Hol keressük a megtakarításokat raktárépítéskor?

Created by Monika Sojka | |   A bekuplast tanácsa

A világjárvány kitörése óta a hazai ipari építőipari piac gyors felgyorsulását tapasztaljuk. A koronavírus kitörésével és az általa okozott határzárral kapcsolatos ellátási láncok torlódása arra késztetett néhány vállalkozót, hogy saját raktár- és gyártócsarnokokba fektessen be. Az új létesítmények építése történetesen a vállalatok természetes növekedésének és a termékeik iránti növekvő keresletnek is köszönhető. És itt merül fel az alapkérdés: hogyan lehet raktárat építeni anélkül, hogy túlzott költségekbe kerülne?

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A dokumentáció elkészítése

Az előkészítő eljárást - azaz az összes szükséges dokumentum összegyűjtését és a jogi és adminisztratív bonyolult ügyek intézését - a beruházó maga is elvégezheti, vagy kiszervezheti egy építési generálkivitelezőnek. Bár ez utóbbi eset többletköltségekkel jár, jó döntésnek bizonyulhat. A szakosodott cégek folyamatosan tájékozódnak az új jogszabályokról és az építési jog változásairól, és biztosítják, hogy a dokumentáció ezeknek megfelelően készüljön el. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az összes építési engedély beszerzésének folyamata néha hatalmas időigényt igényel, amit sok befektető nem akar vagy nem tud megfizetni.

A telek kiválasztása

A telek ára fontos szerepet játszik az építési költségek összegében. Hiba, ha a telek kiválasztásánál csak a vonzó ár vezérli; a sűrűn beépített helyeken lévő olcsó, kis telkek sok későbbi problémát generálhatnak, amelyeket pl. az áthatolhatatlan építési vonalak megléte, a telekhatár és a szomszédos épületek távolságának betartása, a közművekhez és csatornarendszerekhez való hozzáférés biztosítása, valamint a rendezési tervből vagy a fejlesztési feltételekből eredő további követelmények teljesítése okozhat. A kedvezőtlen terepviszonyok (például magas talajvízszint vagy meredek lejtők) vagy geofizikai körülmények (gyakori esőzések vagy erős szél) további költségeket vonnak maguk után a terület vízelvezetése vagy kiegyenlítése, esetleg az épület tartószerkezetének megerősítése miatt.

Építési költségek

Az építési költségeket befolyásoló egyik legfontosabb tényező a beszállítók és alvállalkozók láncolata. Az ökölszabály egyszerű: minél többen vannak, annál nagyobb a kockázata a munka és az anyagok minőségével kapcsolatos problémáknak és a költségek növekedésének. Ez utóbbi elkerülhetetlen, ha a projekt fővállalkozójának bevételei a más cégek munkájára kivetett árrésből származnak. Ezért a költségek ésszerű minimalizálása érdekében érdemes világos tájékoztatást kérni tőle arról, hogy a munka mely részét fogják alvállalkozó cégek bevonásával végezni. Egy olyan cég legolcsóbb ajánlata, amely nem rendelkezik saját erőforrásokkal a kivitelezéshez, növeli annak kockázatát, hogy előre nem látható körülmények növelik a költségeket a kivitelezés szakaszában, és ezért gyakran csak látszólag vonzó. Ha a vállalkozó pénzt keres az általa a munkacsomag részeként szállított termékért, hitelessége határozottan növekszik.

A raktár mérete és jellemzői

Maga a raktárcsarnok felépítése is hatással van a költségekre. A téglaépületek a legdrágábbak, míg az acél- vagy hibridszerkezetek olcsóbbak. A létesítmény méretei is fontosak, mivel a csarnok szélessége meghatározza a gerendák acélfelhasználását, valamint azok méretét. Az épület magassága viszont befolyásolja az oszlopok hosszát és a falburkolat felületét.

Egy új raktárépület építésének költségeit a legegyszerűbben úgy lehet csökkenteni, ha a raktár méretét az adott logisztikai igényekhez és folyamatjellemzőkhöz igazítjuk. Ez utóbbi általában meghatározza a létesítmény alakját és a különböző zónákra való felosztását (raktárcsarnok esetén átvételi, raktározási, komissiózási és szállítási zónákra). Ebben a szakaszban érdemes dönteni a jövőbeni bővítésről, mivel ez befolyásolja a jelenleg épülő létesítmény tervezését és kivitelezését. Azt is meg kell határozni, hogy milyen raktározási rendszert használnak majd benne - például magas polcos állványrendszert, az automatizálás mértékét és a raktárberendezéseket.

Alacsonyabb energiafogyasztás

Nagy raktárépületek építése során érdemes megfontolni az automatizált energiagazdálkodási rendszerekbe való befektetést is, amelyek segítenek a fogyasztás szabályozásában és a közüzemi fogyasztás megtakarításának megvalósításában. A szakosodott kivitelezők például olyan megoldásokat kínálnak, amelyek szükség szerint automatikusan kikapcsolják a fűtést vagy beállítják a világítást, és a napszaknak megfelelően zökkenőmentesen szabályozzák annak intenzitását. Nemcsak a mesterséges fény zónás szabályozásával, nagyfokú nappali megvilágítással (tetőablakok, ablakok), hanem a jelenlétérzékelők használatával is megtakarítást lehet elérni. Ezek az igényeknek megfelelően indítják el a fűtést és a zónás világítást.

Vannak egyszerűbb módszerek is az energiaköltségek csökkentésére, például az épület megfelelő elhelyezése a fényforráshoz képest, ami csökkenti az áram- és fűtésigényt. A szakemberek ösztönzik a megújuló energiaforrások, például a fotovoltaikus panelek használata révén történő megtakarítások keresését is.

Összefoglaló

Számos további terület van, ahol az acélépületek építésének költségeit a minőségromlás vagy az átfutási idő növekedése nélkül csökkentheti. Ha azonban csak ezekre a tippekre támaszkodunk, sok esetben rengeteg időt, stresszt és pénzt tudunk megtakarítani.

 

A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője: A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist