Milyen árukat lehet tárolni egy félig nyitott raktárban?

Created by Monika Sojka |

Az Ön egyedi igényeihez optimálisan igazodó raktár kiválasztásakor az egyik figyelembe veendő kritérium a raktárban tárolt áruk típusa. Ez közvetlen hatással van arra, hogy milyen típusú raktár kialakítása lesz a legmegfelelőbb, és milyen költségekkel jár a megépítése. Nem mindig szükséges az árukat zárt helyiségekben (raktárakban, hűtőházakban) tárolni, amelyek garantálják védelmüket a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól, a páratartalomtól vagy a változó hőmérséklettől.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Nem csak négy fal

Bizonyos árukat biztonságosan és a raktárépületekbe való beruházás költségei nélkül is lehet tárolni: mind a szabadban (úgynevezett nyitott raktárakban, azaz tető nélküli udvarokban), mind pedig tetőszerkezetekkel ellátott udvarokban, például fészerekben (azaz félig nyitott raktárakban). Ez utóbbiakban olyan árukat lehet tárolni, amelyek ellenállnak a hőmérséklet-ingadozásoknak, vagy amelyeknek szükségük van a légmozgásra, ugyanakkor védve kell lenniük a csapadéktól. A félig nyitott raktár két vagy három falból álló, tetővel fedett és legalább az egyik oldalon nyitott szerkezet. A falaknak nem kell, és nem is szabad tökéletesen légmentesen zárniuk, mivel a félig nyitott raktárakban olyan árukat tárolnak, amelyeknek állandó friss levegőre van szükségük.

A félig nyitott raktárnak szintén nem kell állandóan a talajhoz kötődnie, és nem követelmény, hogy alapja vagy alapzata legyen. Ez nagyban megkönnyíti az áthelyezését vagy bővítését. Másrészt viszont aszfaltból, térkőből vagy más tartós anyagból készült padlóval kell ellátni, hogy a tárolt árukat megfelelően rögzítse. Belül a félig nyitott raktár nem különbözik jelentősen a többi raktártípustól. Az árukat vagy közvetlenül a földön lehet tárolni, így nincs szükség emelőtargoncákra, létrákra és egyéb berendezésekre, vagy raklapos állványokon (amelyek lehetővé teszik az olyan építőanyagok kényelmes tárolását, mint a cementzsákok, járdalapok vagy üreges blokkok) és polcos állványokon (amelyek 150 és 500 kg közötti súlyú áruk tárolására alkalmasak). Ennek a kialakításnak köszönhetően a rendelkezésre álló hely a raktár teljes magasságában kihasználható, nem csak az alsó részen. A polcok magasságától függően a félig nyitott raktárak alacsony, közepes vagy magas tárolásra használhatók (akárcsak a zárt raktárak). Ha hosszú tárgyakat (például fémrudakat, acélprofilokat, deszkákat stb.) tárolnak, célszerű konzolos polcokat felállítani. Ne feledje továbbá, hogy a tárolóbútorokat korróziógátló festékkel vonja be, hogy megvédje az esőtől és a nedves levegőtől.

Félnyílt tárolóhelyen tárolt áruk

A félig nyitott raktárakban tárolt áruk gyakori típusa az építőiparban használt anyagok, amelyek jól bírják a természetes környezeti körülményeket, amennyiben nem tárolják őket "a felhő alatt", és nincsenek kitéve hónak vagy esőnek. Ide tartoznak a kerámia szerelvények, valamint a cement-, gipsz-, kavics- és homokzsákok. A gyártó vállalatoknál, például a fűrészüzemeknél egy félig nyitott raktár használható fadeszkák, alumíniumprofilok vagy fémlemezek tárolására. Az ilyen típusú raktárak létrehozásának és fenntartásának alacsony költségei miatt áruk ideiglenes tárolására is népszerűek - építkezéseken vagy más fejlesztések közelében. A félig nyitott raktárat az építőiparban nem csak az eladásra szánt áruk tárolására használják. A projektfejlesztők néha építőipari gépek vagy anyagkészletek tárolására is használják, például egy menedékház alatt. Ezek így megfelelően védve vannak az esőtől, ugyanakkor az alkalmazottak szükség esetén könnyen hozzáférhetnek hozzájuk.

A logisztikai iparban is gyakoriak a menedék jellegű raktárak, azaz minden olyan helyen, ahol különböző típusú árukat tárolnak. Ilyenkor más raktárhelyiségeket egészítenek ki. Vannak azonban olyan áruk, amelyek nem könnyen viselik el a félig nyitott raktári körülményeket. Elsőként az élelmiszeripari termékeket kell megemlíteni, amelyeket általában zárt raktárakban tárolnak. Emellett a legtöbb vegyi anyag érzékeny a légköri viszonyokra, mint például a tisztítószerek, gyártási anyagok stb. amelyeket általában bizonyos körülmények között tárolnak. Ezek általában speciális körülmények között történő tárolást igényelnek, ami csak zárt térben biztosítható. Vannak olyan helyzetek is, amikor a nyílt tárolás elegendő az áruk tárolására. Ez azokra a termékekre vonatkozik, amelyek ellenállnak a napfénynek, a változó hőmérsékletnek és az esőnek. Ily módon csökkenthetők a termékek tárolási költségei anélkül, hogy azok veszélybe kerülnének.

A félig nyitott raktárak előnyei és hátrányai

Az ilyen típusú raktárak előnyei közé tartoznak az alacsony beruházási költségek (a zárt raktárakhoz képest) és az alacsony karbantartási költségek; az ideiglenes szerkezetként való használat lehetősége és a helyről helyre történő könnyű áthelyezés (az alapozás hiánya miatt); a félig nyitott raktárban lévő égetőberendezések szabad használata; valamint a hőmérséklet- és páratartalom-változásokra érzéketlen áruk tárolásának kényelme és lehetősége. A zárt raktárak hátrányai a következők: a hőmérséklet és a páratartalom gyakori változására érzékeny áruk tárolásának képtelensége; az elektromos áramhoz és vízhez való korlátozott (nem mindig) hozzáférés, valamint a szociális és egészségügyi létesítmények nehézkes megszervezése; a heves viharok vagy heves esőzések okozta károk kockázata; és végül a hőmérséklet és a páratartalom változásának ellenálló gépek (és infrastruktúra) szükségessége.

Összefoglaló

A raktártípus kiválasztásakor fontos, hogy a döntést a tárolt áruk típusához és a vállalat igényeihez igazítsuk. A félig nyitott raktár választásával számos kezdeti és üzemeltetési költség csökkenthető, és nagy raktárterület nyerhető. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy csak egy bizonyos típusú választékhoz alkalmas, és csak részben ellenáll a változó időjárási körülményeknek.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist