Hatékonyabban készítse elő a szállítmányt: a PPS-kiválasztás előnyei

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

Az e-kereskedelem évek óta tartó, de az évtized elején kitört koronavírus-járvány óta jelentősen felerősödött fellendülése számos kihívást jelent a beszállítók számára, többek között a munkaerőhiány és a növekvő vásárlói elvárások miatt. Ezek miatt egyre nagyobb szükség van a megrendelések teljesítési folyamatainak optimalizálására és racionalizálására a költségek minimalizálása és a beszállítói termelékenység növelése érdekében.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Az egyik legösszetettebb folyamat a termékrendelés-kiválasztás, amely optimális anyagáramlást igényel a raktárban. A párhuzamos komissiózási rendszer kiváló komissiózási stratégia a raktári műveletek racionalizálására. Növelheti az egész folyamat sebességét, pontosságát és hatékonyságát ott, ahol a hagyományos komissiózási módszerek túl lassúnak vagy korlátozónak bizonyulnak.

Alkatrészek komissiózása a megrendelések komissiózása helyett

A párhuzamos komissiózási rendszer filozófiaváltást igényel, és a rendeléskiszedésről az alkatrész-kiszedésre való áttérést. A hagyományos komissiózási művelet során a dolgozók a raktárban raktárterületről raktárterületre járva keresik az adott megrendelés teljesítéséhez szükséges alkatrészeket. Amikor a rendelés elkészült, azt a kiszállítási területre szállítják, és a komissiózó az előző lépéseket megismételve a következő rendeléshez lát hozzá. A PPS egy olyan komissiózási rendszer, amelyben az egyes megrendelések feldolgozása párhuzamosan történik (bár még mindig kézzel). A rendszer lehetővé teszi, hogy ugyanazokat a tételeket egyszerre több megrendeléshez is felvegyék, majd csak a feltöltési modulban különítsék el az egyes megrendelésekre.

Ez a következőképpen néz ki: a regisztrációt követően a vevői megrendelést a raktárkezelő rendszer (WMS) először több raktárzóna között felosztja, és több részmegrendelésként készíti elő. Ezután minden egyes ilyen megrendelést párhuzamosan, egy komissiózási eljárás során, külön-külön komissiózási zónákban több komissiózó komissiózza ki egy komissiózási lista alapján. A modern raktárakban a komissiózók a terméklistát gyűrűs szkennerekkel összekapcsolt mobil rádióterminálokon keresztül kapják meg, amelyeken keresztül közvetlenül a kijelzőn olvashatják a rendelés adatait; a feladatot a rádióterminál segítségével erősítik meg. A rádiós terminálokon kívül más komissiózási módszerek is alkalmazhatók a komissiózás megkönnyítésére, mint például a Pick by Voice vagy a Pick by Light (amikor a raktári személyzetet fejhallgatón keresztül továbbított hangutasításokkal vagy megjelenő fénypontokkal irányítják a megfelelő polcokhoz).

Az egyes rendelési tételeket a komissiózó veszi fel. A komissiózó szemszögéből nézve a PPS-sel megvalósított rendelés nem különbözik egy normál rendeléstől. Miután az elkészült tételek az úgynevezett konszolidációs zónába kerültek, végül egyetlen rendeléssé egyesülnek, és ezt követően folytatódhat a feladás.

Előnyök és hátrányok

Ami azonban papíron "magától értetődőnek" tűnik, a raktári gyakorlatban meglehetősen nagy kihívást jelent. A párhuzamos részmegrendelések hatékonyságának maximalizálásához az anyagáramlási rendszernek először ki kell számolnia az egyes megrendelések optimális indítási idejét. Ennek során különösen az átfutási idejüket kell figyelembe venni. Az optimalizálás célja, hogy az összes párhuzamos részmegrendelés egyszerre kerüljön végrehajtásra, és ennek következtében ne keletkezzen várakozási idő.

A párhuzamos komissiózási rendszert elsősorban olyan gyorsan mozgó termékekhez tervezték, amelyek alakjuk és csomagolási jellemzőik miatt nem teszik lehetővé az automatikus komissiózást; vagy olyan közepes és lassú mozgású termékekhez, amelyek alakja és jellemzői lehetővé teszik az automatikus komissiózást, de túl ritkán kezelik őket ahhoz, hogy az ilyen műveletek nyereségesek legyenek. A PPS támogatja és optimalizálja a komissiózási folyamatokat, és csökkenti azok idejét azáltal, hogy a feladatokat több komissiózó között osztja fel; növeli a termelékenységet és rövid átfutási időt biztosít a külön raktárterületeken végzett rendelésorientált komissiózás megvalósításával; és lehetővé teszi az olyan komissiózási módszerek optimális használatát, mint a Pick-to-Light, Voice Picking, Pick-by-Point.

A rendszer azonban nem mentes a (lehetséges) hátrányoktól. Nem szabad elfelejteni, hogy csak nagy raktárakban működik jól, ahol több raktározási zóna (komissiózási zóna) és több SKU van; a vevői megrendelések részekre bontása ellenére a folyamat a raktár struktúrája miatt nem mindig működik optimálisan; és egy hatékony rendszer megszervezése nagyfokú technikai felkészültséget igényel.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist