Logisztikai központ. Mi az, típusai és funkciója a logisztikában

Created by Monika Sojka |

Hogyan használja ki a logisztikai központban rejlő lehetőségeket a saját vállalkozása fejlesztésében? Mit jelent egyáltalán ez a kifejezés? És van-e különbség a logisztikai központ és a logisztikai raktár között? Ezekre és más kérdésekre is választ kaphat cikkünkben. Olvassa el, és hozza meg a helyes döntéseket, amelyek segítségével a következő szintre ugorhat cége fejlődésében.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ismerje meg a logisztikai központ fogalmának meghatározását, ismerje meg típusait és funkcióit a logisztikában és a szállításban.

Logisztikai központ - mi az? Meghatározás.

A modern világban a nagy logisztikai központok, amelyek leggyakrabban fontos és jelentős közlekedési csomópontoknál találhatók, már senkit sem lepnek meg. Az áruk be- és kirakodását megkönnyítő, speciális rámpákkal ellátott hatalmas csarnokok meglehetősen gyakori látványt nyújtanak. Ezek egy része csak logisztikai központ, amelyek elsősorban az áruk vagy szállítmányok válogatásával és továbbításával foglalkoznak a nemzeti, tartományi vagy kerületi szintű piaci sapkákhoz. Természetesen minden logisztikai központ rendelkezik a szükséges infrastruktúrával. A külsőleg látható mellett van egy belső rész is. Az ilyen létesítmények fő funkciója a szállítmányok fogadása, tárolása, elosztása és továbbítása a további szállításhoz.

A logisztikai központok típusai

Az ilyen létesítmények típusait a következőkre oszthatjuk:

  • globális logisztikai központok
  • regionális logisztikai központok
  • helyi logisztikai központok.

Az egyes, ilyen funkcióval rendelkező, egymást követő létesítmények köre kisebb, ami az egyes logisztikai központok kapacitását is befolyásolja.

Milyen funkciókkal rendelkezik egy logisztikai központ?

Íme a logisztikai központok legfontosabb funkciói:

  • raktározás
  • szállítás
  • komissiózás
  • megrendelések teljesítése
  • készletgazdálkodás

Természetesen ez még nem minden. A logisztikai központok mellékfunkciói közé tartoznak az olyan együttműködési formák is, mint a promóciós tevékenységek, a szállítmányozás, a biztosítások nyújtása, a gépek üzemeltetése, sőt a banki és számviteli szolgáltatások is. Mint látható, a logisztikai központok átfogó módon nyújtanak tevékenységeket, ami minden bizonnyal ösztönzi a szolgáltatásaik igénybevételét. Érdemes tudni, hogy a logisztikai központok száma hazánkban folyamatosan változik. Természetesen nem csökken, hanem növekszik. Ez elsősorban az áruk iránti növekvő keresletnek és az egyre bővülő fogyasztásnak köszönhető.

Logisztikai központok - példák

A legnagyobb logisztikai központok Lengyelországban vagy Európában természetesen a nagy közlekedési csomópontoknál találhatók. Ezek természetesen nem csak gyorsforgalmi csomópontok, hanem vízi és vasútvonalak is. Ez lehetővé teszi, hogy az áruk rövid idő alatt eljussanak a gyártótól a megrendelőhöz. A legnagyobb logisztikai központok többek között Chorzówban, közvetlenül az A4-es autópálya mellett találhatók - ez a létesítmény 234 848 négyzetmétert foglal el, Strykówban vagy a Park Błonie-ban. Az Európában kiemelkedők közé tartozik minden bizonnyal a veronai logisztikai központ, amely 250 hektárt foglal el, valamint a németországi Brémában található, 472 hektáros területű. Természetesen mindegyik központ némileg különbözik a sajátosságok, az alkalmazott rendszerek és a felszereltség tekintetében. Az olyan berendezések azonban, mint a műanyag raklapok, az euroszabványos összecsukható szállítódobozok és az euroszabványos műanyag ládák szinte minden logisztikai központban megtalálhatók.

Összefoglalva: használja ki a professzionális logisztikai központokban rejlő lehetőségeket saját vállalatánál is

A legtöbb ember összekeveri a logisztikai központ fogalmát a logisztikai raktárral. Az előbbi esetében természetesen nem annyira magáról a létesítményről van szó, hanem a benne zajló folyamatokról, amelyek a logisztikai iparban alkalmazott modern megoldások alapján zajlanak. A logisztikai raktár ezzel szemben egyszerűen egy olyan létesítmény, ahol a szállítmányokat tárolják, és ahol az árukat kirakodják és berakodják. Mind az előbbi, mind az utóbbi fontos az egész szállítmányozási ágazat és például az e-kereskedelmi piacok számára. Egy ilyen logisztikai központ nélkül azonban a kisvállalkozások számára sokkal nehezebb lenne a működés. Gondoskodjon saját vállalkozása fejlődéséről, és kössön partnerséget egy megbízható logisztikai központtal, amely átveszi az Ön feladatainak egy részét, és ezzel egyidejűleg növeli vállalkozása áteresztőképességét, ami egyben a nyereség növekedésével is egyenértékű.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist