Termelési logisztika: mi az és mire használják?

Created by Monika Sojka | |   Vállalati folyamatok

Változó piac, növekvő vásárlói igények, és mindezek mellett egyre újabb szabványok, követelmények és az állami és nemzetközi intézmények által előírt előírások. Mindezek a szempontok a kihívások egész csomagját jelentik, amelyekkel a termelőüzemek működtetéséért felelős személyeknek is szembe kell nézniük. Az ilyen vállalatoknak egyre nagyobb kihívást jelentenek a termelés gyors változásai, az aktuális megrendelésekhez való dinamikus alkalmazkodás, valamint az idő- és költségkorlátok.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Annak érdekében, hogy megbirkózzanak a folyamatosan változó körülményekkel, és ne maradjanak le a versenytársak mögött, modern megoldásokra kell alapozniuk. Az egyik ilyen megoldás a termelési logisztika, amelyről a cikk későbbi részében beszélünk. Olvassa tovább, hogy megtudja, mi ez, hogyan működik, hol működik, milyen eszközöket használ, és - milyen előnyökkel jár. Szívesen látjuk!

Termelési logisztika - mi is ez?

A termelési logisztika (más néven intralogisztika) nem más, mint a termelőüzemek működésével kapcsolatos kérdések újfajta megközelítése. Egyesíti az automatizálással és a digitalizációval, valamint a legtágabb értelemben vett Ipar 4.0-val kapcsolatos kérdéseket. Ez a terület a legújabb technológiát (beleértve a gépeket, berendezéseket, valamint a teljes raktári infrastruktúrát) használja a termelési műveletek támogatására.

Hogyan működik a termelési logisztika?

Az intralogisztika olyan területeket érint, mint a gyáron belüli szállítások tervezése és azok minőségének vagy megfelelőségének rendszeres ellenőrzése. Érdemes megjegyezni, hogy természetesen az ilyen szállításokkal kapcsolatos közvetlen folyamatokért is felelős. Mindezek az elemek egy hálózatban kapcsolódnak egymáshoz, amely lehetővé teszi az információk gyors továbbítását és cseréjét, és különösen a teljes raktárrendszer zökkenőmentes működését.

Milyen területeken működik a termelési logisztika?

Az anyagok elosztásának és áramlásának ezt a megközelítését a sokoldalúság és a rugalmasság jellemzi. Ez pedig azt jelenti, hogy az intralogisztika bármely termelő vállalatnál alkalmazható, függetlenül attól, hogy milyen ágazatban tevékenykedik. Infrastruktúrája felelhet többek között a nyersanyagok, félkész termékek és kész alkatrészek tárolásáért és szállításáért. Mint látható, támogathatja tehát az élelmiszer-előállítással foglalkozó vállalatok, az autóipari alkatrészek, alkatrészek, szerszámok gyártásáért felelős vállalatok, valamint számos más vállalat működését. Így olyan iparágakban talál alkalmazásra, mint az autóipar, a kertészet, az élelmiszeripar stb.

Milyen igényekre válaszol a termelési logisztika?

Az intralogisztika számos előnyt kínál, amelyeket különösen a modern raktárak és termelési létesítmények tulajdonosai élvezhetnek. Ezek közé tartoznak a következők:

  • A termelés hatékonyságának és jövedelmezőségének növelése

Az intralogisztika nemcsak a kiválasztott anyagtétel gyártásának megtervezéséhez, megkezdéséhez és befejezéséhez szükséges időt csökkenti. Nagyon fontos tényező, amely a javára dolgozik, az a tény is, hogy jelentősen csökkenti az ilyen projektek költségeit.

  • Hatékony anyagellátás és -áramlás

Az ilyen típusú folyamatok többsége automatizált. A gyártóüzemekben használt egyes területek és rendszerek az úgynevezett dolgok internetén keresztül kommunikálnak egymással. Ez pedig gyors információcserét tesz lehetővé, és a szállítással és magával a gyártással kapcsolatos konkrét folyamatok is egy lépéssel követik egymást.

  • Egyre inkább specializált termelés

A termelési logisztika tökéletes válasz a változó piac igényeire. Sok ügyfél különleges termékeket vagy speciális szabványoknak megfelelő félkész termékeket szeretne kapni. Ez viszont azt jelenti, hogy a gyártó vállalatoknak sokféle termékváltozatot kell kifejleszteniük. Ez pedig természetesen eltérő megközelítést igényel a gyártásukhoz. A termelési logisztika által kínált rugalmasság mindenképpen segíti őket ebben. A megfelelően megtervezett és megvalósított intralogisztikai folyamatoknak köszönhetően az egyes anyagok és nyersanyagok ellátása dinamikusan (akár rövid időközönként is) változtatható.

  • Jelentősen megnövelt termelési kapacitás

A termelési logisztikai folyamatok alkalmazása nem csak azt jelenti, hogy a termelés "megrendelésre" végezhető. Hanem a különböző termékek egész sorának kínálatát is lehetővé teszi. A termelési logisztika erre is választ ad. Nevezetesen, a lehetőségek széles skálája és a nagyfokú agilitás lehetővé teszi a hatékony változtatások elvégzését, és ennek következtében a személyre szabott anyagok és nyersanyagok szállítását, amelyek lehetővé teszik egy adott termék több, egy tucat vagy akár tucatnyi változatának előállítását. Érdemes megjegyezni, hogy az intralogisztika megfelel a modern termelési létesítmények fontos igényeinek. Ezek közé tartozik például a gyors prototípusgyártás lehetősége, amely lehetővé teszi az esetleges hibák kiküszöbölését és az egyes folyamatok korrigálását is - és mindezt nagy idő- és tőkebefektetés nélkül.

Milyen eszközök és infrastruktúra működik jól a termelési logisztikában?

A termelési logisztika az automatizált raktárak fő területe, ahol az emberi izomerőt speciális gépek, berendezések, sőt robotok helyettesítik. Másrészt a tervezés, az anyagválasztás, valamint a belső kommunikáció - mind-mind modern IT-rendszerek segítségével történik. Ezen a ponton fontos megemlíteni az egyik kulcsfontosságú tényezőt is, amely nélkül ez az intralogisztika nem tudja teljes potenciálját nyújtani. Ez természetesen a megfelelő szállítóboxok kiválasztása. Szerepük nem csak az, hogy lehetővé tegyék vagy megkönnyítsék az egyes szállításokat "a" termelőüzemekbe és "a" termelőüzemekből. Megfelelően kiválasztott és alkalmazott üzemen belüli szállítóboxok:

  • Javítják az anyagok és a késztermékek biztonságát egyaránt.
  • Javítják számos termelési folyamat termelékenységét, sebességét és hatékonyságát.
  • Megkönnyítik a továbbszállításukat - mind a vállalaton belül, mind a gyártóüzemen kívül.

Szeretné tudni, hogy melyik intralogisztikai konténer a megfelelő az Ön vállalatának?

Akkor nézzen szét most a személyre szabott bekuplast kínálatban, ahol speciális szállítódobozok várják Önt, amelyek illeszkednek vállalata logisztikai folyamataihoz. Szakértőink szívesen adnak Önnek tanácsot és szakértői támogatást. Ezért ha bármilyen kérdése vagy kétsége merülne fel a kínálatunkkal való ismerkedés során - tegye fel kényelmesen e-mailben vagy telefonon. Ezen a weboldalon megtalálja a bekuplast tanácsadók összes elérhetőségét.

 

Author of the entry:

Monika Sojka - Marketing Specialist