Epal - mi ez? Definíció és bevezetés a raklap fogalmába.

Created by Monika Sojka | |   Raklapozás
Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Az epal a logisztikában és az áruszállításban használt szabványos fa raklap. Az ellátási lánc szerves részét képezi, lehetővé téve a termékek hatékony és biztonságos szervezését és mozgatását. A következő cikkben közelebbről megvizsgáljuk az epal raklap fogalmát, jellemzőit és jelentőségét a globális kereskedelmi forgalomban.

Mit jelent az epal raklapon?

Az "Epal" az Európai Raklapszövetség rövidítése. Ez egy nonprofit szervezet, amelynek célja a fa raklap szabványosítása, fejlesztése és népszerűsítése Európában és világszerte.

A szövetség szabványokat és iránymutatásokat dolgozott ki a fa raklapok konstrukciójára, gyártására és kezelésére vonatkozóan, hogy biztosítsa az egységességet és a minőséget a raklapiparban. Ezek a raklapok meghatározott szilárdsági és minőségi követelményeknek felelnek meg, hogy biztosítsák az áruk biztonságos szállítását Európa-szerte és azon túl. A raklapon található jelölések mutatják, hogy a raklap megfelel bizonyos szabványoknak, amelyek többek között a méretre, szilárdságra, anyagra és azonosító jelzésekre vonatkoznak.

Mennyibe kerül egy Europallet?

Egy raklap ára számos tényezőtől függően változhat, például a földrajzi elhelyezkedéstől, az aktuális piaci kínálattól és kereslettől, a raklap minőségétől, a használati állapottól és az aktuális faáraktól függően. Jelenleg egy új raklap ára 20 és 50 font között mozog darabonként, régiótól és szállítótól függően. A használt raklapok olcsóbbak lehetnek, de az ár a raklap állapotától és minőségétől is függ.

Mi a különbség az euro raklap és az epal között?

Az "euro" és az "epal" raklap általánosan használt kifejezések ugyanarra a fából készült raklap típusra utalnak, bár specifikációik tekintetében néha vannak finom különbségek.

Íme a főbb különbségek:

  • Név. Az 'euro raklap' kifejezés az Európában általánosan használt szabványos fa raklapokra utal. Az "epal" viszont az "European Pallet Association" (Európai Raklapszövetség), az európai fából készült raklapszabványokat felügyelő szervezet rövidítése.
  • Minőség és szabványok. Az "epal" vagy "euro raklap" feliratú raklapokat általában meghatározott szabványok szerint gyártják, amelyek a méretekre, a konstrukcióra, az anyagokra és a szilárdságra vonatkoznak. Ezek a raklapok olyan követelményeknek felelnek meg, amelyek biztosítják szilárdságukat, tartósságukat és az európai szabványoknak való megfelelésüket.
  • Megnevezések. Az "epal" feliratú raklapok speciális jelölésekkel rendelkeznek, amelyek azt jelzik, hogy megfelelnek az Európai Raklapszövetség által meghatározott szabványoknak. Ezek a jelölések tartalmazhatnak egy logót és egy egyedi azonosító számot.
  • Minőségellenőrzés. Az Európai Raklapszövetség felügyeli a raklapok szabványoknak megfelelő gyártását és minőségellenőrzését. Az ezzel a jelöléssel ellátott raklapok tanúsítási folyamaton mennek keresztül.

A gyakorlatban sok "euro" jelölésű raklapot gyártanak, és megfelelnek az ilyen szabványoknak.

Hogyan szerezhetek epal-tanúsítványt?

Ahhoz, hogy egy fából készült raklap tanúsítvánnyal rendelkezzen, követnie kell az Európai Raklapszövetség szabványait és iránymutatásait: a raklapot az előírásoknak megfelelően kell előállítani, szerződést kell kötni, a megfelelő jelöléseket kell használni, minőségellenőrzésen kell átesnie, tanúsítványt kell kapnia, és a tanúsítás fenntartása érdekében továbbra is fenn kell tartania a minőséget. A tanúsítási folyamat a régiótól és a helyi előírásoktól függően változhat. Ezért ajánlatos a helyi kirendeltséggel felvenni a kapcsolatot a tanúsítási folyamatra vonatkozó pontos információkért.

Műanyag raklapok a bekuplast kínálatából

A bekuplast termékcsalád nagyon széles. Többek között a következők találhatók kínálatunkban: műanyag raklap, amely két méretben, 1200x800 mm és 1200x1000 mm méretben kapható, fél raklap 600x400 mm méretben és még sok más. Speciális logisztikát igénylő szállításhoz - a nekuplast egyedi megoldásokat kínál, műanyag raklapokkal a főszerepben.

Összefoglaló: Miért érdemes az euro-epal raklapokra fogadni?

Ezeket a raklapokat számos előnyük miatt széles körben használják a szállításban. Könnyű és hatékony be- és kirakodást biztosítanak, megkönnyítik a raktárakban és a szállítójárműveken történő tárolást. Egységes méretet és szabványt tesznek lehetővé, ami megkönnyíti a logisztikai folyamatok automatizálását. Ezenkívül gazdaságos és környezetbarát megoldást jelentenek a szállítási ágazat számára.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist