Hogyan lehet biztonságosan rögzíteni a rakományt szállítás közben?

Created by Monika Sojka | |   A bekuplast tanácsa

A termékek biztonságos eljuttatása a címzettekhez nehéz kihívás, különösen, ha ömlesztett árukat szállítanak nagy távolságokra. A fokozódó globalizáció azt jelenti, hogy sok helyben előállított árut több száz vagy akár több ezer kilométerre lévő címzettekhez szállítanak. Ez számos olyan kérdést vet fel, amelyekkel foglalkozni kell annak érdekében, hogy az árukat biztonságosan, sérülésmentesen szállítsák. Az áru megfelelő csomagolása/csomagolása és rögzítése, valamint a megfelelő csomagolás kiválasztása csak néhány olyan tényező, amelyet figyelembe kell venni, ha minimalizálni akarjuk az áruk közúti (valamint légi és vízi) sérülésének kockázatát.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Számítson előre a kiszámíthatatlanra

Ha azt szeretnénk, hogy az áru tökéletes állapotban érkezzen meg a címzetthez, gondosan meg kell terveznünk a szállítási folyamat minden egyes lépését. Lényeges figyelembe venni minden olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a szállítási feltételeket és veszélyeztetheti a termékeket, valamint magának a szállítmánynak a jellemzőit (a szállítandó rakományt tekintve): az áruk mennyisége/számát, összeszerelési állapotát és külső tényezőkkel szembeni érzékenységét, valamint - ami különösen fontos - méreteit. Ez döntő fontosságú a termékek csomagolási és tárolási módjának megtervezése szempontjából, mivel az ömlesztett vagy darabos, tartós vagy törékeny, kis vagy nagyméretű árucikkek szállítása eltérő módon történik. Ez az ismeret lehetővé teszi a megfelelő szállítóeszköz kiválasztását és az optimális útvonal mérlegelését (bizonyos körülmények között célszerű elkerülni a rosszabb minőségű utakat, még akkor is, ha azok időt és költséget takarítanak meg). A szállítandó rakomány vagy annak méretének nem megfelelő ismerete növeli annak kockázatát, hogy rosszul választjuk meg a rögzítés és a rögzítés módját. Így nincs biztosítékunk arra, hogy a rakomány nem fog elszabadulni vagy kiömleni a szállítás során.

Az ömlesztve szállított anyagokat - a nyersanyagoktól kezdve, mint az ércek, szén és homok, egészen az élelmiszerekig, mint a gabona, cukor, só és takarmányok - egyenletesen kell elosztani a rakománytérben. Ha fennáll a veszélye annak, hogy a szél elfújja az anyagot, akkor azt ponyvával kell letakarni. Az ömlesztett anyagok bezacskózása szintén jó megoldás.

Testre szabott megoldások

Szilárd áruk esetében a megfelelő rakományrögzítés a szállítás közbeni sérüléseket is megakadályozza. Ez különösen igaz azokra a termékekre, amelyeket általában biztosított csomagokban szállítanak, akár egyenként, akár ömlesztve. Törékeny áruk szállítása esetén nagyobb gondosságra és a gyártó ajánlásainak betartására, például a megfelelő helyzetben történő tárolásra van szükség. Ha el akarjuk kerülni az áruegységek közötti ütközést és a jármű belsejében történő véletlen mozgást, akkor az árut tartalmazó dobozok/raklapok között réseket kell hagyni; ebben az esetben az üres helyeket például oldalirányban elhelyezett szabályos raklapokkal vagy zsákokkal kell kitölteni. Az áru típusától, súlyától és tárolási módjától függően a rakományt ezen felül ékekkel is rögzíthetjük, vagy rögzíthetjük rögzítőkötéllel.

Előfordul, hogy az árut láncokkal, hevederekkel, acélpántokkal vagy dróttal kell rögzíteni. Ebben az esetben célszerű keresztben és hosszirányban is lekötni, mindkét irányban legalább kétszer. Azt is ellenőrizni kell, hogy a kötések megfelelően meg vannak-e feszítve.

A megfelelő csomagolás elengedhetetlen

A megfelelő csomagolás kiválasztása kulcsfontosságú az áruk biztonságos szállításának biztosításához. A csomagolóanyag típusa az egyéni igényektől függ, és a szállítandó termék típusához kell igazítani. Könnyű és igénytelen áruk esetében ez lehet műanyag vagy karton csomagolás, míg bizonyos helyzetekben fa vagy fém megoldásokat is alkalmaznak. Rendkívül sokoldalú megoldást jelentenek a robusztus műanyagból készült ládák, amelyek jelentősen csökkentik a termékek szállítás közbeni sérülésének kockázatát.

Érdemes ügyelni arra, hogy a szállítási csomagolás mérete hasonló legyen a szállítandó cikkek méretéhez. Ez csökkenti annak veszélyét, hogy az áruk a csomagolás üres terében mozogjanak.

Biztonság a ládában és a raklapon

Mind a csomagok csomagolása, mind a nagyobb áruk szállításra való előkészítése átgondolt elhelyezést igényel a csomagoláson belül, valamint intézkedéseket a kockázat csökkentésére és az esetleges ütések és ütközések elnyelésére. Néha elegendő az egyszerű töltőanyagok, például levegővel felfújt fóliapárnák vagy hagyományos buborékfólia használata. A szabad tér kis habelemek használatával is csökkenthető. Nagyobb csomagok - pl. műanyag ládák - esetében azonban a helyzet némileg bonyolultabb. Ebben az esetben az árut speciális hevederekkel lehet rögzíteni, amelyekkel az árut a ládához rögzítik. Ez különösen fontos a légi szállításnál.

A szállítás során az ömlesztett vagy ládákban lévő árukat gyakran raklapokra rakják. Az ilyen rakományok rögzítésére általában feszítőfóliát, szorítószalagokat, biztonsági hálókat, kartonból készült elválasztókat és sarkokat, habokat és légpárnákat használnak. Fontos, hogy az áru méretétől és jellegétől függően a megfelelő mennyiségű és típusú rögzítőanyagot válasszuk. Az is döntő fontosságú, hogy az árut egyenletesen osszuk el a raklapon, hogy a rakomány ne csavarodjon vagy mozduljon el a szállítás során. A nem egyenletes alakú vagy szabálytalan rakományok esetében további stabilizáló elemeket, például karton oldalfalakat kell használni, hogy megakadályozzák a rakomány elmozdulását a szállítás során.

Az érzékeny áruk jelölése

A fent említett intézkedések messze nem elegendőek, ha nincs egyértelmű jelölés, amely tájékoztatja a fuvarozót a szóban forgó áruk típusáról. Ez különösen fontos az érzékeny termékek esetében; ez jelzi a fuvarozó cégnek, hogy a be- és kirakodás során fokozott óvatossággal járjon el. A dobozokra/ládákra/dobozokra/dobozokra ragasztott speciális jelölések, amelyek egyértelmű utasításokat adnak a fuvarozó cégeknek, azonban nem csak a törékeny anyagok (pl. üveg), hanem bármilyen szokatlan anyag, elektronikus berendezés stb. szállítására is vonatkoznak, különösen tengeri szállítás esetén, de még inkább légi szállítás esetén.

Összefoglaló

A szállítmány megfelelő biztosítása a szállításhoz nagymértékben függ annak specifikációitól. A legfontosabb mindig az, hogy a rakomány ne tartalmazzon laza alkatrészeket, stabil legyen, a csomagolás ne legyen sérült, és a fuvarozó ismerje a szállítás megfelelő megszervezéséhez szükséges összes részletet. Bár senki sem garantálhatja, hogy a szállítmány sértetlenül érkezik meg a címzetthez - már csak azért sem, mert előfordulhatnak váratlan közlekedési események, például balesetek -, a fenti szabályok betartása elfogadható minimumra csökkenti a kockázatot.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist