Magasraktári berendezések

Created by Monika Sojka | |   Tárolás

Ha Ön vállalkozást vezet, és nagy raktárral rendelkezik, feltétlenül meg kell tudnia, hogy mi az a nagyraktári berendezés. Hogyan tudja a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésre álló helyet, és mit tud ott tárolni?

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mi az a magasraktári berendezés? Meghatározás.

A magasraktár olyan létesítmény, amelyet áruk tárolására terveztek, és amelyben az állványszerkezetek és maguk az állványok különböző formájú gépekkel vannak felszerelve. Ezek lehetnek raklapos állványrendszerek és tömör szerkezeti állványrendszerek. Ez utóbbiak esetében a létesítményt különböző méretű és eltérő specifikációjú speciális tárolóedényekkel kell ellátni. Fontos, hogy a magas polcos raktárak esetében a létesítmény magassága fontos szerepet játszik. Ebben az esetben az állványrendszerek 7,2 métertől akár 45 méteres magasságig terjednek. A speciális állványrendszereknek köszönhetően így nemcsak a raktárterület, hanem annak térfogata is optimálisan kihasználható, ami pozitív hatással van az egész létesítmény potenciáljára. Az állványrendszer kétféleképpen működtethető: megfelelő gépekkel vagy automatizált kivitelben.

Hogyan működik a magasraktári berendezés?

A magasraktár felszerelése elsősorban állványrendszerekből áll, amelyek lehetővé teszik az anyagok raklapok vagy kisebb ömlesztett konténerek formájában történő tárolását. Emellett az ilyen létesítmények kulcsfontosságú elemei az állványos kezelőrendszerek, amelyek akár több tíz méter magasak is lehetnek. Az ilyen állványrendszerrel felszerelt létesítmények leggyakrabban automatikus rendszerrel rendelkeznek, amely a speciális raktári rakodódaruknak köszönhetően lehetővé teszi egy kiválasztott raklap vagy csomag eltávolítását a rendszerben meghatározott pontos helyről. A kevésbé korszerű raktárakban, amelyek hazánkban még mindig többségben vannak, speciális gépeket használnak, például magas polcos targoncákat vagy raktári szállítószalagokat.

Magasraktár - mit tárolnak benne?

A magasraktárak a tárolt dolgok tekintetében nagymértékben eltérhetnek egymástól. Sokféle gazdasági ágazatban használhatók. Leggyakrabban az autópályák mentén létesülnek logisztikai pontként, ahonnan az árukat közvetlenül a magánszemélyek és vállalkozások címére szállítják. Létesítményeik ilyenkor nagyon változatosak lehetnek. Vannak azonban olyan raktárak is, amelyeket közvetlenül a termelési létesítmények mellett építenek. Ezekben tárolják az adott termelő vállalat által előállított árukat. Ezek lehetnek például üvegből, fémből vagy fából készült termékek, de műanyagból készült termékek és sok más, eladásra kínált áru is. Ezenkívül a magasraktárnak nevezett raktárakban az áruk raklapokra, valamint kis ömlesztett csomagolásokban, például egymásra rakható tárolókonténerekben is elhelyezhetők.

Biztosítsa a megfelelő magasraktári berendezéseket

A magasraktárak megfelelő felszerelése kulcsszerepet játszik, mivel lehetővé teszi az áruk hatékony és biztonságos elhelyezését, függetlenül a magasraktár magasságától. A raktárban dolgozó személyzet hatékony működése minden bizonnyal növeli az egész vállalat hatékonyságát, és lerövidíti az egyes megrendelések feldolgozási idejét. Érdemes tehát olyan modern gépekbe beruházni, amelyek lehetővé teszik az állványok felső szintjein elhelyezett áruk elszállítását. Ha a létesítmény nem rendelkezik automatizált rendszerrel a raktár felső zónáiban lévő áruk elhelyezésére és eltávolítására, akkor klasszikus gépeket használnak erre a célra. Ezeket egy kezelő vagy teljesen távolról is lehet működtetni. Lényeges azonban, hogy az egész folyamatot a munkavédelmi szabályoknak megfelelően végezzék.

Magasraktár és munkavédelmi szabályok

A látszattal ellentétben a közvetlenül a padlón tárolt áruk nem mindig jelentenek kisebb kockázatot a személyzetre nézve. A magasraktárakban a magas polcokon elhelyezett állványok megfelelő biztonsági elemekkel rendelkeznek. Ezenkívül kiváló minőségű anyagokból készülnek, amelyek garantálják a szerkezet stabilitását, és biztosítják az esetleges alkalmazottak vagy gépkezelők biztonságát. A munkaügyi és szociálpolitikai miniszter 1997. szeptember 26-i, az általános egészségügyi és biztonsági előírásokról szóló rendelete pontosan meghatározza, hogyan kell tárolni az árukat a normál raktárakban és a magasraktárként meghatározott raktárakban.

Magasraktári automatizálás

A magasraktár-automatizálás olyan modern rendszerbe történő beruházás, amely racionalizálja a raktári műveleteket. A távolról irányítható rakodódarukkal összekapcsolt speciális állványszerkezetek biztosítják, hogy a kompakt robotok gyorsan a megfelelő rakományt a megfelelő helyre juttassák. A modern rendszerek hátránya a költségük, valamint az elektromos áramhoz és az internethez való hozzáféréstől való függőségük. Kétségtelen azonban, hogy az ilyen megoldások hatékonyan növelik a raktárak hatékonyságát és racionalizálják a rakodást. Az ilyen raktárakban a hibák elkövetése is kevésbé valószínű.

Következtetés: a magasraktári berendezések javítják a vállalat működését.

A magasraktárak megfelelő berendezésének kiválasztása biztosítja az áruk könnyű elérhetőségét és rendszerezését. Ez a két szempont kétségtelenül hatással van a vállalat munkaszervezésére, a rendelések feldolgozási idejére és az elkövetett hibák számára. A raktárakban a munkaszervezés kulcsfontosságú, ezért érdemes a raktározási ágazatban modern megoldásokba beruházni. Ha érdekes javaslatokat keres, vagy szeretne egy személyre szabott raktárkonténer-sort létrehozni, forduljon hozzánk. bekuplast egy olyan vállalat, amely nagy tapasztalattal rendelkezik a különböző típusú konténerek gyártásában, amelyek könnyen az Ön vállalatának igényeihez is igazíthatók!


A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist