News

Minőségi előírások a műanyag granulátumok gyártása során

A műanyag tárolók sok területen előnyben vannak a fa és fém társaikkal szemben. Jelentősen könnyebbek, mechanikailag és kémiailag ellenállóbbak, esztétikusak és könnyen tisztíthatók, valamint kiválóan ellenállnak a legzordabb időjárási körülményeknek is. Ezenkívül - és ez manapság különösen fontos - környezetbarátok; a kiváló minőségű műanyagból (leggyakrabban nagy sűrűségű polietilénből, polipropilénből vagy polietilén-polipropilén kopolimerből) készült ilyen tartályok akár több éves intenzív használatot is kibírnak, és életciklusuk végén, granulátummá történő feldolgozás után egy új termék összetevőjeként újrahasznosíthatók.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Granulátum kontra regranátum

Az olyan csomagolásokat, mint a tároló- és szállítódobozok, általában fröccsöntéssel állítják elő, amely során az alapanyag golyó vagy szálvágott henger alakú műanyag granulátum. Ennek során a melegítéssel plasztikussá tett műanyagot egy szerszámba fecskendezik, ahol az aztán megemelt (hőre keményedő műanyagok esetében) vagy csökkentett (hőre lágyuló műanyagok esetében) hőmérsékleten megszilárdul a kívánt alakra. Ezután a terméket egyszerűen ki kell nyomni a formából, majd tisztítani/simítani kell, hogy felhasználásra kész legyen.

Az elsődleges granulátumot kőolaj-feldolgozásból nyerik; a regranulátum viszont az újrahasznosított műanyagok feldolgozásával nyert nyersanyag. Az előbbi gyakran jobb fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mivel az újrahasznosítási folyamat során szétszakadt polimerláncok elveszítik szilárdságukat és stabilitásukat, így a regranulátumból készült termékek törékenyebbek és kevésbé szakítószilárdak lehetnek. Mindazonáltal a szűz granulátumok magasabb ára és a jelenlegi környezetvédelmi követelmények miatt a gyártók egyre inkább és szívesen fordulnak a regranulátumok felé.

Granulátum a csomagolóanyagok fröccsöntésében

A regranulátum újrafelhasználásra történő előkészítése során alaposan szét kell választani a műanyagtípusokat a fogyasztás utáni és az ipari hulladékból - ami nem szükséges a "tiszta" szűz granulátum előállítása során. A különböző műanyagtípusok szétválasztása mellett a mosási folyamatok során meg kell tisztítani azokat az egyéb anyagok jelenlététől. A következő lépés a szárítás és az aprítás (őrlés) egy speciális malomban. A technológiai folyamat igényeitől és követelményeitől függően a regranulált műanyagot közvetlenül fröccsöntéshez lehet felhasználni, vagy további összetevőkkel (módosítókkal) dúsítva, amelyek a nyersanyag tulajdonságait az egyedi igényeknek megfelelően megváltoztatják. Végül az őrölt anyagot az extruderbe szállítják, ahol a végső granulálási folyamat zajlik, azaz a por alakú anyagot granulátummá alakítják. Ezek általában kis golyók (granulátumok) vagy szálak formájában jelennek meg. A szűz szemcsék általában áttetsző, tejes vagy bézs színűek, és tökéletesen alkalmasak a tömegben történő festésre, hogy a kívánt színt lehessen adni nekik. A regranulátumok esetében ez nehezebb; ezek általában sárgásabbak, és ha különböző színű hulladékból állítják elő őket, akkor gyakran szürke színűek.

A granulátumok/regranulátumok tulajdonságai közvetlenül attól függnek, hogy milyen típusú műanyagból készültek - minél jobb minőségű a műanyag, annál jobbak a tulajdonságok. A gyártók lehetőleg többféle granulátumot használnak. Az első a polietilénből készült LDPE granulátum, amelyet a mechanikai sérülésekkel és az időjárással szembeni ellenállás, a tartósság és a könnyűség jellemez. A HPDE granulátum (nagy sűrűségű polietilénből készül) rendkívül ellenálló az alacsony hőmérsékletekkel, valamint a savak, lúgok és sók hatásaival szemben. A PP polipropilén granulátum hőre lágyuló, és lehűléskor visszanyeri eredeti keménységét.

A kiválasztás kulcsfontosságú

Az újrahasznosított granulátumok használata nem csak a környezetet segíti, hanem lehetővé teszi a vállalatok számára a működési költségek optimalizálását is, mivel a regranulátumból készült termékek gyakran olcsóbbak, mint a szűz műanyagból készültek. Bár a regranulátumok szilárdsági paraméterei kissé alacsonyabbak, és viszkozitásuk is kisebb, ez nem fosztja meg őket hasznos tulajdonságaiktól, amint azt az újrahasznosított műanyagból készült szállító/tároló dobozok népszerűsége is mutatja.

A válogatási szakasz nagy jelentőséggel bír a regranulátum termékek minősége szempontjából. Az esztruderbe kerülő nyersanyagok kiválasztása döntő fontosságú - minél pontosabb ez, annál jobb teljesítményt lehet elérni a regranulátum újrahasznosítási folyamatokban. Ideális esetben a hulladékválogatásnak már a keletkezés helyén meg kell történnie a maximális hasznosítás érdekében. Ennek eredményeképpen olyan kiváló minőségű termék születik, amely minden elvárásnak megfelel, miközben jó ár/minőség arányt biztosít. Ideális esetben az új termék homogén műanyagból készül, mivel ez megőrzi az összes eredeti tulajdonságát. A további lágyítók, bevonatok és különböző polimerek keverékei szennyezik az anyagot, rontják a minőségét és növelik az előállítási költségeket. Érdemes ellenőrizni, hogy az újrahasznosított anyag rendelkezik-e olyan tanúsítványokkal, mint a Blue Angel, RecyClass, EuCertPlast; ezek nemcsak azt igazolják, hogy újrahasznosított műanyagból készült, hanem kiváló minőségéről is tanúskodnak (arra biztatjuk a bekuplast ügyfeleit, hogy olvassák el tanúsítványainkat).

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist