Hogyan javítható a környezetvédelem?

Created by Monika Sojka | |   Logisztika

A zöldítés ("zöld logisztika") a termék teljes életciklusát felöleli, a tervezéstől, a gyártástól és a forgalmazástól a begyűjtésig és az életciklus végéig. A vállalatok számára számos lehetőség kínálkozik a környezeti fenntarthatóság javítására, és ebben a folyamatban a csomagolás és a tárolóedények is nem elhanyagolható szerepet játszhatnak.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A környezetvédelemnek több neve is van

A "zöld logisztika" kifejezés egyre népszerűbb, ahogy a társadalmak környezettudatosabbá válnak, és megértik a fenntartható cselekvés fontosságát bolygónk erőforrásainak védelme és a jövő nemzedékek jóléte szempontjából. Míg a hagyományos logisztika legfontosabb feladata az áruk zökkenőmentes és gyors áramlásának biztosítása az ellátási láncokban, a lehető legalacsonyabb költségek mellett, a "zöld logisztika" ugyanilyen nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Ebben a felfogásban az értéklánc résztvevőinek nemcsak a költséghatékonysággal, hanem folyamataik környezeti fenntarthatóságával is foglalkozniuk kell.

Eláraszt minket a szemét. Gondatlanul kidobjuk azt, amit értelmesen tudnánk használni. Különböző becslések szerint évente 5-13 millió tonna műanyaghulladék halmozódik fel a tengerekben és óceánokban. Egy másik probléma a fosszilis nyersanyagokkal való felelőtlen gazdálkodás, amelyek nem megújuló erőforrások, és a jövőben szűkössé válhatnak. Túlzott mértékben fogyasztjuk az energiát és az üzemanyagokat, mintha "nem lenne holnap". Eközben felelősségteljes magatartással - például a fent említett környezetvédelem elveinek vállalatunkban történő megvalósításával - lelassíthatjuk bolygónk pusztulását.

Elemzés és oktatás

Az első lépés minden vállalat számára logisztikai tevékenységének és a fenntarthatósági elvek megvalósításának lehetőségeinek átfogó felmérése kell, hogy legyen. Ez lehetővé teszi a problémás területek azonosítását és a megfelelő megoldások kidolgozását, elkerülve a rossz döntések következményeit és a nem megfelelő intézkedések végrehajtását. Az átgondolandó kérdések közé tartozik a hulladéktermelés csökkentése már a logisztikai tervezés szakaszában; a hulladékok típusuk szerinti elkülönítésére vonatkozó szabályok kidolgozása az újrahasznosításra vagy hasznosításra szánt speciális tárolókba; a hulladékgyűjtő konténerek elosztására vonatkozó terv kidolgozása és a hulladékgyűjtésért felelős személyek kiválasztása.

A "zöld logisztika" elveinek megvalósítása az összes alkalmazott közös erőfeszítésének eredménye kell, hogy legyen - ezért érdemes fejleszteni tudatosságukat és ismereteiket ezen a területen, például a hulladékgyűjtés és -szétválasztás terén. A környezetvédelem közös pozitív célja egyébként pozitív hatással lehet elkötelezettségükre és termelékenységükre.

Takarékoskodjon a nyersanyagokkal

Az egyik legfontosabb környezetbarát intézkedés egy vállalatnál az energiatakarékosság keresése, és ezzel egyidejűleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Hogyan lehet ezt megvalósítani? Először is kezdjen el energiát szerezni megújuló forrásokból (nap, szél, a Föld belseje stb.) a fosszilis tüzelőanyagok helyett; a termelési létesítményekben és raktárakban ezt felhasználhatja a logisztikai feladatok elvégzésére, az áruk szállítására és a berendezések működtetésére. Érdemes alternatív üzemanyaggal, például földgázzal vagy biodízellel működő szállítójármű-flottákat használni (hasonló előnyökkel jár majd a szállítások gazdaságosságának javítása is, például az úgynevezett "vezetési levegő" elkerülése). A nagy logisztikai vállalatok számára a fosszilis tüzelőanyagok helyett szél- vagy napenergiával működő hajókkal történő szállítás, valamint a vasúti szállítás, amely több áru egyidejű szállítását teszi lehetővé, és gyakran "tisztább" villamos energiával működik, szintén szóba jöhet. A hatékony szigetelés és a természetes megvilágítás használata a munkahelyeken és a raktárakban szintén előnyös lesz.

Intelligens raktár

A raktározás környezetbarátabbá tételének további módja az intelligens irányítási rendszerek alkalmazása, amelyeket olyan technológiák támogatnak, mint a modern kódolási és rádiófrekvenciás azonosítási módszerek, amelyek egyszerűsítik a logisztikai folyamatokat, csökkentik a munkaterhelést és csökkentik a "papírmunkát" (amely alatt nem csak a papírmunkára pazarolt időt, hanem a papírmegtakarítást is értjük). A raktári és a küldeményátvételi folyamatok automatizálása intelligens logisztikai megoldások révén csökkenti a raktárterületet, csökkenti a munkaerőköltségeket, és erősíti a biztonsági és védelmi tényezőt.

A következő forrásból származik

Bármely vállalat tevékenysége - akár a gyártásban, akár a logisztikában, akár bármely más ágazatban tevékenykedik - hatalmas mennyiségű hulladék keletkezésével jár. A raktározással és szállítmányozással foglalkozó vállalatok esetében ez például csomagolási hulladékot, sérült vagy tönkrement raklapokat, a targoncákban használt használt olajokat és kenőanyagokat, fém- vagy műanyag pántokat stb. jelent. Kiderült, hogy ezek közül sok már újrahasznosítható és új termékekben anyagként újrafelhasználható.

A raktári hulladékgazdálkodás javításának első és legfontosabb lépése a keletkező hulladéktípusok, azok súlyának, mennyiségének és származási helyének megfelelő azonosítása. A másik lépés a megfelelő gyűjtőedények biztosítása, amelyekbe a raktári dolgozók kényelmesen, gyorsan és ergonomikusan tudják elhelyezni a hulladékot. Az anyagvisszanyerés polcok és biztonsági korlátok, tűzoltó készülékek vagy acélszalagok esetében lehetséges. A kartoncsomagolások, fóliák és pántszalagok, valamint a fából készült raklapok újrahasznosításra és újrafelhasználásra fordíthatók; a törött elektronikus berendezések (számítógépek, szkennerek, nyomtatók stb.) sem különböznek ettől.

Műanyagba csomagolva

A logisztikai vállalatok anyaghasznosítása kapcsán nem hagyható figyelmen kívül az áruk tárolása sem. A zárt körforgásos gazdaság az újrafelhasználható tárolóedényeket a karton és más szállítási csomagolások fenntartható alternatívájaként támogatja. A műanyag tárolók - mint például a bekuplast által szállítottak - környezetbarát, újrahasznosítható műanyagból készülnek, így az általában több éves életciklus után nem számítanak bele a hulladékmérlegbe, hanem második életet nyernek. Újraolvasztják őket, majd új termékek (további tartályok vagy más alkalmazások) előállításához használják fel. Így tökéletesen illeszkednek a GOZ és a környezetvédelem elveihez.

A fordított logisztika támogatása

A fordított logisztika, azaz a logisztikai tevékenységek összessége, amelyek célja a hulladéklerakókban keletkező hulladék csökkentése azáltal, hogy lehetővé teszi a használt áruk és anyagok, valamint az el nem adott termékek visszaáramlását olyan helyekre, ahol ártalmatlanítják vagy újrafelhasználják őket, hozzájárul a GOZ fejlesztéséhez. Ismét a szállítódobozok játszanak rendkívül fontos szerepet, amelyek garantálják a termék zökkenőmentes és biztonságos visszaszállítását a gyűjtőhelyre, hogy a szükséges javítási/felújítási eljárások után visszatérhessen az értékesítési láncba.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist