Mit lehet tárolni a nyitott tárolóban?

Created by Monika Sojka |

A nyitott raktár koncepciója az áruk nyílt térben, azaz a közmondásos "felhő" alatt történő tárolását jelenti. A gyakorlatban ez általában falak és tetőszerkezet nélküli, de szilárd beton- vagy aszfaltburkolattal és a lopás kockázatát csökkentő kerítéssel ellátott raktárudvar vagy konténerterminál.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A befektetőnek kell eldöntenie, hogy az ilyen raktár létesítésének előnyei - köztük különösen az alacsony beruházási költség - felülmúlják-e a lehetséges hátrányokat, például a kedvezőtlen időjárási körülmények miatti korlátozott működőképességet.

Korlátozott funkcionalitás, alacsonyabb költségek

A nyitott raktár ideális a nehéz alkatrészek tárolására, amelyeket fokozott tartósság és a külső körülményekkel - például a fagy, a páratartalom vagy a napsütés - szembeni érzéketlenség jellemez. Nem meglepő, hogy a nyitott raktárak gyakran találhatók pl. burkolólapokat, ásványi vagy kerámiatermékeket, téglákat, műanyag- vagy üvegalkatrészeket, vagy akár megfelelően védett fémipari termékeket gyártó üzemek mellett. Alkalmasak továbbá fémhulladék- és fűrészáruraktárakban (miután az árut ponyvával lefedték), sőt, még gépkocsik tárolására is (autókereskedések). A hagyományos raktárakhoz képest a nyitott raktár beruházása alacsonyabb, mivel nem tartalmazza a raktárhoz szükséges földterület előkészítésének költségeit, az anyagköltségeket és az építési munkálatokat. Mivel azonban a teljes infrastruktúra - amely különböző típusú szerkezeteket, például raktári állványokat, támasztékokat, raklapállványokat stb. tartalmaz, amelyek megkönnyítik és racionalizálják az áruk tárolási folyamatait - ki van téve a nap perzselő sugarainak vagy a fagynak, esőnek vagy hónak, magasabb karbantartási költségeket igényel. A raktári berendezések közé tartoznak az áruk mozgatására szolgáló berendezések is, például a targoncák.

Polcok a felhők alatt

A nyitott raktárban a munkaszervezésnek a biztonsági és a hatékonyságot biztosító szabályok betartásán kell alapulnia. Először is alapvető lépés lesz olyan stabil polcok beszerzése, amelyeken különböző méretű és súlyú árukat lehet tárolni - bár egyes árukat közvetlenül a földön vagy raklapokon is lehet tárolni. A polcok korrózió elleni védelme szintén kihívást jelent a nyitott tárolásnál. A fémprofilok védelmére speciális eszközöket kell használni, hogy elkerülhető legyen a rozsda megjelenése és a szerkezet maradandó károsodása. Másodszor, a dolgozók biztonsága érdekében törekedni kell a teljes nyitott tárolási terület szakszerű megjelölésére. A jelöléseknek tartósnak és az időjárási viszonyoknak nem kitettnek (vízállónak), valamint fényvisszaverőnek kell lenniük. A területet világítási rendszerrel is fel kell szerelni, hogy a munka az időjárási viszonyoktól és a nap hosszától függetlenül elvégezhető legyen.

A kezelőeszközök megfelelő kiválasztása is szükséges. A nyitott raktárban tárolt rakományok jellege nagy teljesítményű targoncák használatát teszi szükségessé, mivel a mozgatandó áruk igen nagy tömegűek lesznek. Az ilyen típusú termékek kezeléséhez belső égésű motorral és négykerék-meghajtással rendelkező targoncák használata ajánlott. A hagyományos raktárakban használt elektromos targoncák nem feltétlenül elegendőek a hatalmas terhek kezeléséhez, és akkumulátoraikat esőtől védett helyiségben kell feltölteni.

A nyitott tárolás előnyei és hátrányai

A nyitott raktárak előnyei közé tartozik az alacsony kezdeti és karbantartási költség; a szélsőséges időjárási körülményeknek ellenálló áruk olcsó, gyors és kényelmes kezelésének lehetősége; a raktár szükség esetén történő áthelyezésének vagy bővítésének egyszerűsége; valamint a rakományok manőverezésének egyszerűsége a fizikai falak és egyéb szerkezeti elemek hiánya miatt. A fő hátrányok a fent említett, a kedvezőtlen időjárási viszonyok által az áruk károsodásának kockázata; de a közművekhez, például az elektromos áramhoz és a vízhez való nehézkes hozzáférés; a megfelelő higiéniai és szociális körülmények biztosításának nehézsége az alkalmazottak számára (különösen barátságtalan időjárási körülmények között, például télen); valamint a nyitott raktárberendezések és az infrastruktúra korrózióvédelméről való folyamatos gondoskodás szükségessége.

Összefoglaló

A nyitott raktárak olyan ipari vállalatoknál találhatók, amelyek egyszerű, robusztus nyersanyagból készült alkatrészeket gyártanak, amelyek nem változtatják meg minőségüket, ha esőnek vagy hónak vannak kitéve. Mielőtt azonban eldöntenénk, hogy melyik raktárat válasszuk: nyitott vagy félig nyitott, először elemezni kell az összes rendelkezésre álló megoldás jellemzőit és a konkrét áruk tárolási igényeit. Ezután biztosak lehetünk abban, hogy döntésünk megalapozott és konkrét megfontolásokon alapul.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist