Műanyaggyártás Európában, a legnagyobb vállalatok és kínálatuk

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

Az európai műanyaggyártás 2018-ban rekordot ért el, több mint 62 millió tonna feldolgozott árut állítottak elő. Az ilyen típusú műanyagok iránt a legnagyobb kereslet a csomagolási piacon, valamint az építőanyagok és az autóipar piacán mutatkozik. A gyártásukban részt vevő vállalatok nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelmi kérdésekre, és intézkedéseket tesznek a műanyagok hatékonyabb felhasználása érdekében. Ebben a cikkben az európai termelésük nagyságrendjéről és az iparág legnagyobb vezetőiről lesz szó.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Európa legnagyobb műanyaggyártói

Az Európai Unióban több mint 60 000 műanyaggyártó vállalat működik. Ebben a tekintetben vitathatatlanul az Amcor áll az élen, amely gyakorlatilag mindenhez gyárt csomagolást. A gyógyszerektől kezdve a műtrágyákon át a húsokig és zöldségekig. Az ausztráliai székhelyű vállalatnak öt kontinens 43 országában több mint 300 gyára van. A második a sorban az osztrák-német konglomerátum, az Alpla Werke, amely polimerekből gyárt műanyag csomagolásokat samponok, mosogatószerek, motorolaj vagy ketchupos palackok számára. A további nem elhanyagolható gyártók közé tartozik a Sealed Air Corporation és a Coveris, amelyek mindketten élelmiszercsomagolásokat és élelmiszer tartósítószereket gyártanak.

Saját kertünkben is vannak olyan vállalatok, amelyek eredményei és munkájuk minősége dicséretes. Nem hagyhattuk ki a bekuplast céget, amely Európa egyik vezető gyártója a gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a hús-, pékáru- és cukrászáruk, a kertészeti ipar számára készült műanyag raklapok, fedelek és ládák, palackok vagy ládák széles választékának. Európa egyik legnagyobbja a Grupa Azoty is, amely melanimát, piliamid-6-ot és poliacetált gyárt, amelyeket edények, konyhai csomagolóanyagok és evőeszközök gyártására használnak. A lengyel műanyaggyártók összesen több mint 150 000 embert foglalkoztatnak a termelésben, ami európai szinten a foglalkoztatás több mint 10%-át jelenti. A lengyel piacon gyártott termékek közül sokat Németországba, a Cseh Köztársaságba, Olaszországba, Ukrajnába, Litvániába vagy Ausztriába exportálnak.

Műanyagipar Európában

A műanyagok iránti kereslet Európában folyamatosan növekszik. A feldolgozásra felhasznált műanyag-mennyiségek az európai szintű kereslet mintegy 8%-át teszik ki. Lengyelország e tekintetben a hatodik helyen áll Németország, Franciaország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság után. A feldolgozók műanyag iránti kereslete folyamatosan növekszik, ami elősegíti ennek az iparágnak a lendületes fejlődését, amely mind Lengyelország, mind egész Európa számára nagyon fontos gazdasági ágazat. A műanyagiparban a hangulat általában véve pozitív, azonban az első olyan problémák már megjelentek, amelyek megingathatják az európai feldolgozóipar stabil helyzetét. Ezt aránytalanul nagyban befolyásolja a németországi helyzet, ahol a gazdaság jelenleg rossz passzban van. A mesterségesen előállított termékek exportja és importja egyaránt csökken, így a vállalatok termelési aktivitása az utóbbi időben visszaesett. Németország azonban nincs egyedül ebben a tekintetben. Olaszországban, amely az európai műanyag-feldolgozás szempontjából a második legfontosabb ország, emelkedni kezdett a munkanélküliség. A médiában, az Európai Parlamentben és a társadalomban időről időre élénk vita alakul ki a műanyaggyártásról. Ez a tény nagy hatással van az ilyen termékek gyártásában részt vevő vállalatok helyzetére is. Az éves felmérések és a közvélemény-kutatások a műanyagok csökkenő elfogadottságát mutatják. Ez kétségtelenül rossz hír a gyártók és forgalmazók számára. Az Európai Parlament és az európai kormányok igyekeznek enyhíteni ezen a hangulaton, és olyan intézkedéseket vezetnek be, amelyek a fogyasztók aggodalmait igyekeznek kezelni, és meggyőzni őket arról, hogy ne hagyjanak fel a mesterségesen előállított termékek használatával. Az egyszer használatos termékekre, például a hordtáskákra vonatkozó korlátozások ezt hivatottak segíteni.

Az európai műanyagipar - néhány nehézség és különböző akadályok ellenére - nagy jelentőséggel bír a kontinens és a világ többi része számára. Volt néhány kisebb zűrzavar, de mindig sikerült megvédenie magát, és megőrizni erős és stabil pozícióját. A terület szakértői egyetértenek abban, hogy Lengyelország műanyaggyártóként óriássá válhat, ha szorosan szemmel tartja versenytársait, felismeri a piac igényeit és ehhez igazítja működését. A kilátások érdekesek, ezért a legfontosabb, hogy ne szalassza el a lehetőséget.

 

A bejegyzés szerzője: Sz:

Monika Sojka - Marketing Specialist