bár első pillantásra ez csupán cseppnek tűnik a szükségletek tengerében, a fuvar- és üzemanyagárak jelenlegi emelkedése mellett egy ilyen vásárlás előnyei gyorsan megtérülhetnek.

Milyen szállítási költségekkel jár a műanyag szállítódobozok használata?

Aműanyag ládák nem számítanak luxuscikknek: a kereskedelemben széles körben kaphatók és viszonylag olcsók. Ennek ellenére számos olyan iparág van (hústermelők, gyümölcstermesztők, élelmiszer-feldolgozók), ahol a beszerzésük költsége állandó és fontos részét képezi a költségvetési terveknek, és ahol a hiányuk nem kisebb kellemetlenséget, hanem komoly válságforrást jelentene. Itt most nem a dobozok fajlagos költségét fogjuk vizsgálni, hanem a vállalkozások nyereség- és veszteségmérlegére gyakorolt hatásukat. Ugyanis, mint kiderül, az intenzív raktározási és szállítási tevékenységet folytató vállalatoknál ez az észrevétlen termék jelentősen hozzájárulhat a sikerhez - vagy annak hiányához.

Műanyag szállítódobozok = újrafelhasználhatóság

A zárt körforgásban való működésre tervezett műanyag dobozokat életük során többször is felhasználják, mielőtt újrahasznosítják és más csomagolási termékekké alakítják át őket. A jó minőségű polipropilénből készült szállítódobozok esetében a szavatolt eltarthatósági idő általában a vásárlástól számított legalább öt évre szól. Az UV-sugarakkal és a nedvességgel szembeni ellenálló képességüknek köszönhetően tartósak maradnak, függetlenül attól, hogy hol tárolják és használják őket.

Elméletileg a fadobozok vonzó alternatívát jelenthetnek a műanyag tárolókkal szemben. A gyakorlatban azonban, amikor a megoldás mellett szóló legfontosabb érv - az ár - a fa magas árával kiesik, a műanyag megmutatja erejét. Bár nem elpusztíthatatlanok, nem törnek vagy repednek olyan gyorsan, mint a fából készültek. Nem tartalmaznak csavarokat és egyéb fém alkatrészeket, amelyek meglazulhatnak, és az egész doboz széteshet. Sima, göcsök és éles szilánkok nélküliek, ami a fából készült tárolók esetében gyakorlatilag kizárja további használatukat a kezelőkre leselkedő veszély miatt.

Műanyag szállítódobozok = optimalizált tárolási folyamatok

A legjobb csomagolási megoldások azok, amelyek a legnagyobb hatékonyság mellett a legalacsonyabb költséget biztosítják, és a lehető legjobban kihasználják a helyet, hogy minden termék könnyen csomagolható és egymásra helyezhető legyen, miközben csökkentik a szükséges tárolóedények számát. A műanyag szállítódobozok ebből a szempontból pótolhatatlanok.

Nagy választékban állnak rendelkezésre a speciális kialakítású tárolók, amelyek lehetővé teszik a stabil egymásra helyezést. Ez a "modularitás" megkönnyíti a teljes szállítmány be- és szétszerelését; lehetővé teszi, hogy egyetlen szállítás során sokkal több áru kerüljön a járműbe, ami jelentősen növeli az egyes szállítmányok jövedelmezőségét. Nem kevésbé fontos az üres konténerek egymásba fészkelésének képessége - a trapéz alakú kialakításnak köszönhetően az üres konténerek egymásba húzódnak, és megtakarítást jelentenek az üres konténerek visszaszállítása során (akár 85%-os felületen). Ez azt jelenti, hogy ha egy irányba öt teherautó szükséges a teli konténerek szállításához, akkor az üres konténerek visszaszállításához csak egy teherautóra van szükség; ez a szállítási forma kedvezően hat az üzemanyag-fogyasztásra és tagadhatatlan előnyökkel jár a környezetvédelem szempontjából.

Jobb helykihasználás a szállításban

Aszállítótartályoknak mindenekelőtt megfelelő szállítási feltételeket kell biztosítaniuk az adott árutípus számára. Minden terméknek más-más követelményei vannak, ezért előnyös, ha a konténerek a lehető legsokoldalúbbak, ami megkönnyíti a különböző szállítási típusokban való felhasználásukat. A kompakt, gondosan megtervezett konténerek kevesebb helyet foglalnak el a szállítójárművekben, így maximalizálják a szállított áruk mennyiségét és növelik az Ön ellátási láncának hatékonyságát.

Másrészt különösen fontos a rakományok megfelelő elrendezése a teherautóban, ami hatással van a szállítás költségeire és biztonságára, különösen, ha szokatlan méretű és súlyú rakományokról van szó. Ilyen helyzetben minden fuvarozó számára kihívást jelent, hogy a teherautót úgy rakodja meg, hogy a rendelkezésre álló rakodási kapacitást maximalizálja. Itt is jól jönnek a műanyag konténerek, amelyek számos különböző méretben kaphatók, vagy kérésre megrendelhetők, és a szállítandó termékhez és a rendelkezésre álló helyhez igazíthatók. Bár ez egy drágább megoldás, két szempontból is biztosan megtérül. Először is, a termék típusához és követelményeihez igazodva meghosszabbítható az ilyen dobozok élettartama. Másodszor, mivel testre szabhatóak és egymásra helyezhetők, csökkentik a szállítási és tárolási költségeket. Harmadszor, mivel úgy tervezték őket, hogy a termék speciálisan védve legyen a sérülésekkel szemben - így csökkentve a károkat.



A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist