Járműipari dobozok, VDA konténerek - mik a jellemzőik, hol használják őket?

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

Az autóiparban a szállítás és a raktározás logisztikai szempontból nagy kihívást jelent. A műszaki cikkek tárolására többek között robusztus és biztonságosan használható dobozokat kell keresni. Hogyan válassza ki őket?

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Műanyag tároló- és szállítótartályok az autóiparban


Az autóipar elsősorban műanyag dobozokat használ, amelyek nemcsak robusztusak, hanem víz- és nedvességállóak és nagyon könnyen tisztíthatók. Ezek többszörösen felhasználhatók különböző típusú áruk tárolására és szállítására. Ugyanakkor a tárolóedénynek könnyűnek és kézreállónak kell lennie. Fontos, hogy alkalmas legyen mind a kézi kezelésre (amit ergonomikus fogantyúk biztosítanak), mind az automata szállítószalagokra, amelyek az autóiparban általában már alapfelszereltségnek számítanak. A szállítótartályok kiválasztásakor fontos ellenőrizni azok maximális terhelhetőségét, valamint használat közbeni biztonságát. Mit jelent ez? A műanyag dobozokat úgy kell megtervezni, hogy egymásra helyezve ne csússzanak el. Mindezen követelmények teljesítéséhez az autóiparban leggyakrabban a VDA és ESD konténereket használják. Milyen tulajdonságaik vannak, és hol használják őket? Mielőtt erre rátérnénk, nézze meg, mit kínál a bekuplast csomagolóanyag-gyártó.

VDA-KLT tartályok - az autóipari szabvány


A VDA-KLT tartályok az iparágban a szabványnak számítanak, és két fő típusra oszthatók: RL-KLT és R-KLT. Ne aggódjon, mindjárt felvázoljuk, miben különböznek egymástól. A műszaki cikkek tárolására szolgáló konténerek, a VDA műanyag dobozok az autóipar által meghatározott követelmények szerint vannak kialakítva, így funkcionálisak, szorosan a gyártási és raktározási létesítmények igényeihez igazodnak. Itt érdemes megemlíteni, hogy nevüket a Verband der Automobilindustrie (Automobilipari Szövetség) nevéről kapták, amely a szabványokat alkotta meg ezen a területen. A VDA autóipari szállítódobozok elsősorban kis alkatrészek tárolására és szállítására szolgálnak. Jellemzőjük, hogy áramvonalas nyílásokkal rendelkeznek, és a műanyag dobozok gyártója által alkalmazott átlós megerősítésnek köszönhetően stabilak. Megtöltésük után a felborulástól való félelem nélkül egymásra rakhatók. Az ellátási lánc optimalizálása érdekében a VDA konténerek szabványosított méretekben készülnek, amelyek könnyen illeszkednek az általánosan használt raklapokhoz. Mint korábban említettük, az autóipar számára készült műanyag dobozok moshatók, akár erős tisztítószerekkel is. Ezenkívül ellenállnak a napfénynek és nagyon tartósak. És mi a különbség a VDA-RL-KLT és a VDA-R-KLT tartályok között? Mindkettőnek sima alja van, de a VDA-R-KLT-nek lábai is vannak a nagyobb stabilitás érdekében.

VDA ESD konténerek


Az autóipari műanyag dobozok egy speciális típusa, az ESD konténerek tulajdonképpen a VDA-KLT változat egy változata. Ami megkülönbözteti őket egymástól, az az elektrosztatikus töltések vezetésének tulajdonsága. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eszközök és a kis elektromos alkatrészek biztonságosan szállíthatók bennük anélkül, hogy szállítás vagy tárolás közben elektrosztatikus kisüléstől kellene tartani. Az értékes árukat is megvédik a sérülésektől és a szennyeződésektől, bár fontos, hogy erre a célra külön műanyag fedelet használjanak. Azt is javasoljuk, hogy ezeket a műanyag dobozokat jobb ESD műanyag raklapokon tárolni és szállítani.

Hol használják az autóipari dobozokat?


Az autóiparidobozokat elsősorban az autóalkatrész-gyárakban és magukban az autógyárakban is használják. Intenzíven használják őket, tartósságuk és savakkal és vegyszerekkel szembeni ellenállásuk a legfontosabb. Méreteik szabványosak, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi a kezelést, bár érdemes elöljáróban megjegyezni, hogy a szállítódobozok gyártója egyedi dobozokat is tud gyártani. Ezen túlmenően az autóipari dobozokat gyakran használják az autós műhelyekben kis alkatrészek tárolására. Így biztos lehet benne, hogy nem fognak elveszni, és abban is, hogy nem fognak kifolyni, ha a csomagolás megsérül, amikor a legkevésbé számít rá. Ha önnek autószerelő műhelye van, és VDA tárolókat szeretne vásárolni hozzá, figyeljen arra, hogy rendelkeznek-e oldalsó zsebekkel. Így képes lesz elrakni egy kártyát a benne lévő tartalmak leírásával, és gyorsan visszahelyezheti, amikor a doboz felhasználási területe megváltozik. A műhelyekben nem ritka a műszaki cikkek tárolására szolgáló dobozok használata sem, mivel ezek nem csak a rendtartást könnyítik meg, de egymásra rakhatóságuknak köszönhetően helyet is spórolnak. Másrészt a nagyobb méretű ESD-tartályokban kényelmesen tárolhatók a munkahelyen használt elektromos szerszámok.

A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist