Műanyagok újrahasznosítása - második élet a műanyagtartályoknak

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

A műanyagok elterjedése a múlt század közepén megváltoztatta a világot. A polimerek ideális megoldásnak tűntek: olcsó és sokoldalú, könnyen újrahasznosítható alapanyagból készültek a háztartási gépek, ruhák, autók és repülőgépek, csomagolóanyagok és a gyárakban gyártott számos használati tárgy. A műanyag azonban minden előnye ellenére hamarosan felfedte alapvető hátrányát: természetes lebomlási ideje (szó szerint) évszázadokat vesz igénybe. Így amikor a műanyag szemét elborította a világot, a "csodaanyag" globális problémává vált.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A műanyaghulladékot sokféleképpen kezelték: lerakás, égetés kemencében, elásás. Ezek azonban félszívű, környezetszennyező és gazdaságtalan megoldások voltak - különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a műanyagokat nem megújuló fosszilis tüzelőanyagokból (olaj és gáz) állítják elő. Az újrahasznosítás, amely egy értékes, de környezetvédelmi szempontból problémás anyagot visszavezet a másodlagos körforgásba, válaszként jelent meg ezekre a bajokra.

Mechanikai és kémiai újrahasznosítás

Azújrahasznosítás legelterjedtebb típusa az úgynevezett mechanikai újrahasznosítás. Ebben az esetben a használt műanyagok anyagkörforgásba való visszavezetéséhez vezető első lépés a megfelelő válogatás, azaz a műanyagok típus (PET, HDPE, PVC és egyéb) és forrás (kommunális és háztartási hulladék) szerinti szétválasztása. A megfelelően szétválogatott nyersanyagot összezúzzák, majd speciális vízfürdőben, mosószerekkel átmossák, centrifugálják és szárítják. Ezt az anyagot extrudálással dolgozzák fel a végtermékké, amely a műanyagok esetében általában műanyag granulátum. Ebben a formában kerül a gyárakba, amelyek az újrahasznosított anyagot 100%-ban új termékekben használják fel, vagy hozzáadják a szűz műanyaghoz. Létezik az újrahasznosításnak egy másik módja is, az úgynevezett nyersanyag- vagy vegyi újrahasznosítás. Ennek során a műanyag kémiai szerkezetét megfelelő kémiai oldószerekkel vagy hőmérsékleten változtatják meg. Az alapanyag-újrahasznosítás azonban drágább és technológiailag nehezebben kivitelezhető, ezért még nem terjedt el széles körben.

Nincs újrahasznosítás

A műanyaghulladék kezelése egyre nagyobb problémát jelent az ökoszisztémák és a globális gazdaság számára. Becslések szerint a műanyag terjedésének 1950-es évekbeli kezdetétől napjainkig a műanyag éves termelése csaknem 230-szorosára nőtt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslése szerint 2019-ben világszerte 460 millió tonna műanyagot állítottak elő, ami 1,8 milliárd tonna üvegházhatású gázkibocsátást eredményezett, ami a globális kibocsátás 3,4 százalékát teszi ki. A várakozások szerint 2050-re a műanyagtermelés meghaladhatja az évi egymilliárd tonnát.

Eközben a műanyaghulladék, ha nem kezelik megfelelően, veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre. A polimergyártás közel 400 millió tonna CO2-t bocsát ki a légkörbe. Évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, elpusztítva a tengeri élőlényeket. A Természetvédelmi Világalap (WWF) arra figyelmeztet, hogy a műanyagszennyezés több mint 2000 állatfajt érint természetes élőhelyén, és a vizsgált fajok közel 90 százalékát érinti valamilyen módon.

A teljes gigantikus műanyaghulladék-tömegből nagyon kevés kerül újrahasznosításra. Ezen a területen tehát még sok a tennivaló. Az Európai Unió országaiban a szabályozás fokozatosan a polimertermékek gyártásának csökkentését célozza. Egy európai irányelv előírja, hogy 2030-ig minden műanyaghulladéknak újrahasznosíthatónak kell lennie; ennek a tervnek a késleltetése súlyos árat fog fizetni.

Egy második élet a műanyag edénynek

A teljes globális műanyagtermelés közel 40%-a a csomagolóiparra megy el. Rendkívül fontos és hasznos szerepet töltenek be ott, védik a tartalmat a mechanikai sérülésektől és a biológiai szennyeződésektől a szállítás során és a boltok polcain, valamint meghosszabbítják a tárolási/használati időt - és így a maguk módján a környezetvédelemhez is hozzájárulnak, mivel csökkentik a hulladék mennyiségét. Sok műanyag palack azonban a költségek helyett a földön végzi, és a fűben hagyott műanyag palack vagy fólia látványa az, amit leggyakrabban a műanyag szemétre asszociálunk.

A műanyag szállító- és tárolóedények példája bizonyítja, hogy nem minden csomagolásnak kell szemétként végeznie. A jó hírű cégek - például a bekuplast - által gyártott újrafelhasználható dobozok akár több évig is képesek kiszolgálni a felhasználót, mielőtt természetes elhasználódásnak lennének kitéve. A gyártó elkötelezett amellett, hogy a régi tárolókat visszaszerezze az ügyfelektől, hogy aztán újra válogathassák, apríthassák, őrölhessék és újrahasznosíthassák őket. A regranulátum minőség és az anyagtulajdonságok tekintetében nem rosszabb, mint az új (szűz) anyag.

Minőségellenőrzés

A bekuplast kizárólag minősített újrahasznosított anyagokat használ fel a tárolóedények gyártásához, amelyek megfelelnek a szigorú törvényi minőségi irányelveknek; így az új élelmiszerdobozok gyártásába kizárólag a használt élelmiszerdobozok újrahasznosításából nyert újrahasznosított nyersanyagok kerülnek. A vállalat magas környezetvédelmi normáinak megerősítése a Kék Angyal tanúsítvány, amelyet egyes újrahasznosított tárolóknak ítéltek oda. A tanúsítvány igazolja, hogy a műanyagból készült termékek megfelelnek a legmagasabb környezetvédelmi, egészségügyi és minőségi előírásoknak, mivel tartósságuknak köszönhetően természeti erőforrásokat és energiát takarítanak meg, nem tartalmaznak az emberi egészségre káros vagy a környezetre veszélyes anyagokat, és teljes mértékben megújulóak.

A bekuplast a bekuplast Quality Compoundból készült BQC konténereket is kínál, amelyek környezetbarát, visszaváltható szállítási csomagolások. A BQC egy polipropilén kopolimer, amely legalább 50%-ban fogyasztás utáni anyagból (PCM) áll; további 50%-ban tartalmazhat akár további ipari felhasználás utáni anyagot (PIM) is. Műszaki tulajdonságainak köszönhetően a BQC alkalmas tárolási és szállítási alkalmazásokra, akár teljesen automatizált folyamatokban is, anélkül, hogy minőségben rosszabb lenne, mint a szűz műanyagból készült tartályok. A BQC jellemzője a magas újrahasznosított anyaghányad ellenére telített színe. Minden olyan visszaváltható szállítási csomagoláshoz használható, amely nem érintkezik élelmiszerrel.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist