Műanyag - egy stratégia, amely megtérül

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

A vállalatvezető napi munkája során az ellátási lánc felügyeletéért és a költségek elemzéséért felelős. A raklap az elsődleges eszköze, amelyet az áruk tárolása és szállítása során használ.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

De milyen stratégiáról van szó?

A kulcsszó: műanyag. Az európai piacon a műanyag raklapok használata már az 1980-as évektől kezdve bevett szokás. Ezek a fa raklapok valódi versenytársai a nagyon szigorú növény-egészségügyi előírások miatt. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy elég a raklapot hideg vízzel kimosni, hogy megfeleljen az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezést megengedő szabványnak, valamint a PZH tanúsítvány megszerzéséhez. Számokra lefordítva a dolog még nyilvánvalóbbá válik. A bakteriológiai vizsgálatok eredményei egyértelműek: a mosás után a műanyag felületek négyszer kevesebb baktériumot tartanak meg, mint a fent említett szabvány, és akár 80-szor kevesebbet a fafelületekhez képest. Ez nemcsak a tisztaságot garantálja, hanem időt is megtakarít, ami az ellátás megszakításainak hiányát jelenti. Ezenkívül ez a hordozó nem igényel további kezelést és előkészítést a fokozott növény-egészségügyi szabványnak megfelelően.

Mi a helyzet akkor, ha nem az élelmiszeriparban dolgozom?

Amikor a fából készült raklap vásárlása mellett dönt, fontos, hogy megismerje a nemzetközi kereskedelemben használt csomagolóanyagokra vonatkozó ISMP 15(International Standard for Phytosanitary Measures) előírásokat. Ezek az előírások szabályozzák a kártevők jelenlétére, a fa minőségére és szárazságára vonatkozó szabványokat. Ezen előírások célja, hogy kiküszöböljék a penész, gombák és kártevők terjedésének kockázatát, amelyek valós környezeti kockázatot jelentenek azokban az országokban, amelyekbe a faanyagok belépnek, vagy amelyekbe a tranzit során szállítják őket. Az ISPM 15 1. melléklete meghatározza azokat a kezeléseket, amelyeknek a faanyagot alá kell vetni a kockázat minimalizálása érdekében:

HT - hőkezelés - csomagolóanyag - 56°C-on 30 percig kezelve.

MB - kémiai kezelés metil-bromiddal, más néven a fa gázosítása(Megjegyzés: 2010 óta ez a vegyszer Európában betiltott) [1].

DH - volumetrikus fűtés

Ezek az eljárások semmiképpen sem alkalmazhatók műanyagra. Érdemes megjegyezni, hogy ez az anyag ellenáll:

  • penész, gombák
  • vegyi anyagoknak, azaz savaknak és lúgoknak.

A polietilén, egy olyan nyersanyag felhasználása, amelyet az alábbiak jellemeznek:

  • nagyfokú rugalmasság -30°C és +40°C közötti hőmérsékleten (rövid időközönként akár +90°C-ig)
  • UV-sugárzással szembeni ellenállás

A műanyag minden éghajlati viszonyok között jól teljesít, és gond nélkül tárolható a szabadban. Ezek a tulajdonságok közvetlen hatással vannak magának a hordozónak az élettartamának meghosszabbítására és ezáltal a költségek csökkentésére, ami hosszú távon jövedelmező befektetéssé teszi. A műanyag raklap súlya szintén hatással van a szállítási költségek csökkentésére - a műanyag átlagosan 30%-kal kevesebbet nyom, mint a fa raklap, és nem szívja magába a nedvességet. További előnye az állandó önsúly.A pénzügyi megfontolások nem az egyetlen érv a műanyag raklapok mellett. A biztonság kérdését is érdemes megemlíteni:

  • A szögek és szilánkok hiánya
  • az áruk kevésbé érzékenyek a mechanikai sérülésekre

és a funkcionalitás:

  • A targoncák minden oldalról tudják kezelni a raklapokat.
  • a raklapok lábakra történő egymásra helyezésének lehetősége, ezáltal raktározási hely megtakarítása.
  • a polietilén 100%-ban újrahasznosítható.

A szállítás és raktározás mai növekedése elválaszthatatlanul összefügg az üzemeltetési költségek csökkentésével. A műanyag raklap ma már a logisztika irányítási folyamatait támogató kulcsfontosságú eszköz. A műanyag raklapot többek között az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, az autóiparban és a kertészetben használják. Érdemes megnézni a konkurenciát, ahol a befektetés már az első évben megtérült. Tudjuk, hogy raklapjainkat a nagy stabilitás, a légköri tényezőkkel szembeni ellenállás, a könnyű karbantarthatóság és az alacsony súly jellemzi. Ez a hordozó az Ön sikerének záloga. Ezért, ha bármilyen kérdése, kétsége van, vagy szeretné ellenőrizni, hogy az Ön cége számára melyik a legjobb megoldás, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a felső menüben található Kapcsolat fülön keresztül, vagy hívjon minket telefonon.

 

Lábjegyzetek:

[1] http://blog.grupacarsekt.pl/zakaz-stosowania-bromku-metylu

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist