Mi az a raktárautomatizálás? Definíció és miért érdemes.

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Automatizálás

Nagyobb biztonság, nincs leállási idő vagy személyzeti probléma, és képes a 24/7-es munkavégzésre. Ráadásul ugyanaz a tevékenység, de tízszer gyorsabban és hiba nélkül. Ez csak néhány azon elemek közül, amelyekről a hagyományos raktárakat kezelők mindannyian álmodnak, de amelyeket a modern technológia működésére épülő raktárak könnyedén kínálnak.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ebben a cikkben az úgynevezett automatizált raktárakkal kapcsolatos kérdéseket vizsgáljuk. Mi az, mi az és hogyan működik az automatizálásuk? Milyen szintjeik vannak? És végül - melyek a legfőbb előnyeik? Mindezekről mindent megtudhat a következő részben.

Mi az automatizált raktár?

Az automatizált raktár olyan létesítmény, amelyben a logisztikai folyamatok nagy része teljesen automatikus. (Hogy hogyan, azt az Automatizált raktározási folyamatok: mikor érdemes megfontolni a bevezetését? című bejegyzésben megtudhatja.)Vagyis minimális emberi beavatkozással vagy annak hiányában. Ez olyan műveleteket foglal magában, mint például az áruk kívülről történő fogadása, szállítása és tárolása (raktározása) a raktárban, valamint a bókolás és a továbbküldésük további szállításra. Speciális gépek és berendezések, többek között polcok, felvonók, szállítósorok és szoftverek felelősek ezért az egész területért. Az ilyen típusú raktárban dolgozó emberek szerepe messze a "háttérbe" szorul. A legtöbb esetben általában a gépek munkájának felügyeletére és olyan feladatok elvégzésére korlátozódik, amelyekkel a gépek nem tudnak megbirkózni.

A raktárak automatizálásának előnyei. Miért éri meg?

Az automatizált raktárak előnyeit bemutató legfontosabb területek közé olyan szempontok tartoznak, mint például:

  • A raktárüzemeltetés minőségének és sebességének javítása

A gépek nem fáradnak el, gyorsabban működnek, képesek a nap 24 órájában dolgozni, és ami ugyanilyen fontos, kiküszöbölik a munkaerőhiány problémáját. Az ilyen típusú technológia jelentős előnye a nagyfokú pontosság és megismételhetőség. A raktári automatizálás lehetővé teszi az emberi tényező okozta hibák kiküszöbölését.

  • Jelentősen nő a raktárban dolgozó emberek biztonsága és kényelme.

Az előbbiek - a nagyobb pontosság és megismételhetőség - kihatással vannak az automatizált raktári műveletek más területeire is. Beleértve az olyan fontos kérdéseket, mint az ergonómia és a biztonságos munkakörülmények. Számos vállalat, amely már befektetett a raktárak automatizálásába, jelzi, hogy az új technológiák hozzájárultak a balesetek és egyéb nem kívánt események jelentős csökkenéséhez.

  • Az összes rendelkezésre álló hely optimális kihasználása

Egy másik megfontolandó elem (különösen a négyzetméterenkénti növekvő árak korában) a raktárterület tényleges megtakarítása. A raktárak automatizálása megszünteti a nagy üres (korábban a targoncák számára fenntartott) helyiségek szükségességét. Ez jelentősen növeli a raktárterületet, ami az egész raktárak nagyobb jövedelmezőségét jelenti.

És ha már a pénzügyeknél tartunk...

  • Költségcsökkentés és nyereségnövelés

Ezt nem lehet tagadni. A raktárak automatizálása mellett szóló egyik alapvető érv természetesen a pénz. A fent említett előnyök mindegyike reálértéken csökkenti a kiadásokat, valamint növeli az ilyen típusú létesítmények jövedelmezőségét.

Milyen szintjei vannak a raktárautomatizálásnak?

A professzionális intralogisztikai nómenklatúrában az automatizálásnak 3 alapvető szintje van, amelyeken a raktárak elhelyezkedhetnek.

  • Az automatizálásalacsony szintje az áruk tárolásának vagy szállításának hagyományos módszereit jelenti. A munka nagy részét bérelt szakemberekre bízzák, akik a feladatukhoz megfelelő berendezéseket használnak. A teljes működési és döntéshozatali folyamat azonban még mindig az emberek "vállán" nyugszik.
  • Azautomatizálás közepes szintjét a WMS bevezetése jellemzi a raktárban, és az a tény, hogy a (korábban az embereknek fenntartott) feladatok egy részét gépek veszik át.
  • Amagas szintű automatizálás - amelynek e cikk nagy részét szenteltük - azt jelzi, hogy a raktárakban zajló műveletek nagy részét gépek, berendezések és szoftverek segítségével végzik.

Milyen konténereket érdemes használni egy automatizált raktárban?

Az automatizált raktárak, tehát a modern raktárak mind az áruk szállításához, mind a tároláshoz megfelelő konténerek használatát igénylik. A Bekuplast szállítótartályok ideálisak erre a szerepre. Kínálatunkban 4 konténercsaládot talál, amelyek a legnépszerűbb méretekben állnak rendelkezésre. Mindegyikükre jellemző a nagyfokú tartósság, valamint a robusztus felépítés, amely lehetővé teszi az akár 50 kilogramm súlyú áruk szállítását.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist