Raktártechnológiai elrendezések. Mik az előnyök és hátrányok?

Created by Monika Sojka |

Ha nagy áteresztőképességet szeretne a raktárában, valamint zökkenőmentes együttműködést a beszállítók és az áruk címzettjei között, akkor elengedhetetlen, hogy a három legnépszerűbb raktározási és tárolási technológiai rendszer egyikét használja. Mielőtt terveit megvalósítja, fedezzen fel egy hatékony rendszert, amely magas szintű biztonságot és egyszerű kommunikációt biztosít vállalatának és alkalmazottainak.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ismerje meg a logisztikai raktárakban használt népszerű technológiai elrendezések főbb előnyeit és hátrányait, és találja meg a vállalatának megfelelő megoldást.

Mik azok a raktári elrendezések és mit lehet velük elérni?

A raktári elrendezések a nagy raktárakban a munkaszervezés fontos részét képezik, céljuk az alkalmazottak kommunikációjának megkönnyítése , az optimális termelékenység és a hatékonyság. Az elrendezés típusa a raktárban tárolandó árukhoz igazodik. Ezenkívül érdemes megemlíteni a fő raktár elhelyezkedését a létesítményben és a további kapcsolódó területek elrendezését, ami szintén közvetlen hatással van az egész csapat hatékonyságára, függetlenül az alkalmazott megoldások típusától.

A raktártechnológiai rendszerek típusai

A raktár elrendezésének három leggyakoribb típusa létezik. Ismerje meg ezek előnyeit és hátrányait a helyes döntés meghozatala érdekében.

#1 Átmenő raktártechnológiai rendszer

Az átfolyós rendszerű raktár szervezése az áruk egyenes vízszintes vonalban történő elrendezéséből áll. A fogadóterület és az oldalsó terület azonban ebben az esetben az oldalain helyezkedik el. Ami ebben az esetben feltűnő, az a raktárterület pazarlása, ami a raktározási költségek növekedésével jár, de magas szintű biztonság mellett, ami szintén rendkívül fontos.

  • A raktárban lévő áruk könnyen hozzáférhetőek és rendezettek. Az áruáramlás iránya egyértelmű, ami minimalizálja a sok hiba kockázatát.
  • Ebben az esetben a humán erőforrás és maga a helyiség kezelése háttérbe szorul, ami valójában kevésbé hatékony.

#2 A raktár szögletes technológiai elrendezése

A szögletes elrendezést a sarokforma jellemzi, és ez a legfontosabb jellemzője, amikor az áruk raktárhelyiségben való elhelyezését vizsgáljuk. Ebben az esetben az áruk kiadási és átvételi helyei a raktárterület oldalain helyezkednek el. A szögletes raktári elrendezésnek ugyanazok az előnyei és hátrányai vannak, mint az átmenő elrendezésnek. Akkor alkalmazzák, ha a másik két rendszer általában a létesítmény átépítését igényli.

  • Az áruk megfelelő védelemben részesülnek, és a hozzájuk való hozzáférés nem akadályozott. Ez az elrendezés lehetővé teszi a hibák csökkentését, és a raktár hatékonysága magas szinten van.
  • Kevésbé hatékony a helykihasználás és rosszabb a humán erőforrás és a gépek kezelése.

#3 Bag technológiai raktár elrendezése

A zsáktechnológiai raktár elrendezését egy bemeneti és egy kimeneti terület kombinációja jellemzi, amelyek a raktárterület mellett helyezkednek el.

  • Ez az elrendezés nemcsak az emberi erőforrásokat, hanem a létesítményben rendelkezésre álló helyet és a raktárvezetők rendelkezésére álló eszközöket is optimálisan használja ki. Előnye továbbá a költségek optimalizálása is, a raktározási költségek csökkentésének köszönhetően.
  • Ebben az esetben az alkalmazottak biztonsága és a komissiózási hibák gyakorisága "korlátozza".

Összefoglalva: A raktár optimális technológiai elrendezését igazítsa a vállalat profiljához

Ha a raktárral kapcsolatos munkálatok megkezdése előtt megfelelő célt tűz ki, a raktár a kezdetektől fogva zökkenőmentesen és hatékonyan fog működni. Így rövid időn belül eléri a kitűzött célokat, és cége elkezd megfelelő nyereséget termelni. Szánjon időt arra, hogy átgondolja és elemezze célkitűzéseit. Csak így kerülheti el a leggyakoribb hibákat, amelyek gyakran az egész beruházás kudarcát eredményezik. Ne feledje, hogy a megfelelő termékelkülönítő konténerek szinte mindig szükségesek egy nagyméretű raktár megfelelő működéséhez. Tudjon meg többet a Bekuplast kínálatáról, és csatlakozzon törzsvásárlóink köréhez.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist