Hús és baromfi biztonságos szállítása műanyag tartályokban

Created by Monika Sojka | |   Logisztika

A hús és a baromfi szállításának megfelelő körülményeinek fenntartása fontos, mivel jelentősen csökkenti a romlás vagy sérülés kockázatát. Végül is érzékeny termékekről van szó, amelyeket gyakran nyersen, nem pedig feldolgozva (tartósítva/füstölve/szárítva stb.) szállítanak. A hús és a baromfi különösen érzékeny a környezeti körülményekre: a magas hőmérséklet, a baktériumok hozzáférése, a hosszú szállítási idő felgyorsítja e termékek romlási folyamatait.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ezért azokat olyan megfelelő körülmények között kell szállítani, amelyek nem rontják minőségüket, és megfelelnek a hatályos higiéniai előírásoknak. A megfelelő szállítótartályok szintén fontos szerepet játszanak a tárolás és szállítás higiénikus körülményeinek biztosításában.

Hogyan biztosítja a szállított húst?

A hús biztonságos szállításának alapvető feltételeit számos előírás szabályozza, amelyeket a hússzállítási szolgáltatást nyújtó vállalatoknak be kell tartaniuk. A legfontosabb követelmények a következőkre vonatkoznak:

  • a szállítási eszközökre (hűtőházak vagy a hús fajtájától függően hőmérséklet-szabályozással ellátott izotermák);
  • szállítási hőmérséklet (vörös hús esetében legfeljebb 7ºC, baromfi- és nyúlhús esetében 4ºC, belsőségek esetében 3ºC).
  • szállítási idő (minél rövidebb, annál jobb);
  • a szállítótartályok.

A közelmúltig az acéltartályokat részesítették előnyben a hús szállításához, de ezek hátránya, hogy túl nehezek, nehezen tisztán tarthatók és rossz ergonómiai szempontból (pl. az árukhoz való hozzáférés problémái a teljesen zárt oldalak miatt). Ezen okok miatt a húsiparban nagyon népszerűvé váltak a kiváló minőségű, nagy sűrűségű polietilénből készült műanyag ládák.

Mi a legjobb módja a hús és baromfi szállításának?

A hús- és baromfiszállításra szolgáló konténerekkel szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény, hogy azok élelmiszerekkel való érintkezésre engedélyezettek legyenek. Ennek lényege, hogy a szállítás vagy tárolás során ne következzen be a veszélyes anyagok nem kívánt és az egészséget veszélyeztető átvitele a tartályból a termékbe. A műanyag hentesáru-konténerek kiválóan alkalmasak erre a célra. A legmagasabb minőségű anyagokból készülnek, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba az élelmiszerekkel. A húságazat igényei szempontjából nagy előnyük a robusztusságuk és tartósságuk - így ideálisak a szállításhoz és a helyről helyre történő mozgatáshoz -, valamint a higiéniai és tisztasági szempontból könnyű karbantarthatóságuk és szagsemlegességük, ami különösen fontos a nyers hús szállítása esetén.

Aműanyag hentesáru-tartályok ellenállnak a gyakori, magas hőmérsékleten történő fertőtlenítőszeres mosásnak, ami segít megszabadulni a szállított hús minőségét veszélyeztető baktériumoktól és mikroorganizmusoktól. A műanyag alakíthatósága és könnyű formázhatósága lehetővé teszi, hogy kialakításuk és méreteik könnyen az iparág igényeihez igazodjanak (pl. megfelelő számú nyílással felszerelve a friss levegő zavartalan áramlásának biztosítása érdekében). Ezek a tartályok alkalmasak egymásba fészkelésre, azaz egymásra helyezésre is. Ezáltal a hűtőkocsi helyének maximális kihasználása érhető el.

Mit kell figyelembe venni a húsos ládák kiválasztásakor a szállításhoz?

Azt már tudjuk, hogy a húsok frissen tartásához nem elegendő csupán a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Olyan ládákat is szükséges használni, amelyek a hőmérséklet-változásoknak ellenálló anyagokból készültek, például polietilénből és polipropilénből, amelyek -30 és +60 Celsius-fokon is megőrzik tulajdonságaikat, higiéniai tanúsítványokkal rendelkeznek, és engedélyezettek az élelmiszerekkel való érintkezésre.

A szállítótartályok vezető gyártói - mint például a bekuplast - speciális, azaz egy adott iparág igényeihez igazított tartályokat kínálnak, beleértve a hús- és baromfiágazat számára készült megoldásokat is. Ezeket olyan anyagokból tervezik és készítik, amelyek biztosítják egyrészt az áruk könnyű be- és kirakodását, másrészt a megfelelő körülmények fenntartását a szállítás során a romlás megelőzése érdekében. Ezek közé tartozik: az alj és a sarkok optimalizált kialakítása a szállítórendszerekhez való alkalmazkodás érdekében; sima falfelületek a könnyű higiénia és tisztítás érdekében, még az automata mosógépekben is; IML-címkék felhelyezésének lehetősége a termék azonosítása és nyomon követhetősége érdekében; színezés a nyersanyag biztonságának biztosítása érdekében (lehetővé teszi a húsban lévő esetleges műanyagdarabok könnyű azonosítását); és ökológiai szempontból a 100%-os újrahasznosíthatóság.

Milyen előírásoknak kell megfelelniük a hússzállító dobozoknak?

Fontos megjegyezni, hogy a hús és baromfi szállítása során törvénybe ütközik a nem tanúsított és élelmiszerrel való érintkezésre nem engedélyezett műanyagból készült tárolóedények használata. Az alapanyag, amelyből leggyakrabban gyártják őket, a nagy sűrűségű polietilén (HDPE). Fontos, hogy az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló, 2011. január 14-i 10/2011 európai bizottsági rendelet szerint minden ládát meg kell vizsgálni, mielőtt forgalomba kerülne. A biztonsági előírásoknak megfelelő hús- és baromfi ládák PZH biztonsági és higiéniai tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - marketingszakértő