Miért jobb a műanyag szállítótartályokat választani a fából készültek helyett?

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   A bekuplast tanácsa

Műanyag vagy fa - ez a kérdés. Macbeth híres monológjának egy részletének átfogalmazása talán helytelennek tűnik, hiszen mit számít a szállítási ládák jobb anyagának hétköznapi kiválasztása a Shakespeare-dráma címszereplőjének lenni vagy nem lenni kérdéséhez képest?

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Még a legjobb irodalom is elhalványul a modern világ problémáival szemben:

  • a környezetszennyezés,
  • a nyersanyagok fenntartható kitermelése
  • a zártkörű gazdaság elveinek megvalósítása.

Ebben az összefüggésben a "fa kontra műanyag" kérdés teljesen más erővel bír. Első pillantásra nehéz egy olyan anyagot, amely a természetben több száz év alatt bomlik le, környezetbarátabb megoldásnak tekinteni. Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy ahogy a műanyag sem minden esetben károsítja a környezetet, úgy a fa sem mindig teljesít a legjobban egy adott alkalmazásban. Végül is egy műanyagból készült tárolónak semmi köze a műanyag szívószálhoz vagy a bevásárlószatyorhoz, amely - egyszeri használat után - gyakran a fűben vagy egy patakban végzi a szemetes és a hulladéklerakó helyett. Régen a fadobozok uralták a tájat. Gyakran ütött-kopott, a legutóbbi szállítás ragacsos nyomait viselték, mosatlanok és repedezettek voltak. Aztán jöttek műanyag társaik: könnyebbek, tartósabbak, tisztábbak, higiénikusabbak és olcsóbbak. A legtöbb vállalat számára természetes választássá váltak, mivel számos iparágban racionalizálták a termékek szállítását az ellátási láncon keresztül, lehetővé téve a vállalkozások számára a költségek csökkentését és a működés optimalizálását. Többféle méretben és magasságban kaphatók, így könnyen kiválasztható a szállítandó tárgyak méretének és a rendelkezésre álló helynek megfelelő legjobb megoldás.

Na és ez milyen fenntarthatóság? Egy masszívan gyártott műanyag konténer hosszú évekig szolgálja felhasználóit. A jó minőségű polipropilénből készült szállítódobozok esetében a szavatolt eltarthatósági idő általában a vásárlástól számított legalább öt évre szól (megfelelő használat esetén gyakran egy évtizedet is kibírnak). Az UV-sugarakkal és a nedvességgel szembeni ellenállásuknak köszönhetően tartósak maradnak, függetlenül attól, hogy hol tárolják és használják őket. Nem válik-e tehát a tartós műanyag tárolódoboz fenntarthatóbb alternatívává a romlandó és nehezen karbantartható - többek között fából készült - tárolókkal szemben? Itt hozzá kell tenni, hogy az ilyen tárolók, ha egyszer elhasználódtak vagy megsérültek, újrahasznosíthatók és újrafelhasználhatók - és ez tökéletes példája a zárt körforgásos gazdaságnak, amelyre ma már minden magára valamit is adó vállalkozás törekszik.

Tartósabbak-e a műanyag tárolók, mint a fából készültek? Igen!

Aműanyag tárolók tartós és merev szerkezetűek. Nem elpusztíthatatlanok, de nem törnek vagy repednek olyan gyorsan, mint a fából készültek. Nem tartalmaznak csavarokat és egyéb fém alkatrészeket, amelyek meglazulhatnak, és az egész doboz széteshet. Sima felületűek, nincsenek göröngyök vagy éles szilánkok. Ezért biztonságosak mind a használóik, mind a bennük tárolt termékek számára.

Sokoldalúan felhasználhatóak a műanyag tárolók?

A műanyag tárolók szabványos méretekben kaphatók, így a termékek csomagolása egyszerű és automatizált. Ennek eredményeképpen több termék gyártható és szállítható kevesebb idő alatt. Másrészt könnyű formázhatóságuknak köszönhetően lehetőséget nyújtanak a formatervezés testre szabására és a könnyű kezelhetőséget biztosító megoldásokkal való felszerelésére. Zökkenőmentesen működnek a legtöbb típusú nagysebességű automatizált gyártósorral. Bármilyen kényelmes módon elhelyezhetők és mozgathatók a raktárban, akár targoncák vagy daruk segítségével is, mivel általában raklapszerű támasztékkal vannak ellátva, amelyek segítségével a targonca villáival könnyen meg lehet fogni a szállítódobozt. Megerősített sarkaiknak köszönhetően biztonságos szállítást és rakodást biztosítanak, és csökkentik a sérülés kockázatát.

A műanyag tartályok hőállóak?

A nagy megengedett hőmérséklettartomány lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb termékeket - a friss pékárutól a fagyasztott húsig - gond nélkül lehessen szállítani bennük. Szintén nagyon fontos, hogy a kivitelek széles választéka áll rendelkezésre: különböző típusú fenék (perforált, duplán megerősített stb.) és falak, így az igényektől függően légmentességet vagy a termék megfelelő szellőzését biztosítják, megakadályozva annak frissességvesztését. Az ilyen tárolóedények, ha szorosan zárva és sértetlenül vannak, nem engednek a külső hatásoknak; ellenállnak a rovarok, a rozsda és a korrózió okozta sérüléseknek, valamint a zsíroknak vagy olajoknak. További előnyük, hogy könnyen tisztíthatók (sterilizálhatók, ami a koronavírus-járványok idején óriási előny!) és egymásra helyezhetők (ami értékes tárolóhely megtakarításával jár).

A műanyag tartály személyre szabható? Igen!

Érdemes megemlíteni, hogy a műanyag dobozok színkódolhatóak az ügyfél igényeinek megfelelően. Ez néha azzal a további előnnyel jár, hogy hosszabb ideig esztétikusak maradnak (például a bekuplast bakeline tárolóit egységes bézs színben tartják, amelyhez képest kevésbé látszik a kenyérből kiömlő liszt). Egy másik érdekes lehetőség a tárolók személyre szabásának lehetősége, ami - a marketing és márkaépítési funkció mellett - megkönnyíti a dobozok azonosítását, és így védi azokat az elvesztéstől és a lopástól. A címkézési/címkézési technológiák széles választékának köszönhetően (pl. szitanyomás) nemcsak egyszerű szövegek, hanem összetett, többszínű grafikák is elhelyezhetők, amelyek az információs funkció mellett esztétikailag is feldobhatják a dobozokat. Az egyértelmű címkézés az ellátási láncban is hasznos, mivel lehetővé teszi a személyzet számára, hogy a tárolóedényekben elhelyezett termékeket gond nélkül azonosítsa - akár az üzletben, akár a raktárban -, és így sokkal hatékonyabban kezelje a teljes készletet. Befejezésül néhány megjegyzés: nem tagadjuk a faládák előnyeit. Ha jól használják őket, kiváló minőségű anyagból készülnek és klimatizált helyiségekben tárolják őket, akkor nagy megelégedettséget nyújtanak használóiknak. Azonban nem garantálják ugyanazt a sokoldalúságot, mint a műanyag tárolók. A választást azonban olvasóinkra bízzuk. Akit érdekelnek a műanyag konténerek előnyei, annak javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a bekuplasttal - a szállító- és tárolóedények és tartozékaik elismert gyártójával, aki sokéves tapasztalattal rendelkezik a piacon.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist