Mi a dropshipping? A dropshipping modellben való munkavégzés típusai, előnyei és hátrányai.

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

A dropshipping egy olyan üzleti modell, amely gyakorlatilag az egész világon népszerű. Az egyes webáruházak növekvő számát elnézve elmondható, hogy hazánkban is meghonosodott - és "végleg". Ha szeretné megtudni, hogy pontosan mi is ez, mik a legfőbb hátrányai és előnyei, valamint egyéb fontos információkkal is szeretne szolgálni, akkor látogasson el hozzánk.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Szerezzen hozzáférést a dropshippinggel kapcsolatos legfontosabb információkhoz, és tudja meg, hogy ez az üzleti együttműködési modell megfelel-e Önnek. Üdvözöljük!

Dropshipping - mi ez?

A dropshipping nem más, mint az eladó (általában egy webáruház tulajdonosa vagy vezetője) és az áru tulajdonosa (gyártó, nagykereskedő, raktár stb.) közötti együttműködési modell. Dióhéjban összefoglalva a felelősségek 2 területre történő felosztásából áll:

  • Az eladó, aki az ajánlat népszerűsítéséért és ezáltal a vásárlók megnyeréséért felelős.
  • Araktár, amely az összes (vagy a legtöbb) logisztikai feladatot magára vállalja.

A kiskereskedő népszerűsíti az online áruházát, ahol konkrét árukat árul. És miután a tranzakció megtörtént - a raktár felel a csomagolási és szállítási folyamatokért. Az eladó díjazása általában az eladási érték százalékában kiszámított jutalék (árrés). Az árrés mértéke az iparágtól, valamint az eladott áruk típusától és mennyiségétől függően néhány százaléktól néhány tíz százalékig terjedhet.

A dropshipping típusai - hogyan osztjuk fel az online értékesítésnek ezt a modelljét?

A dropshipping modellben való együttműködés többféle forgatókönyv szerint történhet. Az első ezek közül azokhoz a területekhez kapcsolódik, amelyekért mind a webáruház, mind maga a nagykereskedő (raktár/gyártó) felelős. Ezért a következő megoldásokat lehet elfogadni:

  • Az 1. modell, amelyben az értékesítésért való felelősség a webshop vállán nyugszik. A webáruház felelős a számlázásért, az ügyfélszolgálatért és az esetleges reklamációk kezeléséért. A nagykereskedő szerepe ezzel szemben az áruk tárolására és a küldemények feldolgozására korlátozódik.
  • A 2. modell kibővíti a nagykereskedő szerepét, aki nemcsak a szállításért, hanem minden olyan területért felelős, amely az áru eladójának felelőssége (kiszolgálás, reklamációk stb.). Ebben a változatban a dropshipper pusztán értékesítési közvetítő szerepére redukálódik (felelős többek között a marketingért, a "régi" vevők aktiválásáért és az új vevők megszerzéséért).

A dropshipping típusainak egy másik formája az áruk tárolásának és szállításának módjára vonatkozó osztályozás. Ebben a megközelítésben megkülönböztetünk:

  • Fullfillment raktárak, amelyek gyakorlatilag korlátlan hozzáférést biztosítanak az eladónak a nagykereskedő vagy gyártó birtokában maradt összes áruhoz. Ez hatalmas választási lehetőséget biztosít számára, ugyanakkor vállalnia kell annak kockázatát, hogy nem lesz elegendő vagy nem elegendő készlet. Mindez annak köszönhető, hogy az árukhoz más, online működő kiskereskedők is hozzáférhetnek.
  • Konzignációs raktárak, amelyek a kiskereskedő számára "kizárólagos" hozzáférést biztosítanak egy adott áruhoz. Ez azt jelenti, hogy külön raktárhelyiséggel és ezáltal olyan termékekkel rendelkezik, amelyeket senki sem vehet el tőle. Ennek a megoldásnak jelentős hátránya a kisebb választék és a magasabb költségek.

Mit kell figyelembe venni, ha a dropshipping modellel való munkát fontolgatja?

Bár a saját webáruház működtetésének lehetősége (és a raktár felállítása, a személyzet foglalkoztatása és a költséges "készletezés" nélkül) csábító lehet - érdemes elemezni az összes pro és kontra érvet, mielőtt ilyen döntést hozna.

A dropshipping előnyei - miért éri meg?

A dropshipping modellben való működés fő erősségei a következők:

  • Alacsony belépési korlát - az üzletbe való belépés valóban minimális ráfordítást igényel. Kezdetben mindössze egy ötletre, némi szabadidőre és egy megfelelő pénzinjekcióra van szükséged, amely lehetővé teszi, hogy megnyiss egy webáruházat és elindítsd az első reklámkampányokat.
  • Sok kényelem a vállalkozásműködtetésében - a korlátozott tevékenységi terület azt jelenti, hogy csak azokra a kulcsfontosságú elemekre kell összpontosítania, amelyek a legnagyobb hatással vannak az eredményére. Természetesen az értékesítésre és a marketingre gondolunk. A dropshipping esetében az olyan dolgokat, mint a rendelésfelvétel, csomagolás és szállítás - kizárólag magukra a nagykereskedőkre vagy gyártókra bízhatja.

A dropshipping hátrányai, avagy miért érdemes átgondolnia?

Az értékesítésnek ebben a modellben számos pozitívuma van, de érdemes megjegyezni, hogy nem teljesen "rózsákkal van tele". Valójában a fő gyengeségek közé tartoznak:

  • Verseny - a már említett alacsony belépési korlát az oka annak, hogy gyakorlatilag bárki belevághat a dropshippingbe. Ez viszont a működő e-kereskedelmi üzletek számának növekedéséhez és következésképpen az egyes online kiskereskedők közötti verseny fokozódásához vezet.
  • Alacsony árrés - az azonos (vagy nagyon hasonló) árut értékesítő több üzlet egy másik veszélyt is felvet, mégpedig az árversenyt. A rendszeres kedvezmények vagy akciók egyre kisebbé teszik az eladók nyereségét.
  • A teljes ellenőrzés hiánya - ez az elem mind az árukra, mind a vevők kiszolgálásával kapcsolatos teljes területre vonatkozik. Mivel a folyamatok nagy része a nagykereskedőknél vagy a gyártóknál zajlik - az eladóknak csak korlátozott lehetőségeik vannak arra, hogy ellenőrizzék munkájuk minőségét. Ez különösen vonatkozik az elveszett vagy sérült szállítmányokra, valamint azokra a termékekre, amelyek nem felelnek meg az alapvető elvárásoknak.

Dropshipping az e-kereskedelemben. Mire érdemes odafigyelni?

Mivel a dropshipping modell elsősorban a raktárak működésén alapul - nem szabad elfelejteni, hogy nélkülözhetetlen részük az áruk tárolására és szállítására használt elemek is. A hatékony megoldások zászlóshajó példái közé tartoznak az egymásra rakható és egymásba fészkelő konténerek, amelyek ötvözik a raktárüzemeltetéshez szükséges tartósságot és funkcionalitást. Azonban még sok más elem is létezik, amelyekkel javítható a logisztikai folyamatok hatékonysága.

A dropshipping raktárakban használható konténerek

Ha olyan személyre szabott termékeket keres, amelyek jól működnek az Ön raktárában - tekintse meg a Bekuplast teljes kínálatát. Ne feledje, hogy szakmai tanácsadók is az Ön rendelkezésére állnak. Ha bármilyen kérdése van - tegye fel nekik kényelmesen e-mailben vagy telefonon.

 

Author of the entry:

Monika Sojka - Marketing Specialist