Statikus vagy dinamikus: a teljes igazság a tárolórendszerekről

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Vállalati folyamatok

A rend fenntartása egy raktárban - különösen egy nagy raktárban - a legfontosabb kihívás, amellyel minden raktárterület-kezelőnek szembe kell néznie. A termékek megfelelő elrendezése számos előnnyel jár, megkönnyíti a tárolt cikkek különböző kategóriáihoz való hozzáférést, és racionalizálja a komissiózás napi munkáját.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A raktár szervezésének módja nagymértékben függ a tárolt termékek típusától és azok forgási gyakoriságától. A létesítményből történő rendszeres áruszállítás olyan raktározási rendszert igényel, amely megkönnyíti a komissiózók számára a leginkább keresett termékek elérését. Másrészt, ha a raktárat hosszabb ideig használják az áruk tárolására, akkor a gyakori termékáthelyezés szükségessége eleve korlátozott. Mindkét forgatókönyv igényeinek kielégítésére két fő raktározási rendszertípus létezik: a statikus és a dinamikus raktározás.

Dinamikus tárolás - mi az?

A dinamikus tárolási rendszer(más néven szabad térbeni tárolási rendszer vagy kaotikus tárolás) nem rendel egy konkrét, rögzített helyet a készlet tárolásához. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy egy terméket egy adott folyosóra és egy adott polcra helyezne, a termék iránti kereslet alapján bármelyik rendelkezésre álló helyre vagy helyre kerül. Ha az "A" cikket gyorsan eladják, és egy adott héten sok megrendelés érkezik rá, akkor érdemes lehet legalább néhány darabot a csomagolási terület közelében tárolni. Ha az "A" termék népszerűsége csökken, akkor a raktár egy kevésbé hozzáférhető részébe lehet áthelyezni. Természeténél fogva - a túlzsúfolt térben elvesző áruk kockázatának ellenőrzése érdekében - ez a fajta raktározás olyan megoldásokat igényel, amelyek növelik a raktári automatizálás szintjét. [Szeretne többet megtudni? Tekintse meg másik bejegyzésünket -> Mi az a raktárautomatizálás? Definíció és miért érdemes]..

Statikus raktározás - mi is ez?

Míg egy dinamikus raktározási rendszer esetében a termékek helye változhat, addig egy statikus (más néven fix helyű) rendszer esetében ezek állandóak maradnak. Definíció szerint a statikus raktározás olyan rendszer, amely minden egyes termékhez egy rögzített helyet rendel, és ez a hely nem töltődik fel más cikkekkel, még akkor sem, ha a raktárban átmenetileg nincs annyi termék, hogy az adott termékből az egész, számára kijelölt rész megteljen; ilyenkor az üresen marad. A raktározásnak ez a formája mindenekelőtt a rögzített termékválasztékkal és egyértelmű cikkszámmal rendelkező vállalatok számára alkalmas, valamint a kisebb vállalatok számára, amelyek olyan, korlátozott térrel rendelkező, jobban kezelhető raktárakat használnak, amelyek nem igénylik raktárkezelő program vagy a raktározási folyamatok automatizálására szolgáló egyéb megoldások bevezetését.

A dinamikus tárolás előnyei és hátrányai

Bár egyik tárolási rendszer sem jobb eredendően a másiknál, bizonyos körülmények között és speciális igények esetén az egyik jobb megoldásnak bizonyulhat egy adott raktár esetében. A raktározási rendszer és elrendezés kiválasztásakor érdemes összehasonlítani az egyes rendszerek előnyeit és hátrányait, hogy melyik felel meg jobban az adott vállalat igényeinek. A dinamikus raktározás fő előnye a termékek helyének rugalmas változtatása, és ezáltal a raktárterület hatékonyabb kihasználása. Ha egy termék iránti kereslet növekszik, érdemes lehet a csomagolási területhez legközelebb tárolni, hogy a személyzetnek kevesebb időt kelljen a komissiózással töltenie. Ha a polcokon hiányosságok vannak, a dinamikus tárolórendszer bármilyen termékkel feltölti azokat. Ezzel szemben, ha egy termékkategória fogyóban van, kisebb helyre lehet csoportosítani, és nagyobb számban lévő termékkel lehet helyettesíteni. A rendszer rugalmassága tehát azt jelenti, hogy egy raktárban több terméket lehet tárolni, optimálisan kihasználni a helyet és javítani a komissiózás hatékonyságát. Továbbá a termékválaszték változása esetén ez azt jelenti, hogy az új áruk gond nélkül elhelyezhetők a raktárban.

A dinamikus raktározási rendszer fő hátránya, hogy a hatékony működéshez folyamatos változtatásra és szabad készletáramlásra van szükség. Ha egy termék iránti kereslet csökken, a rendszer nem működik olyan jól, mert a megmaradt készlet a polcokon maradhat. Kevésbé átlátható is: a termékek állandóan változó helye kiváló szervezést igényel a raktárban, de hosszabb betanulási időt is eredményezhet az új logisztikai szakemberek és raktárosok számára, hogy eligazodjanak a dinamikus munkakörnyezetben. Azt is jegyezzük meg, hogy a dinamikus raktározás megköveteli a raktárautomatizálási megoldások bevezetését, azaz egy olyan számítógépes raktárkezelő rendszert, amely listát vezet az új árukhoz rendelt helyekről, és automatikusan rögzíti a raktározási helyeket. [Egy másik bejegyzésünkben a raktározási folyamatok automatizálásának témakörével foglalkoztunk -> Raktározási folyamatok automatizálása: mikor érdemes megfontolni a bevezetését?]. A rendszer minden egyes új árucikkhez hozzárendel egy raktározási helyet is. Ez természetesen magasabb beruházási költségekkel jár.

A statikus tárolás előnyei és hátrányai

A statikus raktározási rendszer ideálisnak tűnik olyan raktárak számára, amelyek elsősorban tárolásra, nem pedig a termékek csomagolására és rendszeres kiszállítására szolgálnak. Tagadhatatlan előnyei a következők: átláthatóság (egy pillantás a polcra/állványra elég ahhoz, hogy észrevegyük, hogy egy termék fogyóban van); a tér rendezettsége (és az ezzel járó kisebb valószínűsége annak, hogy a termékek elvesznek a raktárban); és a könnyű használat (az alkalmazott előre tudja, hogy egy adott termékért a raktár melyik részébe kell mennie).

A statikus raktározási rendszer egyik legnagyobb hátránya a lehetséges helypazarlás, amikor - az ellátási lánc problémái vagy a megnövekedett kereslet miatt - egy adott termék készletszintje alacsony. Mivel a statikus rendszer jellemzője a rugalmatlanság, nincs lehetőség arra, hogy a felszabaduló helyet más termékek tárolására használják fel. E rendszer másik lehetséges hátránya a raktározás sűrűsége abban az esetben, ha egy adott termékből túlkínálat alakul ki. A termékeknek a számukra kijelölt helyre való beillesztése szűkös polcokat vagy kettős egymásra helyezést eredményezhet, ami megnehezítheti a hozzáférést, vagy hozzáférési problémákat okozhat a raktári személyzet számára.

Melyiket válasszuk?

A dinamikus vagy statikus raktár közötti választáskor az első kérdés, hogy milyen céllal tárolja a készleteket. Ha a raktárat teljesítési központként használják, és az alkalmazottak rendszeresen válogatnak a termékekből, valószínűleg a dinamikus rendszer a legjobb választás. Ha a raktárat elsősorban a felesleges készletek tárolására használják, akkor a statikus rendszer lesz a legmegfelelőbb. Lehetőség van a két rendszer kombinálására is. Ebben az esetben a raktár egy részét statikus tárolásra kell fenntartani, és a felesleges termékeket ott kell tartani. A termékek komissiózására szánt másik résznek a dinamikus tárolás előnyeit kell kihasználnia a komissiózási területen tárolt termékek rendszerezésére.

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist