Hogyan kell karbantartani a műanyag edényeket?

Created by Monika Sojka | |   A bekuplast tanácsa
Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A tároláshoz és szállításhoz használt műanyag tartályok újrafelhasználhatóak, ami azt jelenti, hogy minden egyes használat után visszakerülnek az ellátási láncba. A bennük szállított termékek érintkeznek a tartályok falával és aljával, ezáltal szennyeződnek, és mikrobák és baktériumok maradnak rajtuk. Annak érdekében, hogy a későbbi szállítás során elkerülhető legyen a szennyeződés, a felhasználóknak rendszeres karbantartási és tisztítási kezeléseknek kell alávetniük őket. Saját preferenciáiktól és a tartályok szennyezettségi fokától függően a karbantartás történhet kézi tisztítással, automata mosógépekben vagy szakosodott cégek által végzett szolgáltatáscsomaggal: az előmosástól az alaptisztításon át a szárításig, fertőtlenítésig és gőztisztításig.

Hogyan kell karbantartani a műanyag tartályokat?

A tisztítási módszer, a tisztítószerek és a hőmérséklet megválasztása a tartály típusától, felhasználásától és a szennyeződés mértékétől függ, így egy hússzállításra használt doboz tisztítása más lesz, mint egy olyané, amelyben elektronikus alkatrészeket szállítanak a vásárlónak - mivel az egészségügyi követelmények különleges higiéniai követelményeket támasztanak az élelmiszer-szállítókkal szemben. A gyakorlatban azonban az elmúlt két év világjárványos körülményei között a konténerek alapos tisztítása és fertőtlenítése sok vállalatnál normává vált, függetlenül a vállalkozás típusától.

A kézi vagy automatizált tisztítási eljárás kiválasztása elsősorban a tisztítandó dobozok számától, valamint az automata mosókban történő tisztítás vagy a kézi tisztításban részt vevő alkalmazottak munkájának költségkalkulációjától függ. A mosás legegyszerűbb módszere mellett - folyó vízsugár alatt, hogy a leglátványosabb szennyeződésnyomoktól is megszabaduljunk, vagy - a fejlettebb rendszerekben az előmosást mosógépekben történő tisztítás követi, kiváló minőségű mosószerekkel, végül pedig a tárolóedényeket nagy mennyiségű vízzel és fertőtlenítőszerrel öblítik át.

Hogyan tisztítsam meg a műanyag edényt a hús szállítása után?

Ezen a ponton érdemes eloszlatni azokat a kételyeket, amelyek néha felmerülnek az újrafelhasználható műanyag dobozokban tárolt élelmiszerek biztonságával kapcsolatban. Egyes márkatulajdonosok és vásárlók aggodalmukat fejezik ki, hogy a különböző élelmiszerek szállítására használt ládák - különösen a bordázott, egyenetlen felületűek - nem nyújtanak kellő biztonságot a termékeknek, függetlenül a minden használat utáni alapos mosástól, és hogy az erre a célra használt tisztítószerek roncsolják a polimer szerkezetét. Ez nem igaz. Számos tanulmány bizonyítja, hogy sem az újrahasznosítható műanyagok fizikai, sem a kémiai tulajdonságait nem befolyásolja jelentősen az ismételt mosás.

A hús, mint a szennyeződés vagy a romlás veszélyének különösen kitett termék, nemcsak a tárolás vagy a szállítás során, hanem az azt követő tisztítás során is szigorú szabályok betartására kényszeríti a gyártókat és a kiskereskedőket. A húsos ládák - mint például a bekuplast által kínáltak - sima, könnyen mosható felületűek, és nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) készülnek, amely élelmiszeripari minőségű műanyag, és könnyen tisztítható. Ez rendkívül fontos, mivel a húsos ládákat minden egyes szállítás után alaposan ki kell mosni. Az ilyen műanyag emellett tartós és stabil, kevésbé hajlamos a termékbe kerülő sérülésekre (szilánkokra). Ráadásul a gépi tisztítás során kevésbé szórja szét a vizet, így a tárolók szárazabbak lesznek, amikor kijönnek a mosógépből.

A szennyeződésekre és mikroorganizmusokra különösen érzékeny termékek - így a hús és a hal - szállításának és tárolásának logisztikája során érdemes megfontolni az automata mosógépek használatát. Annál is inkább, mert fennáll a nem megfelelő tartálymosás kockázata, ha azt a megfelelő felszerelés, szakértelem és idő nélkül végzik.

Hogyan tisztítsam meg a műanyag edényt gyümölcs- és zöldségszállítás után?

A HDPE polietilénből készült műanyag gyümölcsdobozok - mint például a bekuplast által gyártottak - a termékminőség és a higiénia tekintetében a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, ezért minden használat után rendszeres tisztításra alkalmasak. A tisztítási folyamatot - akár kézzel, akár az automatikus mosóberendezésekben, amelyekhez alkalmazkodnak - megkönnyítik a tárolóedények sima felületei. Moshatóságuknak köszönhetően műanyag gyümölcsdobozok a frissáru-ellátási láncban újra felhasználhatók anélkül, hogy attól kellene tartani, hogy a termékek a korábbi szállításból származó nemkívánatos maradványokkal (rothadó baktériumok, szennyeződések) érintkeznének, miközben megtartják esztétikus megjelenésüket, amelynek fontosságát a termelő vagy a szállító vállalat névjegyeként nem lehet túlbecsülni.

Hogyan tisztítsam meg a műanyag edényt kenyér- és cukrászati termékek szállítása után?

Ahogyan a friss gyümölcsök esetében is elsősorban a tartályból kihulló föld felelős a tartály gyors elszennyeződéséért, úgy a kenyér- és cukrászati termékek szállításakor a liszt- és tésztamaradványok a fő bűnösök a szennyeződésért. A pékáruk nagyon érzékenyek a szennyeződésre és a mikroorganizmusokkal való érintkezésre, amelyek higiéniátlan körülmények között, pl. ételmaradékokban gyorsan elszaporodnak, és hátrányosan befolyásolják a pékáru frissességét, ízét vagy illatát. Ezért a kenyértárolók tisztán tartása feltétlenül szükséges. Ezt még inkább megkönnyíti, hogy a többi műanyag edényhez hasonlóan vízsugár alatt moshatók.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist