Hogyan válasszuk ki a szállító raklapokat? Műanyag raklapok kontra fa raklapok

Created by Monika Sojka | |   Raklapozás

Napjainkban a raklapok a szállítás és a tárolás alapfelszereltségének számítanak. Biztosítják az árukat, valamint megkönnyítik a kezelést és a kirakodást. És bár a legtöbbjük szabványosított, nem minden raklap egyforma. Tudja meg, hogyan válasszon szállítóraklapot, és mi a különbség a leggyakoribb típusok között.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mit kell tudnia, mielőtt szállítóraklapot vásárol?

Kezdjük azzal, hogy mi is az a raklap. Ez egy meghatározott méretű, lapos platform, amelyet áruk tárolására vagy szállítására használnak. A raklapok tervezése és gyártása során alkalmazott szigorú szabványoknak köszönhetően alkalmasak a targoncákkal történő emelésre és szállításra. A szállítás megkönnyítése mellett a rakomány rögzítésére is használható. Stabilnak, erősnek és nagy terhelést elviselőnek kell lennie (mindig ellenőrizze a gyártó előírásait a maximális értékről). Másrészt az ellátási lánc racionalizálása és a tárolás során a folyamatok optimalizálása érdekében Európában szabványos méreteket használnak, amelyekről később írunk. Érdekes, hogy a műanyag ládák gyártói a méretüket a műanyag raklapokhoz igazítják, megkönnyítve ezzel a szállítást. Mielőtt kiválasztja az optimális raklettatípust, mérlegelje, hogy mi lesz a rendeltetésszerű használatuk (ez különösen fontos az élelmiszeriparban, ahol minden tárgynak könnyen tisztíthatónak és fertőtleníthetőnek kell lennie), milyen körülmények között fogják tárolni őket (van-e például nedvesség), és hogy alkalmasnak kell-e lenniük a magas tárolóállványokhoz (ebben az esetben meg kell erősíteni őket).

EURO raklapok - milyen méretekkel rendelkeznek?

Az egyetemesség érdekében leggyakrabban a szabványos műanyag raklapméreteket használják. Ugyanakkor ez az egyik olyan kritérium, amely a konstrukciókat különböző típusokra osztja. A leggyakoribb Euro raklapméretek a következők:

  • EUR 1 - 800 mm x 1200 mm
  • EUR 2 - 1200 mm x 1000 mm
  • EUR 3 - 1000 mm x 1200 mm

Ugyanakkor az euro raklap magassága is szigorúan meghatározott, az adott típustól függően.

Raklapok - milyen típusok kaphatók a piacon?

A raklapok felosztásának két fő kritériuma van - ezek az anyag, amelyből készültek, és a méretek, amelyekről már beszéltünk. Anyag szerint a következő típusú raklapok állnak rendelkezésre:

  • fából készült raklapok
  • műanyag raklapok

Ezen kívül minden raklap több különböző altípusra osztható. A fából készült raklapok lehetnek nyitott (ezek a népszerű Euro raklapok) vagy zárt kivitelűek. Ezen kívül megkülönböztetünk négy bemenetű, zárt aljú Stringer raklapokat és két bemenetű, blokkos Baerer raklapokat. Ami a műanyag raklapokat illeti, többek között export, ESD és higiénikus változatok is rendelkezésre állnak. Az export raklapokat nem kell vegyszeresen előkezelni, és elsősorban nemzetközi szállításra használják. Az ESD raklapokat elektromos berendezések szállítására használják, mivel megakadályozzák az elektrosztatikus kisüléseket. A higiénikus raklapokat viszont olyan helyeken használják, ahol szigorú higiéniai követelmények érvényesek, például az élelmiszeriparban. Érdekességnek számítanak azonban az újrahasznosított műanyag raklapok, amelyeket zárt visszavezető rendszerekben használnak, és újrahasznosított anyagokból készülnek. A fém raklapok a legkevésbé elterjedtek. Tartósságuk miatt elsősorban az acél- és az autóiparban használják őket.

Műanyag kontra fa raklapok - mik a legfontosabb különbségek?

Ha azon töpreng, hogyan válasszon szállítóraklapot, valószínűleg két lehetőséget mérlegel: a fából készült raklapokat és a műanyag raklapokat. Melyik szállítóraklap lesz a jobb választás? A közelmúltig a fából készült raklapok domináltak a szállításban és a logisztikában. Olcsóak és ugyanakkor tartósak. Ha megsérülnek, saját maga is megjavíthatja őket. Ráadásul 100%-ban környezetbarát anyagból készülnek, és nem ritka, hogy a tárolásra és szállításra már nem alkalmas raklapok eredeti bútorokként "második életet" kapnak. Ez azonban csak az előnyeiket jelenti, a hátrányaik sokkal nagyobbak. A fából készült raklapok nehezek és nem felelnek meg a higiéniai előírásoknak. Mit jelent ez? Nehéz őket tisztán tartani, és nem feltétlenül alkalmasak az élelmiszeriparban. Nem ellenállnak a nedvességnek, és nem biztonságos a használatuk; nem nehéz megvágni magunkat egy szilánkkal.

Ezért egyre több vállalat ismeri fel a műanyag raklapokban rejlő lehetőségeket. Kezdjük azzal, hogy ugyanolyan, ha nem tartósabbak, mint a fából készültek. Bár nem javíthatók, élettartamuk gyakran akár 10 év is lehet. Ez teszi őket, bár magasabb az áruk, hosszú távon költséghatékonyabbá. Ez az a pont, ahol gyakran felmerül az újrahasznosítással szembeni ellenvetés. És bár a műanyag nem természetes anyag, mégis újrahasznosítható, amint azt a gyártó Bekuplast a műanyag raklapjaival bizonyítja. A műanyag raklapok további előnyei közé tartozik a könnyűség, a már említett hosszú élettartam és a különböző vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képesség. Könnyen moshatók, fertőtlenítő folyadékokkal is, így higiénikusak. Az élelmiszeripar esetében csak olyan műanyag raklapokat kell használni, amelyek élelmiszerrel való érintkezésre engedélyezettek. Ezen okok miatt a választás sokak számára egyszerű - a műanyag raklapok a szállítás optimalizálását szolgáló befektetés.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist