Mezőgazdasági ágazat - milyen műanyag tartályokat válasszunk?

Created by Monika Sojka |

A mezőgazdasági termékeket nehéz tárolni és szállítani. A friss gyümölcsök és zöldségek törékenyek és hajlamosak a mechanikai sérülésekre. A hőmérséklet-változások rossz hatással vannak rájuk, ami a tápérték elvesztéséhez és romláshoz vezethet; rendkívül fontos a megfelelő páratartalom fenntartása is, mivel a túlzott nedvesség felgyorsítja a rothadási folyamatokat, míg az elégtelen nedvesség a termék szilárdságának és frissességének elvesztéséhez vezet.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A mezőgazdasági áruk logisztikája szempontjából a megfelelő tárolási és szállítási feltételek biztosításánál nem kevésbé fontos a megfelelő tárolóedények kiválasztása, amelyek képesek biztosítani az áru biztonságát a teljes ellátási láncban: a betakarítástól a szántóföldön, a feldolgozási szakaszon, a szállításon, a forgalmazáson és a kiskereskedelmen keresztül. A tárolóedényeknek robusztusnak és tartósnak kell lenniük, ellen kell állniuk a változó időjárási körülményeknek, valamint könnyen tisztíthatónak és higiénikusnak kell lenniük, és erre a célra a legalkalmasabbak az újrafelhasználható műanyag tárolók és dobozok: méretek és típusok széles választékában kaphatók, kifejezetten a mezőgazdasági ágazat számára tervezett megoldások, amelyek megvédik a gyümölcs- és zöldségtermékek minőségét. A műanyag tárolók fröccsöntött anyagból készülnek, így nincs szükség szögekre. Sima, nem porózus faluk van, ami kiküszöböli a termékek sérülésének és szilánkokkal való szennyeződésének kockázatát, és csökkenti a baktériumok, a szennyeződések és a rovarok befészkelésének kockázatát. Nem csoda, hogy a fából készült ládák - amelyek a közelmúltig a lengyel mezőgazdaságot uralták - kezdenek a múlté válni. A szellőztetett (áttört) gyűjtőedények és a tömör falú konténerek 100%-ban polipropilénből készülnek, így életciklusuk végén újrahasznosíthatók.

Nyitott konténerek

Ezek az élelmiszerek szállítására és tárolására használt konténerek igen népszerű típusai. Azáltal, hogy állandó levegőellátást biztosítanak, elősegítik a tartalom szellőzését, ami meghosszabbítja a gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát és tartósságát. A dobozok speciális nyílásokkal vannak ellátva, amelyek szabályozzák a hőmérsékletet és lehetővé teszik a gázok folyamatos cseréjét a környezettel (pl. nitrogén vagy etilén, az érést serkentő növényi hormon). A perforációk nem zavarják a kisebb termények, például eper, szőlő vagy diófélék tárolását a tárolóedényekben, a falak pedig elég masszívak ahhoz, hogy nagyobb és nehezebb termények, például burgonya, cékla vagy görögdinnye is elférjenek bennük. Mindezt megkönnyíti, hogy a különböző méretű és térfogatú áttört konténerek elismert beszállítóktól - például a bekuplasttól - kaphatók. Így a sekély konténerek ideálisak a kisebb terményekhez (pl. bogyók vagy eper), a közepes mélységű konténerek a paradicsomhoz, gombához vagy hagymához, a mély és erős konténerek pedig a nagy méretű gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez (pl. sütőtök).

Dobozok

A raklapméretű műanyag konténerek ideálisak a gyümölcsök és zöldségek szállítására, ugyanakkor egyszerűsítik a logisztikai folyamatot, mivel maximalizálják a rakodási kapacitást és megkönnyítik az áruk be- és kirakodását. A perforált falú és aljú EURO-NORM Big Boxok egy ilyen megoldás példája a bekuplast kínálatában. Környezetbarát és élelmiszeripari minőségű, nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) készülnek, UV-stabilizátorral. Az EURO-NORM Big Box sima, pórusmentes belsővel rendelkezik, amely még az ismételt mosás és fertőtlenítés során is jól bírja. Emellett ellenáll a penésznek, a savaknak, az olajoknak és a napfénynek, ami jelentősen meghosszabbítja a hasznos élettartamát. A műanyag tárolók környezetbarátok is: a műanyag nem szívja magába a nedvességet és a vizet, nem veszíti el tulajdonságait, ha időjárási hatásoknak van kitéve, és nem kell kivágni. A bekuplast nagyméretű műanyag dobozok robusztus felépítésüknek és egységes méreteiknek (1200x1000 mm) köszönhetően különösen stabilak, így ideálisak a nehéz és terjedelmes áruk halmokban történő tárolására és szállítására, ugyanakkor helytakarékosságot is biztosítanak.

A dobozok kényelmét fokozza a széles méretválaszték és a különböző befejezési lehetőségek, például a csúszók, kerekek vagy lábak használata a földre helyezéshez és szállításhoz. A 4 láb hosszú ipari dobozos raklap például ideális ömlesztett és finom anyagok szállítására. A kialakítás lehetővé teszi a dobozok egymásra helyezését.

Összecsukható konténerek

Ez a mezőgazdasági konténerek (például a ládás raklapok) egy olyan változata, amely abban különbözik a hagyományos kialakítástól, hogy a falak csuklósak, amelyek használat közben bepattannak, de üresen befelé (laposan) hajtogathatók. Így a tárolás és a szállítás maximális optimalizálása érhető el. A falak lehajtása után a konténerek deszkákhoz hasonlóan egymásra rakhatók, így a tárolási vagy rakodási hely akár 80%-át is megtakaríthatjuk. Az összecsukható dobozos raklapokat elsősorban a zárt elosztórendszerek (például élelmiszer-szállítás) hatékonyságának biztosítására tervezték. Mivel azonban könnyű használhatóságuk és tartósságuk miatt bizonyítottak, számos más iparágban, többek között a mezőgazdaságban is népszerűvé váltak, és praktikus megoldássá váltak az áruk tárolására a gazdaságtól a boltig.

Fedeles konténerek

Ez a konténertípus ideális élelmiszerek, különösen a laza élelmiszerek (vetőmagok), de műtrágyák tárolására és szállítására is. A lazán illeszthető vagy pattintással rögzíthető fedél hatékonyan védi a tartalmat a portól, nedvességtől és rovaroktól, valamint biztonságos és stabil zárást biztosít. A bekuplast kínálatában az egyes tárolótípusokhoz (a gyümölcs- és zöldségiparban használt sorozatokhoz is) ideálisan illeszkedő fedeleket talál.

Az intelligens választás garantálja az elégedettséget

A műanyag tartályok szállítóinak széles választékát kínálják a megoldások, amelyek a felhasználók igényeinek túlnyomó többségét képesek kielégíteni. Mielőtt azonban kiválasztjuk a legmegfelelőbbet, érdemes több tényezőt is figyelembe venni:

  • A tárolni kívánt termékek típusa (friss élelmiszerek, rövid eltarthatósági idejű élelmiszerek, vetőmagok vagy műtrágyák esetében a tárolóedényeknek a szellőzés, a légzárás és a higiénia szempontjából testre szabottnak kell lenniük;
  • A rendelkezésre álló hely: korlátozott tárolókapacitás esetén érdemes megfontolni az összecsukható konténereket, amelyek a visszaszállítás során is előnyökkel járnak (nem szállítanak "levegőt";
  • A termék súlya: ezt gondosan meg kell határozni, hogy a túlságosan terjedelmes tartalom ne károsítsa a konténert, és hogy az alkalmas legyen az adott rakomány biztonságos szállítására;
  • Költségek: a műanyag konténerek beszerzési, használati és karbantartási költségeinek elemzése azt mutatja, hogy az olcsó, de nem túl tartós konténer választása rövid távon megtakarítást hoz, de hosszú távon nem költséghatékony;
  • Tanúsítványok és szabványok: a mezőgazdasági ágazatban a műanyag tartályokra különböző szabványok és követelmények vonatkoznak. Érdemes meggyőződni arról, hogy a kiválasztott tartályok megfelelnek-e ezeknek a követelményeknek, és rendelkeznek-e a megfelelő tanúsítványokkal, amelyek fontosak lehetnek a termékek címzettjei vagy egy ellenőrzés esetén.

Összefoglaló

A mezőgazdasági termékek a szállítás és tárolás során az egyik legérzékenyebbek a sérülésekre, ugyanakkor az árupiacon az egyik leggyorsabban mozgó termék. Ugyanakkor maga az élelmiszerpiac az egyik legversenyképesebb, így a minőséggel elégedetlen vásárlónak nem kell sokáig új beszállítót keresnie. Mindezek miatt a gyümölcsök és zöldségek optimális tárolási és szállítási körülményeinek biztosítása a beszállítók számára kiemelt fontosságú. A megfelelő tárolóedények kiválasztásával időt és pénzt takaríthatunk meg, valamint bizalmat nyerhetünk abban, hogy az árucikkek tárolása és szállítása a minőségüknek és biztonságuknak megfelelő módon történik.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist