Műanyag raklapok: a fa vonzó alternatívája

Created by Monika Sojka | |   Raklapozás
Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A raklapok a tárolási és szállítási folyamatokban általánosan használt csomagolástípusok. Technikailag olyan lapos teherhordó szerkezetek, amelyek stabilan tartják az árukat, amikor azokat gépek - targoncák, emelők vagy daruk - emelik. Ezek közül a műanyag raklapok egyre népszerűbbek. Magas tisztasági színvonaluk és könnyű higiéniájuk miatt az élelmiszer- és gyógyszergyártók kedvelik őket, bár előnyeiket más iparágak ügyfelei is egyre inkább felismerik. A fából készült raklapok árának az elmúlt hónapokban megfigyelt jelentős emelkedése, amely a geopolitikai helyzettel és az olyan országokban, mint az USA és Kína, e nyersanyag iránti növekvő kereslettel függ össze, még inkább indokolttá teszi a beszerzésüket.

Mivel helyettesítsük a fát? A műanyag raklapok alternatívát jelentenek

Az olyan természetes nyersanyag, mint a fa széles körű elérhetősége, könnyű feldolgozhatósága és alacsony ára miatt a fából készült raklapok hosszú évekig uralták a logisztikai ágazatot. Ez azonban változóban van. Egyre több felhasználó van meggyőződve a műanyag raklapok előnyeiről, amelyek a legtöbb kívánt méretben és olyan sokféle kivitelben kaphatók, hogy ma már gyakorlatilag minden iparágban megtalálhatók. Alacsony meghibásodási arányuk miatt a műanyag raklapok ideálisak a szállításban, valamint az elosztóközpontokban és az automatizált raktárakban.

A műanyag raklapok előnyeinek listája hosszú. Ezek közé tartozik a nagyon hosszú élettartamot biztosító tartósság, a vegyi anyagokkal, a mechanikai sérülésekkel és egyéb tényezőkkel, például a nedvességgel és a szélsőséges hőmérséklettel szembeni ellenállás. Könnyűek és praktikusabbak, mint a fa raklapok, és sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a fa. Végül a már említett ár: még ha a műanyag raklapok vásárlási költségei magasabbak is maradnak, mint a fából készült társaiké, utólagosan mindenképpen jobban megtérülnek. Rendszeres karbantartás, javítás és biztonsági kezelések nélkül a fából készült raklapok gyorsan elhasználódnak; a műanyag raklapok használói viszont nincsenek kitéve ilyen kiadásoknak. További előny, hogy személyre szabhatóak a kiválasztott színösszeállítással vagy akár a cég logójával. Sokan értékelik azt is, hogy a műanyag 100%-ban újrahasznosítható és újrafelhasználható, így a használt vagy sérült raklapokból új, teljesen működőképes raklapok készíthetők.

Alkalmasak-e a műanyag raklapok nehéz áruk szállítására?

A piacon többféle műanyag raklap létezik, amelyek méretekben és kialakításban megegyeznek az 1,2 és 3 típusú fa raklapok méreteivel. A legnépszerűbbek az 1200x800 mm-es raklapok (Euro típus), amelyek könnyű, közepes és nehéz kivitelben kaphatók a vezető beszállítóktól - köztük a bekuplast-tól. Az előbbiek stabil és könnyű konstrukciók, amelyeket főként a nemzetközi szállításban használnak eldobható raklapokként kis súlyú rakományokhoz (statikus terhelhetőségük - a földön - legfeljebb 2500 kg, dinamikus terhelhetőségük - mozgásban, pl. targoncán - 1200 kg). A közepes raklapok - tömör vagy nyitott tetejűek - közepes és nehéz rakományokhoz vagy magas raklapállványokon történő árutároláshoz használatosak (statikus terhelhetőségük legfeljebb 5000 kg, dinamikus terhelhetőségük legfeljebb 1500 kg). Végül, a megerősített nehéz raklapok olyan robusztus szerkezetek, amelyeket úgy terveztek, hogy nagy terheknek ellenálljanak és nagy terheket szállítsanak; ezek perforált vagy tömör műanyagból kaphatók. Ezek statikus teherbírása meghaladja az 5 000 kg-ot, dinamikus teherbírása pedig az 1 500 kg-ot. Elsősorban magas polcokon történő felhasználásra tervezték őket. Terhelhetőség szempontjából nem rosszabbak a fából készült raklapoknál.

Nehéz a műanyag raklapok karbantartása?

A fából készült raklapokhoz képest műanyag társaik sokkal könnyebben tisztíthatók (és így tisztán tarthatók), valamint a mikrobák és baktériumok eltávolítása is könnyebb. Akadálymentesen moshatók - akár automata mosógépekben is - és fertőtleníthetők, így hatékonyan kiküszöbölhető a penészesedés veszélye. Ez különösen fontos az élelmiszeripari vállalatok számára, amelyeknek szigorúan be kell tartaniuk a higiéniai követelményeket. A teljesen zárt felületű, külső bordázat nélküli, közvetlen élelmiszerrel való közvetlen érintkezésre engedélyezett higiénikus raklapok különösen ajánlottak ebben az iparágban. Míg a csomagolatlan műanyag raklapot csak alaposan meg kell mosni ahhoz, hogy újrafelhasználhatóvá váljon, addig a fa raklapok esetében további hő- vagy vegyszeres kezelésre van szükség, ami - természetesen - többletköltségekkel jár. Erre azonban azért van szükség, mert a szennyezett raklapok használata kellemetlen járványügyi következményekkel járhat.

A műanyag raklapok előnyeit élvező iparágak

A feldolgozóipar szinte valamennyi vállalatánál a raklapok az ellátási és elosztási hálózat nélkülözhetetlen részét képezik; nem túlzás azt állítani, hogy logisztikai szempontból ugyanolyan fontosak az áruforgalom szempontjából, mint a járművek a közlekedési ágazatban.

A műanyag raklapok ideálisak azokban az iparágakban, ahol a tisztaság és a higiénia kiemelkedő fontosságú - vagyis elsősorban az élelmiszer- és a gyógyszeriparban. Ezeknek az iparágaknak a megfelelő higiénia iránti igénye arra késztette őket, hogy szigorú előírásokat vezessenek be a termékek szállítására a szennyeződések valószínűségének csökkentése érdekében. Itt a műanyag raklapok (különösen a HDPE, azaz a nagy sűrűségű polietilén) előnye, hogy fertőtlenítésre alkalmasak, ami megkönnyíti a baktériumok és mikroorganizmusok eltávolítását, és minimalizálja a penész kialakulásának kockázatát.

Mindemellett tartósságuk, teherbírásuk és kényelmes használatuk miatt gyakorlatilag minden ipari vagy szállítmányozási vállalat számára vonzó választásnak bizonyulnak. Az élelmiszer- és italipari, vegyipari, kertészeti vagy autóipari alkalmazásokban a műanyag raklapok újra és újra bebizonyították, hogy biztonságosak, megbízhatóak és kiválóan védik az árukat. A műanyag raklapgyártók kínálnak export raklapokat, újrahasznosított műanyag raklapokat, ESD műanyag raklapokat (amelyek vezető műanyagból készülnek speciális elektronikus alkatrészek tárolására és szállítására) és a fent említett higiénikus raklapokat. Ha a műveletek különleges megoldásokat igényelnek, a professzionális gyártók egyedi raklapokat kínálnak, például hordók szállítására.

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - marketingszakértő