Rendeléskiszolgálási módszerek

Created by Monika Sojka |

Kíváncsi, mi a komissiózási módszer? Mi a különbség az egylépcsős komissiózás, a keretenkénti komissiózás vagy az áruról emberre történő komissiózás között? Olvassa el cikkünket, és válassza ki a vállalkozásának legmegfelelőbb módszert. Ennek ismeretében képes lesz racionalizálni a komissiózási folyamatokat és minimalizálni azok költségeit.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Használja ki a kész megoldásokat, amelyeket az Ön vállalkozására szabhat. Ismerje meg a komissiózás alapelveit, és kezdje el alkalmazni azokat, hogy növelje nyereségét.

Mi az a komissiózás?

A komissiózás a raktározással foglalkozó vállalkozásoknál vagy vállalatoknál rendkívül fontos, és befolyásolja az egyes szállított raklapok útjának következő lépéseit. Azzal, hogy az árukat megfelelően csomagolják és a lehető legközelebb helyezik el a szállítási terminálhoz, a raklap átadása a szállító cég kezébe zökkenőmentes és rövid lesz. Ez a munkaszervezés javítja a különböző csatornák hatékonyságát. Ha szeretné racionalizálni a komissiózási folyamatot, érdemes odafigyelni a logisztikai műveletek optimalizálására. Az áruk expressz szállítása befolyásolja a potenciális ügyfelek elégedettségét.

Az áruk komissiózás leggyakoribb típusai

Az áruk komissiózás fő felosztása:

  • Vízszintes - a komissiózás ezen típusánál a termékeket a raktárpadlókon terítik szét. Elhelyezésükhöz leggyakrabban fa raklapokat használnak. Egyes vállalatoknál elektromos raklapokat is használnak. Az ilyen típusú felállítás előnye az áruk nagyfokú elérhetősége.
  • Függőleges - ez a rendszer raklapállványokat használ, amelyekre az árukat egymásra helyezik. Nehezebben hozzáférhető, és speciális berendezések használatát igényli az eltávolításhoz vagy a rakásoláshoz.

Ezenkívül a logisztikai ipar különböző komissiózási rendszereket használ, amelyeket az áruk kezelésének módja szerint különböztetnek meg. Íme néhány a leggyakrabban használt típusok közül:

  • Kézi - ez kézzel, speciális berendezések használata nélkül történik. A raktári személyzet számára szabad hozzáférést biztosít a kívánt árukhoz.
  • Félautomata - ebben az esetben az emberek fizikai munkája mellett egyszerű berendezéseket, például targoncákat használnak a raktárban.
  • Automatikus - elméletben és gyakorlatban is 100 százalékban gépeket és informatikai rendszereket használ, amelyek robotokat navigálnak a raktárban.

A raktárban történő komissiózás másik felosztása az egylépcsős és a többlépcsős komissiózás. Az előbbire jellemző, hogy az árukat a raktár egy pontosan meghatározott területére pakolják. Az utóbbi viszont pontosan meghatározott pozíciókat használ, ami végső soron olcsóbb, és pozitív hatással van a termelékenységre és a munkaszervezésre.

A komissiózási módszerek és a logisztikai ipar

Ismerje meg az áruk komissiózási típusait, és válassza ki azt, amelyik a legjobban megfelel az Ön vállalati profiljának:

  • Fény alapján történő komissiózás - az állványokon elhelyezett fényrendszer megkönnyíti az áruk azonosítását a raktárban.
  • Pick and pack - a kis tételek csomagokba való szedése és a szállítási osztályra szállítása. A raktárban végzett munka megkönnyítése érdekében figyelembe veszik a csomagolandó termékek listáját.
  • Put of light - a speciális fényrendszerrel ellátott képernyőkkel felszerelt targoncáknak köszönhetően a raktári dolgozó könnyedén válogatja ki az árukat.
  • Ember az áruhoz - a munkavállaló felelős az áruknak a raktárból a csomagoló részlegbe történő szállításáért.
  • Ember azemberhez - a raktárkezelés automatizálását célzó speciális folyamatok megvalósításának köszönhetően a gép az, amelyik a megfelelő árut eljuttatja az embernek a feladóosztályról.
  • Pick by voice - a gépeket kezelő raktáros követi a hangutasításokat, és a csomagnak megfelelő helyen lévő jelek leolvasásával megerősíti a teljesített megrendeléseket.
  • Pick by frame - ez a pick by light testvérmódszere, bár a gyakorlatban valamivel olcsóbb. A fő különbség az, hogy a jelzőfényeket a raktáros szereli fel a targoncára, hogy a komissiózás gördülékenyebben menjen.

Összefoglalva: a komissiózási módszereket a vállalat egyedi profiljához kell igazítani.

Csak a vállalatában alkalmazott komissiózási módok helyes adaptálásával tudja optimalizálni a vállalat teljes működését, növelni az átmenő teljesítményt és a nyereséget. Biztosítsa tehát, hogy minden tevékenység, beleértve a komissiózást is, a megfelelő folyamatok eredménye legyen. Sajnos, sokakkal ellentétben, a véletlennek nincs helye. A teljes komissiózási folyamatot, annak érdekében, hogy hatékony és költséghatékony legyen, aprólékosan meg kell tervezni. Használja ki a Bekuplast kínálatát, hogy raktárát a megfelelő szállító- és tárolókonténerekkel egészítse ki. Válassza a minőséget, a robusztusságot és a biztonságos műanyagokat!

 

A bejegyzés szerzője: Beszámoló: Beszámoló a következő cikkekről: Beszámoló a következő cikkekről:

Monika Sojka - Marketing Specialist