Hogyan szállítsuk biztonságosan a gyümölcsöt és a zöldséget?

Created by Monika Sojka | |   Logisztika

Az egyre inkább urbanizálódó társadalmak növekvő igénye a friss termékek iránt azt jelenti, hogy a gyümölcsöt és a zöldséget egyre nagyobb távolságokra szállítják. Ezzel párhuzamosan a fogyasztók egyre magasabb minőségi követelményeket támasztanak az árukkal szemben, és szigorodnak az élelmiszerbiztonságra, valamint a szállítási és tárolási körülményekre vonatkozó előírások.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Az, hogy a gyümölcsök és zöldségek milyen állapotban jutnak el a fogyasztóhoz, számos változótól függ, különösen a megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartásától. A szállítódobozok szintén fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban, mivel kialakításuk megvédi a gyümölcsöt és a zöldséget a szállítás során keletkező sérülésektől.

Szabályozott szállítás

A gyümölcsök és zöldségek, valamint más, a hőmérsékletre, páratartalomra, oxigénre és időre érzékeny friss termékek - azaz hús, tejtermékek, kenyér stb. is - szállítása megfelelő szállítási feltételeket igényel. - megköveteli a megfelelő szállítási feltételek biztosítását. A szállítással kapcsolatos szabályokat az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra vonatkozó európai parlamenti rendeletek, valamint az egészségügyi feltételekre, az élelmiszer- és táplálkozásbiztonságra vonatkozó nemzeti jogszabályok rendelkezései egységesítik. Természetesen az élelmiszerek (beleértve a gyümölcs- és zöldségtermékeket is) szállítására szolgáló ládáknak és konténereknek is rendelkezniük kell a minőségüket igazoló és az élelmiszerekkel való érintkezést lehetővé tevő jóváhagyásokkal.

Az alacsony hőmérséklet a legfontosabb

Fontos szem előtt tartani, hogy a frissen betakarított gyümölcsök és zöldségek továbbra is létfontosságú folyamatokon - légzés és transzpiráció (párolgás) - mennek keresztül, amelyek felgyorsítják az érést és az öregedést, és ezáltal rontják a termékek minőségét és megjelenését. Az oxigén korlátozásával és a kívánt széndioxidszint fenntartásával az érési folyamatok gátolhatóak. A légzési folyamatok lassításának legegyszerűbb módja, ha a gyümölcsöket és zöldségeket fagypontjukhoz közeli hőmérsékleten (0ºC és 3ºC között) tároljuk.

A természetes transzspiráció megvédi a növényt a túlmelegedéstől, és megkönnyíti a víz és az ásványi anyagok szállítását a növényen belül. Másrészt viszont a termék súlyának, minőségének és megjelenésének (jellegzetes ráncos héj) csökkenését okozza. A párolgás lassítása megfelelő relatív páratartalommal (a legtöbb növény esetében 90-95%-on kell tartani) és alacsony hőmérséklettel lehetséges. Ez a másik ok, ami megmagyarázza, hogy miért használják a friss gyümölcsök és zöldségek szállítására a professzionális hűtéssel és izotermikus berendezésekkel felszerelt járműveket.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy szállítótartálynak?

Annak érdekében, hogy a hűtőtérben a hideg termékek hőmérséklete alacsony maradjon, célszerű a gyümölcsöt és a zöldséget speciális szellőztetett konténerekben és dobozokban tárolni, amelyek biztosítják a levegő áramlását, és hosszabb ideig frissen tartják a termékeket. A közelmúltig a fából készült ládák töltötték be ezt a szerepet, de az utóbbi időben határozottan egyre népszerűbbek a sok szempontból jobb és megbízhatóbb műanyag tárolók.

Ezek kiváló minőségű, élelmiszeripari minőségű, nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) készülnek, amely könnyű, mégis erős anyag, amely ellenáll a fizikai deformációnak, valamint a hőmérséklet-ingadozásoknak és a nedvességnek. Ez utóbbi tulajdonsága jól jön az alma vizes kirakodásakor, amikor a ládákat egy speciális vizes kádba merítik, a gyümölcs a felszínre emelkedik, és szállítószalagok segítségével tovább szállítják - a fából készült tárolók ekkor felszívják a vizet, megváltoztatva méretüket és súlyukat.

Fontos, hogy a tartós és hosszú élettartamú műanyag konténerek a biztonságos egymásra helyezéshez szükséges nagy teherbírásukkal, valamint a friss áruk szállításához igazított oldalfalak és aljak optimalizált kialakításával csökkentik a mechanikai sérülések kockázatát.

A ládák segítenek frissen tartani a gyümölcsöt és a zöldséget

A friss gyümölcsökkel és zöldségekkel közvetlenül érintkező tárolók esetében nagyon fontos a legmagasabb tisztasági követelmények betartása. A műanyag tárolók - mint például a bekuplast által kínáltak - könnyen tisztíthatók és alkalmasak az automatikus mosóberendezésekre; ezért többször is felhasználhatók a frissáru-ellátási láncban. Az a könnyűség, amellyel a műanyag raklapok az áruk tárolására való felhasználás után is könnyen átalakíthatók a későbbi szállításhoz, lehetővé teszi a szállítási költségek jelentős csökkentését. A műanyag nem rozsdásodik és nem rothad, legfeljebb stressz vagy helytelen használat hatására repedhet meg - de akkor újrahasznosítható, és a keletkező anyagot például újabb ládák gyártására lehet felhasználni.

A műanyag konténerek másik előnye, hogy a szállítási módhoz és a szállított termékekhez igazíthatók. Például olyan termékek szállításakor, amelyeket gyorsan ki kell rakodni (pl. alma vagy körte), érdemes olyan csuklós falú ládákat használni, amelyek lehetővé teszik az önkiürítést. A gyökérzöldségeknek viszont állandóan levegőhöz kell jutniuk, ezért szállításukhoz gyakran speciális nyílásokkal/perforációkkal ellátott műanyag zöldségládákat használnak, amelyek biztosítják a megfelelő légáramlást a tárolóedény belsejében.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - marketingszakértő