Műanyag raklapok: erő az egyszerűségben

Created by Monika Sojka | |   Raklapozás

A raklapok minden termelési, raktározási és szállítási vállalat nélkülözhetetlen eszközei, a raklapok merev hordozóként szolgálnak a kisebb áruk hordozójaként, egyszerűsítve a logisztikát és a szállítást. Éveken át a fából készült raklapok uralták a piacot, de a fröccsöntési technológia elterjedésével a műanyag raklapok méltó versenytársakká váltak.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Tartós, biztonságos, környezetbarát


Aműanyag raklapok számos előnnyel rendelkeznek a fából készült társaikkal szemben. Ellenállnak az UV-sugárzásnak és az időjárási körülményeknek, ezért nem károsítja őket a nedvesség, a szélsőséges hőmérséklet vagy akár a rágcsálók. Ezenkívül súlysemlegesek, mivel kültéri tárolás esetén nem szívják magukba a vizet. Akadály nélkül moshatók és fertőtleníthetők, ami megkönnyíti a tisztán tartásukat, és megakadályozza a mikroorganizmusok, baktériumok vagy penészgombák elszaporodását (ez különösen az élelmiszeriparban nagy jelentőséggel bír). Kis súlyuk ellenére - körülbelül kétszerese a fának - tartósak, és nem veszítenek szögeket vagy szilánkokat, így ideálisak az egyre népszerűbb automatizált raktárak és elosztóközpontok számára. Az a tény, hogy nem kell kémiai előkezelésnek alávetni őket, jelentősen leegyszerűsíti a belső szállítási logisztikai folyamatokat és csökkenti azok költségeit. A műanyag raklapokat nem kell vámpapírokkal sem ellátni, így nemzetközi szállításra is alkalmasak. Megfelelő kezelés mellett akár 10-15 éves használatot is gond nélkül kibírnak. Környezetbarátok is: a műanyag raklap 100%-ban újrahasznosítható, és az így nyert nyersanyagot további raklapok vagy más műanyag termékek gyártásához lehet felhasználni.

Raklapok minden eshetőségre


A piacon többféle műanyag raklap létezik, amelyek méretei és kialakítása megfelelnek az 1., 2. és 3. típusú fa raklapok méreteinek. A legnépszerűbb típus az 1200x800 mm-es műanyag raklap (Euro raklapok). A bekuplast cég a raklapok minden alapmodelljét könnyű, közepes és nehéz kivitelben kínálja ebben a méretben. A műanyag exportraklapokat optimális szilárdság, alacsony súly és viszonylag egyszerű gyártási folyamat jellemzi. A könnyű raklapok könnyű és stabil konstrukciók, amelyeket leggyakrabban a nemzetközi exportban használnak eldobható raklapként kis súlyú rakományok szállítására, legfeljebb 2500 kg statikus teherbírással és legfeljebb 1200 kg dinamikus teherbírással (a statikus teherbírás a raklapot terhelő teher, amikor az a talajon áll, a statikus teher pedig a raklapot terhelő teher, amikor az mozog, pl. targoncával történő szállítás során).Közepes raklapok (VarioPallet modell) közepes és nehéz terhekhez, valamint magas raklapállványokhoz vannak tervezve. Szilárd vagy áttört tetővel kaphatók, és mind az élelmiszeripari, mind a nem élelmiszeripari ágazat számára készültek. Sokoldalúságukat növeli a zárt vagy nyitott tetejű, valamint a raklapszállító targoncák villáihoz igazodó talp választhatósága. Az ilyen típusú raklapok statikus terhelhetősége 5000 kg-ig, dinamikus terhelhetősége pedig 1500 kg-ig terjed.Megerősített nehéz raklapok nehéz terhekhez tervezett stabil szerkezetek, amelyek perforált vagy tömör műanyagból készülnek, statikus terhelhetősége meghaladja az 5 000 kg-ot, dinamikus terhelhetősége pedig az 1 500 kg-ot. Elsősorban magas polcos állványrendszerekben való használatra szánták őket. A fent említett raklapok mindegyike rendelhető különböző színekben és egyedi címkézéssel ellátott kivitelben.

Speciális megoldások


Az Euro raklapok többféle változatban kaphatók: A "basic" standard raklapok poliolefin keverékből készülnek; a "basic plus" megjelölést a bizonyítottan újrahasznosított másodlagos nyersanyagokból készült raklapok kapják, amelyek nagy terhelés esetén is hosszú élettartamot garantálnak; az ESD raklapok statikus elektromosságot vezető anyagokból készülnek, így alkalmasak például elektronikai eszközök tárolására. A Bekuplast speciális megoldásokat kínál a nem hagyományos rakományok szállítására és tárolására is, például a Bottleguard modellt a vízadagolókban használt gallonok és palackok tárolására. Egy másik felhasználási terület az úgynevezett display raklapok (600x400mm): robusztus és tartós megoldás, amelyet szállításra, tárolásra és üzletekben termékbemutatásra használnak. Az egymásba ágyazott kialakításuk lehetővé teszi az üres raklapok egymásra helyezését, így a raklap oda-vissza szállítható, ami nagy hely- és költségmegtakarítást jelent.

Raklapok mindenkinek


Aműanyag raklapok minden méretű vállalatnál használhatók: a kiskereskedelmi üzletektől a nagy automatizált raktárakig vagy termelési rendszerekig. Nagy nyomás alatt, polírozott formákban készülnek, így méretük és súlyuk azonos: ez a tulajdonságuk különösen fontos az automatizált raktározási és szállítási rendszereknél. Használatukkal a vállalatok megspórolják a gépleállással járó költségeket és kellemetlenségeket, és növelik a termelékenységet. A műanyag raklapok természetes felhasználója az élelmiszer- és italipar (különösen a friss termékek, például hús, hal és tejtermékek szállításakor), mivel könnyen tisztán tarthatók, ellenállnak a baktériumoknak, vegyszereknek és oldószereknek, és a fánál sokkal kevésbé érzékenyek a penészre és a gombásodásra. De nem csak az élelmiszer- és italágazat profitál az ilyen típusú megoldásokból. A gyógyszeripar, a vegyipar, sőt az autóipar is egyre inkább értékeli. A raklapokat a nagy logisztikai vállalatok és az egyéni szállítmányozó cégek is használják. A műanyag raklapok a pooling, azaz a raklapok körforgása során is bizonyítanak. A pooling szolgáltatás a raklapok körforgásának megszervezéséből áll a raklapokat forgalomba bocsátó szervezet, az elosztóközpont és a végfelhasználó között. Az intenzív forgalomban a műanyag raklapok ideális megoldást jelentenek erre.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist