Zónák a raktárban: a tervezés első számú feladata, azaz a megfelelő térfelosztás!

Created by Monika Sojka |

A helyiségek rendezett elrendezése kulcsfontosságú minden professzionális raktár megfelelő működéséhez. A több száz és több ezer raktári egység (SKU) napi kezelésében a rend és az összetétel hiánya hatékonyan akadályozza az átvételi, tárolási, komissiózási és kiadási műveletek hatékony végrehajtását, veszélyezteti az áruk biztonságát, és emellett szükségtelen költségeket generál.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A területrendezés jó módja a raktárterület hatékony kezelésének: csökkenti az alkalmazottak által elkövetett hibák számát, és gyorsabbá és gördülékenyebbé teszi a munkát. Azoknak az embereknek is megkönnyíti a tájékozódást, akik nem minden nap vannak ott (például a futároknak, akiknek gyorsan kell átvenniük az árut). A raktár felosztására számos lehetőség van, mind szervezési, mind technikai szempontból, de a legfontosabb, hogy ezeket az egyes létesítmények sajátos működéséhez igazítsuk.

Raktár öt személyre

A régóta fennálló gyakorlat szerint a raktárban a teret általában öt zónára osztják:

  1. a be- és kirakodási zóna
  2. átvételi terület
  3. a raktározási terület
  4. komissiózási zóna
  5. a szállítási zóna.

Ez azonban nem egy zárt felosztás; az egyéni preferenciáknak megfelelően ez a lista további zónákkal, például pufferzónával, valamint visszáru és reklamációs zónával egészíthető ki. Az előbbi a későbbi folyamatokhoz (gyártás, kiszállítás, komissiózás stb.) szükséges anyagok ideiglenes tárolására vagy a kiszállításhoz szükséges áruk szortírozására szolgáló terület. Emiatt gyakran a feladóterület közelében helyezik el, mint áramlási csatornát az ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében. A visszáru és reklamációs zónák viszont az e-kereskedelmi raktárak területe. Létezésüknek köszönhetően fel lehet gyorsítani az ügyfélkiszolgálással kapcsolatos folyamatokat: visszatérítés, a megrendelések ellenőrzése vagy az áruk sérülésmentesre cserélése.

Be- és kirakodási terület

Ez az a hely, ahol a beszállítók által behozott árukat fogadják, és ahol a vásárlóhoz szállítandó termékeket berakodják. Általában a rakodódokkok közelében található, így lerövidítve a teherautótól a fogadó- vagy szállítási területig vezető utat. A zóna olyan berendezéseket tartalmaz, mint például rámpák, emelőplatformok vagy más, a kirakodást megkönnyítő eszközök. Néha előfordul, hogy a be- és kirakodási zóna elkülönül egymástól - különösen nagyobb létesítményekben, ahol nagy az áruforgalom. Gyakran ezek a zónák is teljesen a raktáron kívül helyezkednek el. A be- és kirakodási terület kialakításakor célszerű világos és érthető szervezési és figyelmeztető jelzésekkel ellátni, mivel ez az a hely, ahol olyan személyek is tartózkodhatnak, akik nem a raktár alkalmazottai (sofőrök, futárok).

Átvételi terület

Itt zajlanak az áruátvételi folyamatok, a minőségellenőrzés, a megrendelések szortírozása, a termékek címkézése, a raktárterületen belüli elhelyezkedés meghatározása és az esetleges kisebb egységekre való felosztás. Általában a raktárnak ez a része el van választva a többi területtől, de közel kell lennie a kirakodási területhez. Ennek a zónának az átláthatósága és rendezettsége, amely az összes többi raktári folyamat zavartalan működéséért felelős, döntő fontosságú. A raktári munka fokozatos automatizálása az átvételi területen javítja a munka minőségét és felgyorsítja a megrendelések teljesítését.

Raktározási terület

Minden raktár (sőt, a raktár önmagában) szíve, ahol az árukat tárolják. A raktárterület mérete és szerkezete függ a tárolt termékek típusától, azok forgási sebességétől, a rendelkezésre álló technológiai megoldásoktól (állványok típusa és magassága, gépek, automata rendszerek), a tárolás módjától (padlón, állványokon, polcokon stb.) és sok más tényezőtől. A tárolási módszerek változhatnak, a közvetlenül egymásra rakott tárolóegységek (pl. raklapok, dobozok vagy kartondobozok) tömbösített tárolása, vagy a különböző típusú állványokon történő tárolás. A hatékony folyamatokat a belső szállítóeszközök (pl. targoncák, daruk és daruk) használata biztosítja. Egyes tárolórendszerek automatikus szállítószalagokat használnak a különösen nagy vagy nehéz tárolóegységek szállítására; ezek összekapcsolásával magas fokú automatizálás biztosítható a fogadó- és komissiózási zónákban.

Komissiózási terület

Az egyetlen olyan zóna, amelyre nem minden raktárban van szükség, mivel feladata a különböző tárolóegységek szortírozása és kombinálása, amelyeket más begyűjtött cikkekhez kell rendelni (egyedi megrendelés, feladóhely stb. szempontjából). Nem található olyan raktárakban, ahol nagy mennyiségű homogén árut tárolnak, vagy ahol a rakományokat azonos konfigurációban fogadják és adják ki. Másrészt gyakran előfordul a kis forgalmazókat vagy kiskereskedelmi ügyfeleket kiszolgáló raktárakban, amelyek megrendelései általában változatosak és sok különböző termékből állnak. E terület elkülönítésének gyakori oka a benne zajló folyamatok automatizálása.

Szállítási (kiadási) terület

Ebben a zónában az elkészült megrendeléseket csomagolják, címkézik és kiadják további szállításra, közvetlenül a vevőnek. E terület zökkenőmentes működéséhez többek között az is hozzátartozik, hogy a dolgozókat a rakomány csomagolását és címkézését megkönnyítő megfelelő eszközökkel lássák el, valamint hogy koordinálják az áruáramlást e terület és a komissiózási és rakodási területek között. Célszerű ezt a területet elkülöníteni a többi területtől a rend fenntartása és a megfelelő működés biztosítása érdekében.

Összefoglaló

A raktárzóna logisztikája a hatékony rendelésfeldolgozás kulcsa. A megfelelően megtervezett tér lehetővé teszi a raktárterület jó kihasználását, és kizárja az áruk idő- és erőforrásigényes szállítását a csarnokon keresztül a rendeltetési helyre. A raktár zónázásának előnyei közé tartozik: a rendelkezésre álló raktárterület optimális kihasználása; könnyű hozzáférés a tárolt árukhoz; a lehető legnagyobb forgalmi arány biztosítása; a termékek tárolásának szükségességének minimalizálása; nagyfokú rugalmasság a raktári áruk elosztásában; a tárolt áruk mennyiségének és típusának egyszerű és hatékony ellenőrzése; a dolgozók és a látogatók (pl. az áruk beszállítói és átvevői) biztonságának és kényelmének garantálása; valamint a dolgozók által a szokásos feladatok elvégzése során megtett útvonalak minimalizálása.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist