Komissiózás, azaz komissiózás egy raktárban

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Ipari ágazatok

A kiszállítás mellett a komissiózás a raktározási folyamat legfontosabb része a vevő szempontjából, mivel hatékony végrehajtása biztosítja a megrendelés időben történő és pontos teljesítését és a szállítmánynak a végső címzetthez történő eljuttatását. Ez azonban csak akkor érhető el, ha az optimális komissiózási technológiát, típust vagy módszert választják ki - ez pedig egy folyamatos és dinamikus folyamat, amely a piaci elvárásoknak megfelelően változik. Ezért a gyors reagálási képesség és a rugalmasság két olyan tényező, amely megkülönbözteti a rugalmas komissiózó raktárakat.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mi a raktározás és a komissiózás - kezdjük néhány rövid meghatározással

  • A raktározás - az online tudásforrást, a Wikipédiát idézve - "az anyagi javak készleteinek ideiglenes felhalmozására, megfelelő körülmények között történő tárolására és a címzetteknek való átadására irányuló tevékenység" [1]. Egy modern raktár munkája azonban nem korlátozódik a tárolásra; a vásárlók nap mint nap rendelnek árukat az üzletekben vagy az interneten, amelyeket a raktárból rendelés alapján ki kell venni, elő kell készíteni a szállításra, és vissza kell küldeni a rendeltetési helyükre. Ezt egy olyan folyamat végzi, amelynek ismeretlenül hangzó neve "komissiózás".
  • A komissiózás a raktározás egyik fázisa, amely az áruk átvétele és kirakodása, valamint a berakodás és a címzettnek való elküldés közé esik. Ez a kissé furcsa szó, amely nem utal automatikusan egy konkrét tevékenységre, az angol nyelvből származik, ahol a "commissioning" azt jelenti, hogy "megrendelni" vagy "rendelni". A vállalkozás működése szempontjából rendkívül fontos, mivel a kivitelezés során felmerülő késedelmek vagy hibák az áruknak a végfelhasználóhoz való késedelmes megérkezésében és elégedetlenségében nyilvánulhatnak meg.

Mit jelent a komissiózás a gyakorlatban?

A raktározási gyakorlatban a komissiózás a homogén rakományegységek (pl. raklapok) egyes csomagokra történő lepakolása, majd ezek egy sorrendben történő összeállítása, a vevő egyedi, tartalmukra vonatkozó igényei szerint. Ezért erre a folyamatra egy másik elnevezést, a komissiózást felváltva használják. Minél modernebb eszközök állnak a komissiózást végző vállalat rendelkezésére, annál hatékonyabb és gyorsabb a munka. A komissiózási folyamat javítása érdekében a fejlett logisztikai vállalatok számos technológiát használnak, még hangot és fényt is!

Áru az emberhez vagy ember az áruhoz? A komissiózás szakaszai

A komissiózás több szakaszból áll.

  • Az első az áruk összegyűjtése a raktárból.
  • A következők: a rakomány elszállítása a komissiózási helyszínre (vagy a komissiózó megérkezése az áruraktárba); az áruk előkészítése a komissiózási folyamathoz; az áruk komissiózása (összeállítása) a megrendelésnek megfelelő mennyiségben.
  • Végül az áruk rögzítése és visszaszállítása a raktárhelyiségbe, ahonnan elküldhetők a megrendelőnek.

Komissiózás - első módszer vagy dinamikus rendszer

Az elfogadott stratégiától függően a komissiózás kétféle módon történik. Az úgynevezett dinamikus rendszerben (vagy "ember az áruhoz") a komissiózó a raktárhelyre megy, hogy kivegye a kívánt árut, és elvégezze a komissiózási folyamatot. Ehhez általában nincs szükség automatikus segédeszközökre. Ez a fajta komissiózás különösen alkalmas kisebb megrendelések és kis súlyú áruk esetén. Ennek a megoldásnak az előnyei közé tartozik, hogy nem szükséges nagy beruházás a komissiózási infrastruktúrába és a folyamat nagy hatékonysága; hátrányai közé tartozik a nagyobb erőfeszítés a komissiózás során, a komissiózó által megteendő nagyobb távolságok és ezáltal a komissiózással töltött több idő; és végül az ergonómiailag nehézkes munkaszervezés.

Kiszedés - második út vagy statikus rendszer

A statikus rendszerben ("áru az emberhez") a termékeket a komissiózási területre mozgatják, és a komissiózó a raktárirányítási rendszerből származó adatok alapján készíti elő. Az árukat kézzel vagy raktári robotok segítségével lehet komissiózni, majd szállítószalagok segítségével szállítani. A rendelés teljesítése után az üres (vagy részben formátlanított) konténereket visszaszállítják a raktárba. A statikus rendszer használatának előnyei a következők: nagy hatékonyságú komissiózás az útvonalidő csökkenése miatt; a komissiózandó tételek széles választéka; kevesebb emberi munkaerő és rövidebb átfutási idő; magasabb ergonómia a folyamat során. Másrészről a hátrányok közé tartoznak: az automatizált állványrendszerek és komissiózó rendszerek viszonylag magas beruházási költségei; a komissiózó állomások rögzített száma miatt kisebb rugalmasság; az automatizált berendezések meghibásodásának és leállásának kockázata.

A komissiózásnak több neve is van

A komissiózásifolyamatok lehetnek egy- vagy többlépcsősek. Az előbbi esetben minden egyes rendelést külön-külön (egyenként) kezelnek párhuzamos vagy relé-kiszedés formájában. A párhuzamos komissiózás során a rendelést különböző részterületekre osztják fel, amelyeket egyszerre (párhuzamosan) kezelnek; a relé-kiválasztás során a rendelés egyes tételeit egymás után (egymás után) kezeli egyetlen alkalmazott, aki végigjárja az összes raktári területet, vagy a különböző területekről származó komissiózók, akik a rendelést egymásnak adják át, mint egy relé botot (innen a név). A többlépcsős komissiózás során több rendelést egyszerre több komissiózó vesz fel. Több megrendelést egyetlen komissiózási megbízássá egyesítenek, ezt a megbízást tételenként komissiózzák, és csak végül osztják szét és csomagolják a megrendelők által leadott megrendeléseknek megfelelően. A komissiózást általában kézzel végzik. A raktári berendezések szállítói teljesen automatikus megoldásokat kínálnak, de ez a fajta beruházás nagyon magas fokú ismételhetőséget és folyamatosságot igényel, ha nyereséges akar lenni; egy változékony piaci és e-kereskedelmi környezetben célszerűbbnek tűnik a kézi komissiózási folyamatok alkalmazása (ahol a műveleteket kézzel végzik a padlóról) vagy a félautomatizált (a raktári berendezések bármely szintjéről kézzel végzett műveletek, pl. rendszerkocsik segítségével).

Hogyan találja meg a megfelelő árut?

A megfelelő termék megtalálása a raktározott áruk tömegében meglehetősen nagy kihívást jelent. Itt jönnek segítségül az olyan automatizált megoldások, mint a Pick-by-Light, Pick-by-Voice, Pick-by-Terminal vagy Pick-by-Scan.

  • APick-by-Light a digitális kijelzőket használó, mennyiség nélküli komissiózási módszer. Közvetlenül az állványokon elhelyezett, jól látható jelzőfények jelzik, hogy hol kell az árut felvenni, a kijelző pedig jelzi, hogy hány darabot kell felvenni. A komissiózó egy gomb megnyomásával és a jelzőfény kikapcsolásával erősíti meg a komissiózást. Ez a módszer nagyon gyors komissiózást tesz lehetővé alacsony hibaarány mellett.
  • APick-by-Voice szintén a komissiózási folyamat része, de lámpa helyett hangrendszert használ; a komissiózó a raktárkezelő rendszeren (LSV) keresztül hanggal kap tájékoztatást a komissiózandó áruk típusáról és mennyiségéről. A Pick-by-Terminal módszer ezzel szemben a targoncára szerelt terminálra rádión keresztül továbbított parancsokra támaszkodik. Ezt a módszert leginkább olyan vállalatoknál alkalmazzák, amelyek nagyméretű és terjedelmes árucikkeket tárolnak és értékesítenek.
  • A Pick-by-Scan módszer esetében az alkalmazott egy mobil adatrögzítő eszközzel mozog a raktárban, amelyre közvetlenül az LSV-ről továbbítják a felvenni kívánt áruk listáját. A dolgozó beolvassa a felvenni kívánt terméket, és egy gombnyomással jóváhagyja a felvételét, valamint információt adhat meg arról is, hogy kevesebb vagy egyáltalán nem kell készletet felvenni.

Lábjegyzetek:

[1] https://pl.wikipedia.org/wiki/Magazynowanie

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist