Műanyagok és főbb globális gyártóik, vállalatok listája

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

Nehéz elképzelni egy világot műanyagok nélkül, mivel a belőlük készült tárgyakat az élet szinte minden területén használják. Előállításuk rendkívül széles körű, mivel más természetes anyagokhoz képest alacsony költséggel rendelkeznek. Ráadásul a legújabb technológiáknak köszönhetően maga a gyártási folyamat jelentősen lerövidül, és mint tudjuk, az idő pénz. A műanyagok gyártásával, forgalmazásával és feldolgozásával foglalkozó vállalatok jól tudják ezt. Róluk szól ez a cikk, amely bemutatja a műanyaggyártás legnagyobb óriásait.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Néhány szó a műanyagokról

Mielőtt rátérnénk a legnagyobb műanyaggyártókra, érdemes egy kis betekintést nyújtani magukról az árukról. A műanyagok olyan mesterséges anyagok, amelyek szintetikus polimerekből készülnek, amelyeket megfelelő adalékanyagokkal módosítottak. Általában műanyagoknak nevezik őket, de ez túlságosan leegyszerűsítő, mivel figyelmen kívül hagyja a különböző polimer anyagtípusok közötti alapvető különbségeket. A műanyagokat a mindennapi életben és a speciális iparágakban is nagyon sokféleképpen alkalmazzák. Nevüket a kinyerésük módja miatt kapták. Az egyik leggyakrabban használt anyag a poliamid, amely kivételes termikus tulajdonságokkal és erős vegyszerekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességgel rendelkezik. Ellenáll a nyúlásnak, a kopásnak és a súrlódásnak. A vízzel és a nedvességgel azonban nem tud megbirkózni. A gyártás során használják:

  • Ventilátorok,
  • vezetők,
  • szellőzőrácsok,
  • bútoralkatrészek,
  • sportfelszerelések,
  • csapágyak,
  • fogaskerekek.

Egy másik használt anyag a polikarbonát, amelyet az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező termékek előállítására használnak. Használják továbbá a következő termékek gyártásához

  • gépalkatrészek gyártásához,
  • orvosi berendezések gyártása,
  • mérőeszközök burkolatai
  • világítóberendezések.

A plexiüveg gyakran használt anyag, mivel tulajdonságai lehetővé teszik, hogy különböző formákba alakítsák. A bútoripar és az autóipar használja. A plexiüveg rendkívül átlátszó és rendkívül ellenálló a savakkal és más káros vegyi anyagokkal szemben.

A világ legnagyobb műanyaggyártói

Kezdjük a hazai piaccal és a bekuplast csoportunkkal, amely európai léptékben gyárt újrahasználható tárolókat és csomagolásokat. Nemzetközi üzletmenetünket innovatív tevékenységünknek, termékeink magas minőségének, valamint a fogyasztói igényekre való orientáltságunknak és összpontosításunknak köszönhetjük. Hús- és egyéb élelmiszeripari termékek (pékáruk, cukrászsütemények, zöldségek, gyümölcsök) számára gyártunk tárolóedényeket, valamint palackok és egyéb törékeny áruk szállítását megkönnyítő szállítódobozokat. A második helyen a Synthos csoport áll, amelynek tevékenysége gumik, eldobható edények, tejtermékek csomagolása, tálcák, evőeszközök gyártására épül. Tevékenységei nagyrészt olyan vegyi termékek értékesítésére összpontosulnak, amelyeket nyersanyagként és köztes termékként használnak fel különböző iparágakban, leggyakrabban az autóiparban, a csomagolóiparban és az építőiparban. A harmadik a hatókör és a tevékenységi kör tekintetében a Grupa Azoty S.A., amely műtrágyákat gyárt kétféle granulátumban, valamint edényeket, evőeszközöket és konyhai csomagolóeszközöket. Méretes létesítményekkel rendelkezik, ahol évente közel egymillió elemzést végez, és mind a kutatásra, mind az új technológiák bevezetésére összpontosít.

Érdemes megemlíteni a Kęty S.A. Capital Grouphoz tartozó Alupol Packaging Groupot is, amely a rugalmas csomagolóanyagok egyik legnagyobb gyártója, és az egyik legnagyobb Európában. Termékeit élelmiszer-, édesipari, gyógyszeripari, vegyipari, tejipari és húsipari konszernek használják." A lengyel hátsó udvaron túlmutatva kétségtelenül a német Basf, amely a világ legnagyobb vegyipari vállalata, a világ legnagyobb műanyaggyártójának kell tekinteni. Műanyagokat, vegyszereket, speciális vegyszereket és növényvédő szereket gyárt. Mellette a spanyol Repsol cég áll, amely kőolajat és földgázt dolgoz fel kenőanyagtermékek előállításához. Szorosan mögötte áll a francia Total vállalat, amelynek tevékenységi körébe tartozik a kőolaj és a földgáz kitermelése és feldolgozása, valamint egyes vegyi termékek előállítása ezekből. A műanyaggyártás és -feldolgozás piacán a verseny éles, és bőven folyik a verseny az elismerésért és a fogyasztók kegyeiért. A piac gondos elemzése, a technológia adaptálása és a környezetvédelem iránti aggodalom minden bizonnyal azok az érvek, amelyek lehetővé teszik a műanyaggyártók számára, hogy megőrizzék erős pozíciójukat és továbbfejleszthessék üzletüket.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - marketingszakértő