Halmozás - mi az, és hogyan kell biztonságosan és helyesen csinálni?

Created by Monika Sojka | |   Tárolás
Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A rakodási folyamat - a félelmetes elnevezés ellenére - a gyakorlatban az azonos méretű rakományok vagy raklapok egymásra helytakarékos, valamint a termékek és a személyzet biztonságát szolgáló egymásra helyezéséből áll. Általában raktárakban és logisztikai központokban történik. Annak érdekében, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végbe, és ne álljon fenn az áruk károsodásának vagy a kezelő sérülésének veszélye, be kell tartani a használt berendezésekre vonatkozó utasításokat, valamint a vállalat által meghatározott munkavédelmi és általános biztonsági szabályokat.

Mi az a rakásolás és hogyan kell helyesen elvégezni?

A rakodás akkor kezdődik, amikor a rakományt leveszik a teherautóról vagy a gyártósorról. A következő lépés a raktárterületre történő szállítás és a megfelelő elhelyezés azáltal, hogy más, előre elhelyezett rakományegységekre (általában raklapokra vagy állványokra) helyezik. A nehéz rakományok rakodási folyamataihoz rakodógépeket - nagy emelőkapacitású és a termékek nagy magasságba történő emelésére alkalmas járműveket - használnak. Ezek általában elülső elektromos vagy dízelüzemű targoncák. Előnyeik közé tartozik a fent említetteken kívül a kompakt kialakítás és a nagyfokú manőverezőképesség, így nem igényelnek sok helyet a mozgatáshoz vagy a forduláshoz - ez a tulajdonságuk rendkívül fontos a korlátozott helyekkel rendelkező raktárak számára. Ugyanezt a célt szolgálhatják többek között a négyirányú oldalrakodók, a terepjáró targoncák és a nyúlványos targoncák (ez utóbbiakat kizárólag raktárakban és raktárakban történő rakodásra használják) is. Az elektromos árbocos targoncák vagy a kisméretű szállító targoncák szintén alkalmasak raklapkezelésre.

Biztonságos rakodástermék-rakodás - alapelvek

A megfelelő és biztonságos rakodási művelethez fontos néhány szabály betartása. Az egymásra rakodni kívánt raklapon lévő árukat rétegesen és egyenletesen kell egymásra rakni, úgy, hogy azok ne nyúljanak túl a raklap körvonalán. Átgondoltan és szervezetten kell őket egymásra rakni, hogy a halmozásuk stabil legyen, ugyanakkor könnyen és gyorsan lehessen őket újra elővenni.

A raklapok egymásra helyezése - az egyszerűnek tűnő elvek ellenére - fejlett targoncavezetői képességeket igényel a kezelőtől. Ezért a jármű vezetőjének rendelkeznie kell a Műszaki Ellenőrzési Hivatal által kiállított megfelelő engedélyekkel, ahol a vállalatnál használt targoncákat is be kell jegyeztetni. Ezek nélkül a szállítás illegális, és súlyos jogi következményekkel járhat a vállalkozás tulajdonosára nézve.

A megfelelő felszerelés és a kezelői készségek nem minden, fontos a munkahelyet is úgy alakítani, hogy a szállítóeszközök biztonságosan mozoghassanak és működhessenek. Ehhez többek között meg kell határozni a tárolási helyeket és módszereket, stabilan rögzíteni kell az állványokat, meg kell határozni a szállítási útvonalakat, a kirakodási helyeket és a termékáramlási rendszert, valamint elő kell készíteni a rakodóteret, a parkolót és a garázst a rakodógépek számára.

Műanyagtartályok egymásra rakása - hogyan kell csinálni?

Az egymásra rakásolás nem csak a raklapokra helyezett rakományokra vonatkozik. A konténerek is egymásra helyezhetők, ami hatékonyabbá teszi a tárolást és a szállítást. A műanyag dobozok a legalkalmasabbak erre a célra, mivel könnyűek, tartósak és sokoldalúak a más anyagokból, például fából és fémből készült konténerekhez képest. Ideálisak a kis- és nagykereskedelemhez, valamint a tárolási és elosztási folyamatokhoz. Többek között olyan iparágakat támogatnak, mint az autóipar, az ipar, a gyógyszeripar és az elektronika. Méreteik, kialakításuk és kiegészítő funkcióik alapján kategorizálhatók, például eurokonformak, szállítószalagokkal ellátott automatizált raktárrendszerekhez igazodnak, RFID-címkével vannak ellátva stb.

Az egymásra rakás esetén elengedhetetlen, hogy megfelelő, egymásra rakáshoz tanúsított tárolókat válasszunk. Ezek lehetnek nyitott dobozok élelmiszerek és egyéb szilárd áruk tárolására, vagy zárt falú tárolóedények, amelyek alkalmasak laza tartalmú áruk tárolására. A műanyag nagy sűrűségének köszönhetően az egymásra helyezés nem veszélyezteti a szerkezetüket vagy magukat az árukat.

Miért kívánatos az egymásra helyezés a szállítás során?

A raklapok vagy konténerek egymásra helyezése a szállítójárművekben nagyszerű helytakarékossági lehetőség, és a megfelelő tárolás lehetővé teszi a tér ellenőrzését az ergonómia tiszteletben tartása mellett. Az áruk függőleges egymásra helyezésével optimálisan kihasználható a rakodóhely (így elkerülhető a "hordlevegő"), és nagyobb rakományt lehet egyetlen szállítással szállítani. Ez nyilvánvaló okokból előnyös a pénztárcának - több termék a kocsiban kevesebb szállítást és alacsonyabb üzemanyag-felhasználást jelent - és a környezetnek is, az alacsonyabb légköri kibocsátások tekintetében.

Ugyanez az elv alkalmazható az üres konténerek szállítására is. Ebben az esetben az egymásra rakható dobozok és konténerek tökéletes megoldást jelentenek, mivel kiváló szilárdsági tulajdonságokkal rendelkeznek, miközben optimálisan kihasználják a tárolási és rakodási helyet. Az ilyen típusú üres konténerek szállítása és tárolása során a méretcsökkentés nem az üres konténer falainak összehajtásával érhető el (mint az összecsukható dobozok esetében), hanem a szállítótartályok egymásba fektetésével. Ily módon a rakodóhely kihasználtsága akár 80%-kal is csökkenthető.

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist