Hogyan kell helyesen csomagolni az elektronikai eszközöket, hogy megvédjük őket szállítás közben?

Created by Monika Sojka | |   A bekuplast tanácsa

Az elektronikus berendezések különleges bánásmódot igényelnek a szállítás során, ha nem akarják, hogy a célállomásra érve értéktelen szemétnek bizonyuljanak. Nem elég, ha megvédjük a nem kívánt rezgésektől és mechanikai sérülésektől: ugyanilyen fontos, hogy ne érintkezzen nedvességgel vagy elektrosztatikus kisülésekkel.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A szállítmányozás megköveteli, hogy az ügyfél jelentős mértékben megbízzon a fuvarozó cégben. Senki sem tudja, hogyan bántak termékeivel a szállítás során, amíg ki nem nyitja a szállítmányt, és nem látja, hogy az tökéletes állapotban van. Az elektronikus eszközök nem időjárásálló csavarok, textíliák vagy könyvek; közelebb állnak az üvegpalackokhoz, amelyek esetében a csomagolás/doboz minden elmozdulása a jármű rakterében, minden ütközés az egyenetlen felületen, minden esés akár kis magasságból is komoly sérülés kockázatát jelenti.

Bizalomépítés a megfelelő termékekkel

Ha az elektronikát eladási (kirakati) csomagolásban, a szállítási védőcsomagolás kiegészítő védelme nélkül szállítják, az bajba kerül. Ez utóbbiaknak nem kell vizuálisan vonzónak lenniük: lehetnek egyszerű dobozok vagy ládák, amelyek belülről párnázó betétekkel, pl. polisztirol golyókkal, levegővel felfújt műanyag párnákkal vagy a termékhez illeszkedő alakú műanyag betétekkel vannak kipárnázva. A kartonbetétek nem a legjobb ötlet, mivel olyan porszemcséket tartalmaznak, amelyek az elektronikus alkatrészekbe jutva zavarhatják azok későbbi működését.

A termék mindkét oldalára egy-egy bélést kell elhelyezni. Az ötlet lényege, hogy a belsejében ne maradjon szabad tér, és az áru ne mozogjon tehetetlenségében, különösen hirtelen közúti manőverek, például fékezés közben, ugyanakkor ellenállóvá tegye a kifordulással szemben. Az elektronikai cikkeket is jó ötlet vízálló csomagolásba csomagolni, hogy csökkentsük a nedvesség behatolásának kockázatát. Ezt a célt szolgálják a csomagoláson vagy magán a terméken elhelyezett zsugorfóliák, valamint a buborékfólia, amely egyébként párnázó funkcióval is rendelkezik. A kisebb készülékeket és elektronikus alkatrészeket viszont nem feltétlenül kell dobozba tenni; a buborékos borítékok például tökéletes helyettesítői lehetnek.

ESD, az elektronika csendes gyilkosa - mi is ez?

Az, hogy a csomagoláson nincsenek a rossz bánásmódra utaló külső jelek, vagy a szállított elektronika mechanikai sérülései, még nem jelenti azt, hogy a megérkezett berendezés jó állapotban van. Előfordulhat, hogy az ESD (Electro-Static-Discharge), azaz az elektromos áram hirtelen és rövid ideig tartó áramlása két eltérő elektromos potenciállal rendelkező tárgy között. Mindannyian ismerjük az ujjbegyünkben érzett "elektromos rúgás" kellemetlen érzését, amikor akár egy autó ajtókilincséhez érünk. Többek között a szintetikus padlón járás, a szintetikus ruhadarabok dörzsölése, a műanyag edények mozgatása, a ragasztószalag letekerése stb. is hozzájárul az elektromos töltések kialakulásához. Nagy potenciálkülönbség esetén ESD-események még akkor is megfigyelhetők, ha a tárgyak nem érnek egymáshoz, de elég közel vannak egymáshoz.

Míg az emberek számára kellemetlen érzéseket okoz a 3000 V-nál nagyobb feszültség, addig az elektronika - integrált áramkörök, nyomtatott áramköri lapok, processzorok vagy fénykibocsátó diódák - esetében már 35 V-os, azaz az érzékelési küszöbünk alatti feszültség is veszélyes! Az elektrosztatikus kisülések a legrosszabb esetben akár gyulladáshoz vagy robbanáshoz is vezethetnek. De még ilyen drasztikus események nélkül is nagyon költséges a reklamációkkal, javításokkal és cserékkel kapcsolatos imázs és pénzügyi veszteségek. Sokkal többe, mint az ESD megelőzésére szolgáló megoldások.

Biztosítsa a megfelelő felkészülést, és támaszkodjon a speciális tárolókra.

Az elektronika szállítására szakosodott teherautók gyakran rendelkeznek antisztatikus párnázással ellátott padlóval. Ha azonban az elektronika csak egy a sok szállított tárgy közül, előfordulhat, hogy a berendezés nincs megfelelően védve a kisülések ellen. Ezért érdemes az elektronikai csomagokat például antisztatikus buborékfóliával védeni. A megfelelő szállítótartályokhasználata szintén kiváló megoldás. A bekuplast cég kínálatában ezek is megtalálhatók. A speciális kialakítás megvédi az értékes rakományt az ESD-károsodás veszélyétől. Műanyagból, úgynevezett PP-ESD-ből, azaz fokozott elektrosztatikus vezetőképességű polipropilénből készülnek.

Ezek közé tartoznak az elektronikai termékek szállítására szolgáló speciális VDA-R-KLT ESD konténerek, amelyek megvédik azokat a sérülésektől, szennyeződésektől és az elektrosztatikus kisüléstől, és amelyek stabil, összetett (megerősített) aljjal és átlós megerősítésekkel rendelkeznek a rendkívüli szilárdság érdekében. Az egymásra rakodási csigák kialakítása sokoldalú stabilitást biztosít, és lehetővé teszi, hogy a konténerek további rakománybiztosítás nélkül egymásra rakhatók legyenek. Ezek a konténerek ideálisak különböző kombinációkban történő egymásra helyezéshez. Ergonomikus fogantyúiknak köszönhetően automatikusan vagy kézzel is működtethetők. A VDA-RL-KLT ESD változata kissé eltérő kialakítású, a súlycsökkentés érdekében vízelvezető lyukakkal ellátott sima aljjal rendelkezik. Szintén jellemző rájuk a robusztusság, amelyet a bordák alkalmazásával érnek el. A VDA-R-KLT változathoz hasonlóan alkalmasak automatikus tárolásra, de ergonomikus fogantyúiknak köszönhetően kézzel történő kezelésük is kényelmes.

Érdemes megemlíteni, hogy az ESD-tartályokat antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező, hozzá illő fedelek, valamint ESD-raklapok egészítik ki. Ez utóbbiak elektronikus alkatrészek szállítására alkalmasak, hogy megvédjék az érzékeny árukat a kisülésekkel szemben, és nagy stabilitás, tartósság és teherbírás jellemzi őket.

Összefoglaló

Az elektrosztatikus kisülés kockázatának figyelembevétele az elektronikus berendezések szállítása és tárolása során túlzottnak, idő- és költségigényesnek tűnhet azok számára, akik nem ismerik a kockázatokat. Ennek a szempontnak a figyelmen kívül hagyása azonban komoly minőségi problémákhoz vezethet, amelyek napokkal, hetekkel vagy akár hónapokkal az eladás után válnak nyilvánvalóvá.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist