News

Nagyobb terméshozam a tulipánok termesztésére szolgáló speciális tárolóedénynek köszönhetően

A holland Mopabloem tulipántermelővel és az Agrifirm-GMN-nel szoros együttműködésben a bekuplast kifejlesztett egy speciális tárolót a tulipán termesztésére. Az új tulipános konténereknek köszönhetően a Mopabloem 20%-kal tudta növelni a terméshozamát. Az automatizálás mint lehetőség és mint kihívás.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A tulipánpiacon nagy a verseny. Ráadásul a növekvő munkaerő- és energiaköltségek még nehezebbé tették a helyzetet. Ezért a Mopabloem úgy döntött, hogy megvizsgálja a teljesen automatizált ültetés megvalósíthatóságát. Coen Haakmann, a Mapobloem üzemeltetési vezetője jelenti: "Átfogó számításokat végeztünk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a 40 x 60 cm-es szabványos ültetőgépeinkkel nem tudjuk költséghatékonyan megvalósítani a teljesen automatizált ültetést. Ez a következtetés adta az ötletet a konténereink adaptálására." Az Agrifirm-GMN konténerszállítóval együtt, akivel a Mopabloem évek óta szorosan együttműködik, ez az ötlet valósággá vált. John Vriend az Agrifirm-GMN-től így magyarázza: "Azonnal felismertük a kihívás nagyságát. Arra a következtetésre jutottunk, hogy olyan műszaki partnerre van szükségünk, aki hozzánk hasonlóan az alkalmazkodásra és az innovációra akar összpontosítani." Ennek megfelelően a Mopabloem és az Agrifirm-GMN közösen úgy döntöttek, hogy a projekthez a bekuplastot bízzák meg személyre szabott konténermegoldások szállítójaként.

Egy intenzív folyamat során a Mopabloem, az Agrifirm-GMN és a bekuplast közösen dolgozott ki egy új konténerkoncepciót. A tulipántermesztési folyamat minden szakaszát részletesen figyelembe vették az optimális konténer kifejlesztése érdekében.

Az eredmény: egy hatékony konténer a nagyobb terméshozam érdekében.

Az új tulipánkonténereket 2022 augusztusában szállították le. A speciális konténerek 860 x 630 mm-es méretei nagyobb helyet biztosítanak a különböző méretű tulipánhagymák számára. Ugyanakkor a méretek illeszkednek a meglévő termesztőasztalos termesztési rendszerhez, amely a Bromelia faiskolából származik, és amelyet a Mopabloem vett át. Ez azt jelentette, hogy a vállalatnak az automatizálás részeként nem kellett új ültetőasztalokba beruháznia. Miután a hagymákat kiválogatták, a tartály alján lévő kis tüskékre szúrják őket. Az optimalizált szúrási formának köszönhetően az új konténerek ültetési területe jelentősen megnőtt.

A hagymák a tulipánok betakarításáig a tartályban maradnak. A konténer áttört szerkezete biztosítja a virághagymák optimális légáramlását és hőmérsékletének szabályozását a hűvös helyeken, ahol a virághagymák az üvegházba kerülés előtt pihennek.

A virághagymák öntözése is a konténerben történik. E célból a tulipános konténerek vízátfolyással rendelkeznek. Egy öntözőrendszer öntözi a tulipánhagymákat a tetejétől a halomban lévő alsó tartályig. A konténerek a vízmennyiség nagy súlyának elviselése érdekében az érzékeny sarokrészben rendkívül robusztusak.

A tulipánok betakarítása után a tartós és könnyen tisztítható műanyag tartályok teljesen automatikusan megtisztulnak, és új tulipánhagymákkal töltődnek fel. A Mopabloemnél összesen 75 000 konténer van használatban. A hatékonyabb konténereknek köszönhetően a Mopabloemnek sikerült szezononként 65 millióról 80 millió tulipánra növelnie a kapacitását. Ez körülbelül 20%-kal magasabb terméshozamnak felel meg.

Innováció a termesztésben: A speciális konténerek 20%-kal növelik a tulipántermést

A növekvő környezettudatosság és a fenntartható megoldások keresésének szükségessége miatt az innováció egyre fontosabbá válik bolygónk jövője szempontjából. Az egyik ilyen áttörés a bekuplast által a holland Mopabloem tulipántermelővel és az Agrifirm-GMN-nel együttműködve kifejlesztett, a tulipán termesztésére szolgáló speciális konténerek kifejlesztése.