Tárolórendszerek: konténerek nélkül nincs mozgás

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Tárolás

Az áruk raktározása a modern gazdaság különböző láncszemei közötti termékáramlás kulcsfontosságú eleme. Egy vállalat automatizált raktározási rendszere - az intralogisztika egyik legfontosabb része - valójában számos olyan rendszer összetett kombinációja, amely hatékonyan végzi a készletek tárolásának és kezelésének feladatát.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Tárolórendszerek - a legjobb megoldás a folyamatok rendezett áramlásához

Van olyan ismerőse, aki szereti a rendetlenséget, és jól érzi magát a kontrollálatlan káoszban? Senki? Nagyon valószínű. A rendetlenség idegességet, elvesztegetett időt és egy vállalatnál pénzt is jelent. Ezért a megfelelő raktártechnikával kombinált funkcionális és intelligens raktárrendszerek manapság a kiskereskedelmi és termelő vállalatok sikerének és gazdasági hatékonyságának elengedhetetlen feltételei. Ez még fontosabbá teszi, hogy azok a vállalatok, amelyek nem képesek termékeiket időben leszállítani, azt kockáztatják, hogy elveszítik imázsukat, kevésbé lesznek versenyképesek a piacon, és sok esetben kártérítési pereket indítanak. A raktározási folyamat 4 fő és egymást követő fázisra osztható: áruátvétel, raktározás, komissiózás és kiadás.

1. fázis - az áruk átvétele a raktározási folyamatban

Az átvételt - akár külső beszállítótól érkezik, akár a vállalat belső műveletein belül történik - annak ellenőrzésével kell megerősíteni, hogy az áru megfelel-e a dokumentációnak; ez nagyon fontos, mert az átvétel megerősítése után a raktár felelős az áruért. Az ebben a fázisban végzett műveletek közé tartozik a kirakodás, az áru ellenőrzése és a raktárterületre történő szállítás;

2. fázis - a raktározás a raktározási folyamatban

Araktározás - azaz az anyagok elhelyezése a raktárhelyiségben - a raktár birtokában lévő technikai felszereltséghez kapcsolódik. Általában vagy sorokban - egymással párhuzamos sorokban elhelyezett állványokon -, vagy tömbökben történik, amikor a tárolóegységek egymáson helyezkednek el. A tárolási műveletek közé tartozik például az állványok be- és kirakodása, valamint a megfelelő körülmények között történő tárolás;

fázis - komissiózás a tárolási folyamatban

Komissiózás - történhet a raktárban vagy egy erre a célra kialakított működési területen (komissiózási terület). A komissiózás történhet az "ember az áruhoz" vagy az "áru az emberhez" módszer szerint, ami azt jelenti, hogy a komissiózás az áru helyén történik, vagy az áru mozgatása a kezelő számára elérhető közelségbe kerül a megfelelő automatizált berendezések segítségével. A raktározás e fázisában végzett legfontosabb műveletek a mennyiségi és minőségi ellenőrzés és a címkézés.

fázis - A raktározási folyamat kiadása

Akiadás - belső vagy külső - az a fázis, amelyben az áru fizikailag elhagyja a raktárt. Az ebben a fázisban végzett műveletek közé tartozik például a kiadás ellenőrzése és a berakodás.

Nem minden raktár egyforma...

A raktárak sok tekintetben különböznek egymástól:

  • Az építés,
  • funkciók,
  • a tárolási módszerek stb,

Ezért számos különböző változatot fejlesztettek ki a különböző felhasználási területekre. Ezért beszélünk nyitott, félig nyitott, zárt raktártípusokról (a konstrukciót tekintve); konténer-, vám-, szállítási, termelési, elosztási és átrakodási raktárakról (funkciók); alacsony/közepes/magas tárolás 4,2 m/4,2-7,2 m/7,2-25 m-ig (áruelosztás), illetve fix tárolással, szabad tárolóhelyekkel és a komissiózási gyakoriság szerinti elosztással. A tárolási technikáknál gyakran hallani a"statikus és dinamikus tárolás" kifejezést is. Az előbbinél az árut egy raktári dolgozó szállítja be a raktárhelyre és veszi ki onnan; az utóbbinál az áru automatikusan mozog. Mindkét típusú technika szorosan összefügg a raktár automatizáltsági fokával: a statikus módszer esetében az árukat általában kézzel szedik ki és egy rögzített raktározási helyen tárolják, ami megkönnyíti az adott termék elérhetőségének felmérését. A dinamikus rendszerben, amelyet általában a nagy áramlásos és ingázó raktárakban alkalmaznak, az áruk mozgatására automatikus szállítóberendezéseket használnak. Az automatizált dinamikus raktározási rendszer csökkenti a munkafolyamat idejét, valamint helyet és energiát takarít meg.

Raktári berendezések - az automatizált raktár alapelemei

A raktár műszaki felszereltségéhez többek között a következők tartoznak

  • szállítóeszközök (daruk), azaz minden olyan megoldás, amelyet az áruk rövid távolságra történő mozgatására használnak, beleértve a darukat, darukat, targoncákat és raklapos kocsikat;
  • tároló berendezések, azaz az áruk tárolására szolgáló állványok vagy polcok (raklapos állványok, polcok, körhinták stb.);
  • világítóberendezések,
  • szellőztető és légkondicionáló berendezések,
  • tűzvédelmi berendezések, valamint függőleges és vízszintes feliratok.

A legfontosabb dolog a raktározási folyamat irányítása

A raktározási rendszerek elemei közül - különösen a nagy raktárak esetében - kulcsfontosságú a raktári berendezések és a működtetésükhöz használt berendezések kezelése. A raktárak zavartalan működése az anyagok és az információk megfelelő áramlásától függ, ami lehetővé teszi a szállítási útvonalak minimalizálását és a tárolt alkatrészekhez és anyagokhoz való gyors hozzáférést, ami a raktár nagy áteresztőképességét, valamint az ellátás megfelelő minőségét és rugalmasságát eredményezi. Az egyes termékek tárolásához a megfelelő körülményeket is biztosítani kell; egyes termékekhez meghatározott páratartalom- és hőmérsékletszintek szükségesek. A vegyi, gyúlékony, ipari termékek stb. speciális tárolási feltételeket igényelnek. Ezért nem szabad alábecsülni a raktárkezelő szoftverek használatát a hatékony és gazdaságos raktárüzemeltetés biztosítása érdekében. Ez már a kevés cikket forgalmazó kisvállalkozások számára is ajánlott. Összefoglalva, a raktározási rendszerek magukban foglalják a raktárirányítási és -kezelési rendszereket, a raktári személyzetet, a tárolási technikákat és a belső szállítási eszközöket. A raktár szervezésének módja elsősorban a raktározandó cikkek számától függ.

A tárolókonténerek a hatékony raktározás lényeges elemei.

Minden raktár nagyon fontos elemei a tárolókonténerek, amelyeket a konkrét tárolási igényekhez és a tárolt termékek típusához igazítanak. A tárolóedények megfelelő kiválasztása döntő fontosságú az optimális anyagáramlás és az áruk szennyeződésektől és sérülésektől való védelme szempontjából. A különböző iparágak számára tervezett konténereknek gyakran speciális követelményeknek kell megfelelniük. A gyógyszer- vagy élelmiszeriparban például szigorú előírások vonatkoznak a hőmérséklet-szabályozott tárolásra. Az elektronikus és elektromechanikus alkatrészek tárolásához viszont olyan tárolókra van szükség, amelyek védelmet nyújtanak az elektromos kisülések ellen(ESD-tárolók). A veszélyes anyagok tárolásához és szállításához bevizsgált szállító- és tárolóedényekre van szükség a különleges biztonság érdekében. További kiválasztási szempont a tárolóhelyre történő szállítás módja (kézi vagy automatikus); ez utóbbi esetben olyan tárolókat kell választani, amelyeket a méretstabilitás és a hatékony és csendes mozgást lehetővé tevő kialakítás jellemez a szállítósorokon, görgőkön, raklapos kocsikon vagy targoncákon. Az egymásra rakható konténerek kialakítása különbözni fog a nem egymásra rakásra tervezett konténerektől, ahogyan a kizárólag tárolásra használt konténerek is különbözni fognak a visszaváltható szállításra tervezettektől (azaz az összecsukható és egymásba fektethető konténerektől).

A felhasználási terület és a különleges követelmények meghatározása után pontosan meg kell határozni a tárolótartály belső és külső méreteit, kapacitását és méretrendszerét. Például Euronorm konténer legyen-e? Az eurokonténerek méretrendszere moduláris és az alapméretekhez igazodik: 1200 × 800 mm (Europallet) és 1200 × 1000 mm (ISO). Kisméretű konténerekre van szükségünk kis alkatrészek tárolásához? Milyen gyakran és mennyi ideig kell használni őket? Milyen anyagból készüljenek? A kérdéseket meg lehet szaporítani. A tárolórendszerek zökkenőmentes működésének előfeltétele, hogy az egészet alkotó számos elem zökkenőmentesen működjön együtt. A tárolók megfelelő kiválasztása - figyelembe véve a raktár méretét, az automatizáltsági fokot és a tárolt áruk típusát - a kirakós játék fontos darabja. A műanyag tárolóedények megbízható gyártójának - például a bekuplastnak, amely évek óta a személyre szabott tárolódobozok szállítására specializálódott, és jól ismeri a modern intralogisztikai tárolórendszerek igényeit - használata ilyen körülmények között optimális megoldás.

A tárolórendszerek zökkenőmentes működésének előfeltétele az egészet alkotó számos elem zökkenőmentes együttműködése. A tárolók megfelelő kiválasztása - figyelembe véve a raktár méretét, az automatizáltsági fokot és a tárolt áruk típusát - fontos része ennek a kirakós játéknak. Ilyen körülmények között optimális megoldást jelent a műanyag tárolótartályok megbízható gyártója, mint például a bekuplast, amely évek óta a személyre szabott tárolók gyártására specializálódott, és jól ismeri az intralogisztika tárolórendszerekkel kapcsolatos igényeit.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist