Készletkészlet - típusai és funkciója egy vállalatnál

Created by Monika Sojka |

Tudja meg, milyen szerepet játszik a leltár egy vállalatnál. Tudta, hogy közvetlen hatással van a logisztikai és értékesítési folyamatokra? Mit nyerhet egy olyan vállalat, amely állandó szinten tartja a készleteit? Tudja meg a választ ezekre és más kérdésekre, és kezdje el a változtatások végrehajtását, hogy havi, negyedéves és éves nyereséget termeljen.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mit jó tudni a nagyüzemek raktárkészletéről? Ismerje meg típusukat és funkcióikat egy vállalatnál.

Mik azok a raktárkészletek?

A raktárkészlet fogalmának meghatározása azokat az anyagi javakat takarja, amelyeket az építési létesítményekben a piaci igények kielégítése érdekében tárolnak. Ezek az igények rendkívül változatosak lehetnek, hiszen vannak olyan készletek, amelyek lehetővé teszik a további termelést vagy egyszerűen az egyes vevőknek történő értékesítést. A készleteket értékben vagy mennyiségben határozzák meg (az árutípustól függően). Az angol nyelvben a készletekre a stock on hand kifejezéssel utalnak. Készleten lehetnek anyagi javak, késztermékek, félkész termékek vagy nyersanyagok. Attól függően, hogy melyik termékszektorban történik a raktározás, érdemes különböző típusú tárolókat használni. A tárolóállványok, az euroszabvány gyümölcs- és zöldségdobozok, az euroszabvány kenyérdobozok, az euroszabvány édességdobozok, az euroszabvány hús- és baromfi élelmiszerdobozok, az euroszabvány kertészeti dobozok és sok más termék biztosan megfelelnek a célnak.

A tárolókészletek típusai

Ahogy fentebb már kifejtettük, a raktárkészleteket különböző csoportokra lehet osztani. Most itt az ideje, hogy többet megtudjunk a különböző termékcsoportok sajátosságairól. Érdemes tudni, hogy a raktárkészletek klasszikus három csoportra való felosztása mellett létezik a logisztikában meghatározott kritériumok alapján történő megkülönböztetés is. A raktárkészlet első felosztása:

  • Nyersanyagok - feldolgozatlan termékek, amelyek bármilyen módon feldolgozhatók. Nélkülük nem a termelési folyamatokban, sok áru egyszerűen nem jöhetne létre. A nyersanyagok tehát a termelés kulcsfontosságú elemei.
  • Félkész termékek - ezek olyan előfeldolgozott áruk, amelyek további folyamatokon mennek keresztül a végtermék előállítása érdekében.
  • Késztermékek - a termelés eredményeként keletkeznek végtermékként. Ezek megfelelnek minden minőségi előírásnak, és közvetlenül az egyéni vevőkhöz vagy vállalatokhoz kerülhetnek.

A készletkészlet második felosztása:

  • Információs készlet - ezt a fajta készletet többnyire meghatározott információs szint vagy min-max modell szerinti megrendeléseknél használják.
  • Biztonságos készlet - ez a fajta készlet célja, hogy biztonsági puffert hozzon létre a vállalatnál, hogy elkerülje a nehézségeket, amelyek például az ellátási lánc megszakadásával kapcsolatosak.
  • Maximális készlet - ezt a modellt leggyakrabban olyan vállalatoknál használják, amelyek úgy döntenek, hogy a készletszinteket időszakonként ellenőrzik.
  • Minimális készlet - ebben az esetben a készletek feltöltésére a minimális érték elérésekor kerül sor.

A raktári készletek funkciói

A vállalatoknál a készletek pufferként működnek, hogy biztosítsák az áruforgalmat a vevők felé. Így hatékony védelmet lehet elérni a kereslet és a kínálat destabilizálódása ellen. Ezenkívül a vállalatoknál országszerte tárolt áruk mennyisége befolyásolja az áruk árstabilitását. Ez mind a nagyvállalatok, mind az egyéni vásárlók esetében nyilvánvaló.

Összegzés: A készletszintek optimalizálása a gazdasági siker kulcsa

Ne feledje, hogy a megfelelően előkészített raktárkészlet hatékony védelmet jelent a vállalat számára a válságok ellen. Ha a megfelelő félkész termékek vagy nyersanyagok állnak rendelkezésére, könnyebben hozhat olyan döntéseket, mint például a vállalati beruházások. Ez egyben az állandó költségek ellenőrzését is jelenti, ami döntő fontosságú a további tevékenységek tervezésénél. Ezen okok miatt érdemes biztosítani, hogy a készlet egy bizonyos mennyiségben egyszerűen van, mert ez megtérül, és védelmet nyújt az esetleges válságok vagy a nyersanyagárak megugrása ellen.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist