Hogyan kezdjük el felszerelni a raktárat áruval? Milyen konténerekre vagy ládákra fogadjunk?

Created by Monika Sojka | |   Tárolás
Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Egy olyan vállalkozás működtetése, amely nagyobb mennyiségű készlet tárolását igényli, olyan helyzetbe hozza a vállalkozót, hogy gondoskodnia kell a raktárhelyiségről és az üzemeltetéshez szükséges berendezésekről. Ha nem dönt úgy, hogy egy erre szakosodott raktározási vállalatot vesz igénybe - amely biztosítja az összes szükséges infrastruktúrát -, akkor magára marad a raktározási vállalkozás megszervezése. Íme néhány tanács, hogy mire kell figyelnie az induláskor.

Hogyan kezdjem el a raktár felszerelését?

Egy raktár felszerelése elengedhetetlen az áruk zavartalan és kényelmes tárolásához, a termékek zökkenőmentes mozgatásához, valamint az alkalmazottak és a termékkör maximális biztonságához. A raktár alaprajzát előkészítők és a felszerelést tervezők fő feladata minden bizonnyal az lesz, hogy a raktárban tárolt áruk méretéhez és típusához megfelelő minőségű, méretben és szerkezetileg igazodó bútorok és tárolóállványok kerüljenek beszerelésre. Mindenképpen érdemes olyan állványokba fektetni, amelyek kiváló minőségű anyagokból készültek, és amelyek alkalmasak arra, hogy igazán nagy terheléseknek is ellenálljanak.

A professzionális áruraktárak másik nélkülözhetetlen felszerelése a szállítójárművek (targoncák és raklapos kocsik ), amelyek lehetővé teszik az áruk polcok közötti elosztását, valamint a raklapok és az Europalletek. Érdemes továbbá kellően nagy mennyiségű tárolóedényt, dobozokat, hordókat, műanyag tálcákat, raktári állványokat és szervezőket is beszerezni. Itt is - amennyire csak lehetséges - kiváló minőségű termékeket kell használni, hogy ne csak a munka legyen megbízhatóbb, hanem a jobb kezelhetőség és a könnyebb navigáció is.

Fontos továbbá, hogy megfelelő informatikai rendszer álljon rendelkezésre a raktárban az árukkal végzett munka távoli irányításához, valamint hasznos berendezések a tárolókon lévő kódok jelölésére és leolvasására. Ha nem szabványos termékeket (pl. élelmiszereket) tárol, akkor szükség lehet hűtőházak és egyéb speciális helyiségek kialakítására is.

Megfelelő rakodóállványok

Minden raktárhelyiség kulcsfontosságú eleme a megfelelő raktárbútorzat, amelynek helyes megválasztása előfeltétele a készletek hatékony működésének és kezelésének, a rend fenntartásának, az optimális helykihasználásnak és a komissiózási idő csökkentésének. A leggyakrabban használt hagyományos polcrendszerek mellett, amelyekben a polcok rögzített vagy változó időközönként vannak elhelyezve, gyakran alkalmaznak konzolos állványrendszert (amelynek szerkezete tartóoszlopokból és az ezekről felfüggesztett vízszintes karokból áll), valamint raklapos állványrendszert és behajtós állványrendszert (általában magasraktárakban használják; ezek keskeny folyosók formájában épülnek, amelyek mentén a targoncák egymás után raklapokat helyeznek el speciális tartósíneken). A bútorok konkrét típusának és méreteinek kiválasztása a raktár méretétől, magasságától és a tárolt áruktól függ. Általában fémből készülnek, a legnagyobb tartóssággal, a terhelésekkel és a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállással rendelkező anyagból.

Az áruraktározás fő célja a termékek minél hatékonyabb tárolása, és ehhez a rendelkezésre álló hely maximális kihasználása szükséges. A fent említett raklapos állványok és behajtó állványok lehetővé teszik a termékek függőlegesen, halmokban történő tárolását, hozzájárulva a vállalat nyereségéhez azáltal, hogy több termék és áru fér el a raktárban. A raklapok tárolására szolgáló szerkezetnek stabilnak és masszívnak kell lennie, az állványok közötti távolságoknak pedig garantálniuk kell a targoncák biztonságos működését. A legnehezebb árucikkeket a rendszer legalsó szintjein helyezik el.

Megfelelő dobozok és műanyag tárolóedények a tároláshoz

A fent említett állványokon kívül egy másik nagyon fontos felszerelési elem a tárolóedények, amelyeket a tárolni kívánt áruk típusának és a tárolási módoknak megfelelően kell kiválasztani (pl. az Euro raklapok méretéhez igazítva, ha azokat raklapállványokban tárolják és egymásra helyezik). Az ilyen konténerek minden bizonnyal sok áruraktárban hasznosak lesznek, és hatékonyabb folyamatokat eredményeznek anélkül, hogy bővíteni kellene az alkalmazottak számát vagy a raktárterületet.

A műanyag tárolóedények gyártására szakosodott vállalatok - mint például a bekuplast - a legszélesebb választékot kínálják a különböző típusú szállító- és tárolódobozok különböző változataiban és méreteiben, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak az ügyfelek igényeihez. Kialakításuknak köszönhetően mind a hagyományos, kézi és félautomata működtetésű raktárakban, mind a legmodernebb, teljesen automatizált raktárakban egyaránt használhatók.

Kis tételek tárolása műanyag tálcákban

Az áruk tárolása nem csak a nagy tartályokban tárolt termékekre vonatkozik; az apró alkatrészek elérése megköveteli, hogy azokat megfelelően válogassák kisebb küvettákba. A küvetták olyan termékek, amelyek jellegzetes, félig nyitott és enyhén ferde kialakításúak, ami megkönnyíti a betöltésüket, valamint a rendszeres elérésüket. Többféle méretben kaphatók, így könnyen az egyedi igényekhez igazíthatók. Alakjuknak köszönhetően a legjobban alkalmasak kis tárgyak tárolására, beleértve a következőket: csavarok, anyák, tömítések stb. Érdemes beruházni rájuk, mert minél rendezettebb a tárolóhelye, annál nagyobb a megtakarítás: nem kell új tartozékokat rendelnie a polcok káoszában elveszett tartozékok pótlására.

A potenciális költségmegtakarítás mellett a stabil tálcák hosszú éveken át szolgálnak és karbantartásmentesek (ellentétben a más anyagból készült tárolókkal), ellenállnak a külső hatásoknak, a bennük tárolt termékek - például a fém - szárazon maradnak és nem rozsdásodnak. Könnyen tisztíthatók is, és egymásra helyezhetőségüknek és fészkelőképességüknek köszönhetően több darabból álló tárolókészletként is használhatók, így önálló állványt alkotnak. Az univerzális gyártóműhely-konténerek elsősorban a moduláris polcok számára készültek, de sokoldalúságuknak köszönhetően bármely más polcrendszer részeként is ideálisak.

Összefoglaló

A raktár számos vállalkozásban rendkívül fontos helyet foglal el. Ezért fontos, hogy megfelelően működjön. Hogyan teheti ezt meg? Az egyik válasz a megfelelő berendezésekbe, köztük a tárolókonténerekbe való befektetés. A tartós tárolókonténerek előnyeit mindazok a felhasználók értékelik, akik a tárolással kapcsolatos logisztikai folyamatok megbízhatósága mellett olyan megoldásokat keresnek, amelyek megbízhatóak, biztonságosak, kényelmesek, és jól védik a tárolt termékeket a sérülésektől és a szennyeződésektől. Mindezeket az igényeket a műanyag tárolók kielégítik, ezért találhatók meg a cikkek tárolásában oly sok iparágban: autóipar, elektronika, kozmetika, gyógyszeripar és sok más iparágban.

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist