Raktári ergonómia és munkavédelmi szabályok. Hogyan gondoskodjunk róluk?

Created by Monika Sojka | |   Folyamatoptimalizálás

Hát-, kar- és lábfájdalom, állandó fáradtságérzet, fokozatosan romló egészségi állapot és csökkent termelékenység a munkahelyen. Ez a valóság sok raktári dolgozó számára.

A napi feladataik nem megfelelő körülmények között történő elvégzése egyértelműen az egyik fő probléma, amely mind maguknak a munkavállalóknak az egészségét érinti, de jelentős tényező egész vállalatok teljesítményének romlásában is.

 

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mire kell ügyelni, és milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a raktárban biztonságos legyen a munka, és a dolgozók ne csak produktívak, hanem boldogok is maradjanak? Olvasson tovább, hogy megismerje a munkavédelem és az ergonómia legfontosabb alapelveit, amelyeket érdemes az Ön raktárában is megvalósítani!

Ergonómia és munkavédelem a raktárakban. Miért olyan fontosak?

Nyilvánvalóan az egyik fontos tényező az a jogszabály, amelynek értelmében a raktárvezetők kötelesek megfelelő munkakörülményeket biztosítani. Ilyen előírások többek között a következők:

  • Emelési előírások, azaz a munkavállalók által hordozható maximális súlyok.

Férfiak esetében ezek 50 kilogramm (alkalmi munka esetén), illetve 30 kilogramm (állandó munka esetén). Náluk a 30 kilogrammnál nehezebb tárgyakat nem szabad 25 méternél távolabbra és 4 méternél magasabbra vinni. A nők ezzel szemben a következő súlyokat emelhetik: 12 kilogrammot (állandó munka) és 20 kilogrammot (alkalmi munka) - ha a tárgyakat sík felületen cipelik. Ezzel szemben a felfelé való cipeléskor a súlyok korlátozása: 8 kg (állandó munka) és 15 kg (alkalmi munka).

  • Megfelelően kialakított és felszerelt munkahely

Ez az a pont, ahol az előírások már nem egyértelműek, és sokkal nagyobb teret engednek az értelmezésnek. Ennek oka, hogy az egyes munkahelyek eltérhetnek a feladatok elvégzésének módját, az egyes berendezések vagy szerszámok használatát, vagy akár azt illetően, hogy egy adott helyzetben kell-e maradni (ülve, állva stb.). Ezért célszerű követni azokat az ajánlásokat, amelyek szerint a munkahelyet úgy kell megszervezni, hogy a feladatokat biztonságosan és ergonómiailag megfelelően lehessen elvégezni.

  • Megfelelő általános környezet

A feladatok elvégzésével kapcsolatos egyéb szempontok is fontos szerepet játszanak. Itt érdemes megemlíteni az olyan tényezőket, mint például

  • Maximális zajszint - 8 órás munkavégzés esetén a határérték 85 dB. Ebben a helyzetben azonban megfelelő számú szünetet kell tartani. 100 dB-ig terjedő zaj esetén - a működési idő legfeljebb 100 perc, míg 110 dB esetén legfeljebb 10 perc naponta.
  • Megfelelő fényerősség - raktári munkáknál az átlagos fényerősségnek 100 és 200 lux között kell lennie.
  • Hőmérséklet és egyéb tényezők - a minimális hőmérséklet 14 Celsius-fok. Érdemes szem előtt tartani a megfelelő páratartalmat is, valamint a megfelelő szellőzés biztosítását.

Az ergonómia és az egészségvédelmi és biztonsági szabályok betartásának biztosítása azonban nem csak a jogszabályi megfelelés kérdése kell, hogy legyen. A munkavállalók biztonsága, egészsége és jóléte kulcsfontosságú szempontok, amelyeket figyelembe kell venni.

A megfelelő körülmények megteremtése minimalizálja a fáradtságot és egyéb kellemetlenségeket, valamint csökkenti, ha nem is teljesen kiküszöböli a sérülés kockázatát. Ennek eredményeképpen a raktári dolgozók jobban és hatékonyabban dolgoznak, ami mind az ő elégedettségüket, mind pedig a vállalat egészének teljesítményét és sikerét növeli.

Hogyan biztosítható az ergonómia és a munkaegészségügyi biztonság a raktárban?

Érdemes szem előtt tartani, hogy az ilyen jellegű intézkedéseknek nem kell a konkrét szabványok betartására korlátozódniuk, hanem ennél sokkal tovább is mehetnek. A raktárakban dolgozó emberek kényelmének és biztonságának egyidejű javítására kiváló lehetőség a megfelelően kiválasztott műanyag szállítódobozok. A jellemzők, amelyekre érdemes különös figyelmet fordítani, olyanok, mint például:

  • Testre szabott kialakítás (beleértve a megfelelő formákat, méreteket és fogantyúkat), ami miatt használatuk jelentősen javítja az ergonómiát a napi feladatok elvégzése során.
  • Akiválasztott nyersanyagok, amelyekből gyártják őket, a keletkező zajszintet is korlátozzák.

Mi történhet, ha ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyják?

Az egyik következmény természetesen a pénzbüntetés. A törvényben meghatározott előírások be nem tartása súlyos bírságokat vonhat maga után (az engedélyezett intézmények által). A rossz ergonómia és a raktári egészségvédelem és biztonság negatív következményeinek listája azonban itt még nem ér véget. Nem szabad elfelejteni, hogy a nem megfelelő körülmények elsősorban magukat a munkavállalókat és az egészségüket sújtják. Ez viszont a munkájuk minőségének romlását jelentheti (pl. hibakockázat, lassú tempó stb.), valamint olyan betegségeket okozhat, amelyek rövid vagy hosszú távú munkából való távolmaradáshoz vezetnek. Innen pedig "egyenes út" vezet az elégtelen "kétkezi" munkához, a raktárban jelentkező szervezési problémákhoz, és következésképpen az üzleti partnerekkel kötött megállapodások nem teljesítéséhez.

A raktári munka biztonságát és ergonómiáját javító konténerek

Ha olyan megoldásokat keres, amelyekkel még biztonságosabbá és egyúttal határozottan hatékonyabbá teheti a raktári munkát - a bekuplast termékválasztékát mindenképpen meg kell néznie. Weboldalunkon széles termékválaszték várja Önt, amelyet könnyedén az Ön raktárához igazíthat. Mind a konkrét raktározandó választékhoz, mind az Ön munkamódszeréhez. Ha további kérdései vannak, vagy támogatásra van szüksége - lépjen a kapcsolatfelvételi oldal ra, és beszéljen tanácsadóinkkal. Örömmel állunk rendelkezésére, hogy a legoptimálisabb ajánlatot nyújtsuk Önnek.

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist