Műanyag dobozok kontra fa - melyiket válasszuk? Előnyök és hátrányok a bekuplast-tól!

|   A bekuplast tanácsa

Műanyag kontra fa. Modernitás kontra hagyomány. Mesterséges kontra természetes. Konténer kontra konténer. A közeljövőben palack kontra palack is (a műanyag már népszerű, a fából készült - facellulózból kivont papírból készült - palackok jelenleg gyakorlati tesztelés alatt állnak). És az örök kérdés: melyik a jobb?

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Miért rosszabbak a fából készült sörösládák, mint a műanyagból készültek?

Egy dolgot szögezzünk le az elején: a fa menő. Természetes, környezetbarát, meleg, kellemes tapintású és jó illatú. De ez nem jelenti azt, hogy mindig jobban teljesít. Például csomagolt víz, tej, szénsavas italok vagy sör szállítása esetén jobb, ha műanyag ládákat választunk. Ezek tartósabbak, könnyebbek, kényelmesebbek, jobban formázhatóak (ami azt jelenti, hogy abszolút bármilyen alakúvá, színűvé és térfogatúvá alakíthatóak). És környezetbarátok. Valójában nem azok, de azok lehetnek. Valaki azt mondhatja: ez hülyeség, mert ha egy műanyag zacskót bedobunk egy lyukba, a fa el fog bomlani az öregségtől, de a zacskó nem. Nehéz ökológiáról beszélni olyan termékekkel kapcsolatban, amelyeknek több száz évbe telik, mire természetes úton lebomlanak. És mégis, érdemes megjegyezni, hogy egy műanyagból készült doboznak semmi köze sincs a műanyag szívószálhoz vagy a bevásárlószatyorhoz, amely - egyszeri használat után - gyakran a fűben vagy a patakban végzi, ahelyett, hogy a szemetesben és a hulladéklerakóban végezné.

A fából készült italos ládák előnyei és hátrányai

Kezdetben a fa előnyben volt, hiszen aki beszáll a vásárlókért folytatott versenybe, az korábban indul. Sokkal korábban. Rengeteg előnye van: készen kapható és funkcionális anyag. A fa nagy ellenállóképességgel rendelkezik mind az ellenállással, mind a mechanikai tényezőkkel szemben; a fából készült ládák tartalma ezért jól védett a sérülésektől. Egy megfelelően megépített láda nehéz terhet is képes elszállítani anélkül, hogy magát a csomagolás sérülését kockáztatná. A fa ökológiai: a nyersanyag tanúsított forrásból származik, és nem zavarja az ökoszisztéma egyensúlyát. A fából készült ládák nem bocsátanak ki káros anyagokat, és újrafelhasználhatóak és újrahasznosíthatóak. Néha olcsóbbak is, mint a műanyagból készültek. A fa légáteresztő, lassabban melegszik fel, mint a műanyag, és nem képződik nedvesség a ládák belső falán, így ideális élelmiszerek, valamint nedvességre és hőmérsékletre érzékeny termékek tárolására. És a hátrányai? Nehezebb, mint a műanyag. Higroszkópos, ami azt jelenti, hogy magába szívja a vizet, és így még nehezebb lesz. Ezért nem mosható. Sérülésre hajlamos, és az egymáshoz szögezett és csavarozott dobozok sérülések forrása lehet. És nem műanyagból készülnek.

Az italok szállítására szolgáló műanyag ládák előnyei és hátrányai

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a műanyagnak nincs jó sajtója. Ez a sok szívószál, zacskó és sok más termék miatt van, amelyeket ahelyett, hogy a - lehetőleg előre szelektált - szemetesekben landolnának, az emberek oda dobálnak, ahová csak esik. Pedig a műanyag nem olyan rossz, mint amilyennek lefestik. A sörösdobozok például könnyűek, tartósak (a jó minőségű anyagokból készültek akár több évig is kibírják a használatot), tiszták, higiénikusak és olcsók, ráadásul fenntarthatóak. Ha egyszer lebomlanak, újrahasznosíthatók, hogy újabb ládák készüljenek belőlük, ami végül is a fenntarthatóság lényege. Sima, ezért biztonságosak mind a felhasználók, mind az áruk számára. Tökéletesen alkalmasak a nagy sebességű automatizált gyártósorokhoz, és megerősített sarkaiknak köszönhetően biztonságot nyújtanak a szállítás és a rakodás során, és csökkentik a sérülés kockázatát. Emellett ellenállnak a külső tényezőknek, valamint a rovarkároknak, a rozsdának és a korróziónak, illetve a zsírnak vagy olajnak. Színük személyre szabható, akárcsak a képekkel és szövegekkel történő személyre szabási lehetőségek széles skálája. Hátrányok? Kevésbé ellenállóak a sérülésekkel szemben, mint a fa, és törékenyebbek - bár ez nagyban függ a felhasznált anyagtípustól. Gyengébb hőszigetelés. És szennyezik a környezetet, ha nem a szemetesben helyezik ki őket.

Milyen helyzetekre alkalmasabb a műanyag sörösláda?

A fából készült sörösládák egyre inkább a múlté. Nem hiszi el? Íme egy egyszerű teszt: írja be a böngészőjébe a "fa sörösládák" kifejezést. Látja, mi jelenik meg? Fa sörösládák, ingatag konstrukciók, amelyek ideálisak ajándéknak, de nem alkalmasak egy tucat vagy több palack tárolására. Tehát a fenti kérdésre a válasz az lenne: mindegyikben. A modern világban, ahol minden gépesített, a teljes ellátási lánc is automatizált: a sört robotok palackozzák, robotok töltik ömlesztett tartályokba, robotok helyezik el a raktárakban (vagy emberek az automatizált szállítórendszereken keresztül). A szabványosított, tartós és megfelelően megerősített műanyag tartályok jól teljesítenek ilyen körülmények között. De akkor is jól működnek a könnyű, ergonomikus fogantyúkkal ellátott, könnyű, ergonomikus fogantyúkkal ellátott tárolók, amikor az emberi erőre van szükség - ami általában akkor fordul elő, amikor a ládákat le kell rakodni a teherautóról és be kell vinni a boltba.

 

A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist