Élelmiszerszállító tartályok - milyen előírásoknak kell megfelelniük?

Created by Monika Sojka | |   Logisztika

Az élelmiszerek szállítására szigorú előírások vonatkoznak. Az élelmiszerek megfelelő szállítása és tárolása befolyásolja azok minőségét és frissességét, ezért nem árt tudni, hogy az élelmiszer-szállító tartályoknak milyen előírásoknak kell megfelelniük.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Milyen előírások vonatkoznak az élelmiszer-szállításra?

A szállítás, átcsomagolás és kirakodás feltételei kulcsszerepet játszanak az élelmiszer-szállításban. Az élelmiszeriparban hatályos normák és szabványok bizonyos követelményeket támasztanak a szállítmányozó vállalatokkal szemben, amelyek garanciát jelentenek a szállított termékek biztonságos fogyasztására. Az egyes élelmiszertípusok eltérő szállítási lehetőségeket írnak elő, ezért a különböző választékcsoportokra eltérő előírások vonatkoznak. Az állati termékekre, a zöldségekre és gyümölcsökre, valamint a sütő- és cukrászati termékekre eltérő előírások vonatkoznak.

A szállítás során biztosítani kell, hogy a rakodótérben a termékek tárolási körülményeinek megfelelő hőmérséklet uralkodjon. A megfelelő hőmérséklet biztosításával az élelmiszerek öregedése lelassítható. A hűtőberendezések működésének ellenőrzésére és nyilvántartására szolgáló rendszer alapfelszereltség. Fontos, hogy a fogyasztásra szánt termékek higiénikus körülmények között érkezzenek meg rendeltetési helyükre; a jelenlegi szabványok a legmagasabb tisztasági követelményeket írják elő. A szállított termékek biztonságát befolyásolja a szállítóeszköz maximális terhelhetősége is, amelyet nem szabad túllépni.

A szállító- és tárolóedényekre vonatkozó szabványok és előírások

A szállítóeszközök és a tárolóedények higiéniája, amelyekben az élelmiszereket szállítják és később tárolják, kulcsfontosságú szerepet játszik. A törvény rendelkezései a következőkről:

  • élelmiszer- és táplálkozás-egészségügyi feltételek
  • élelmiszer- és táplálkozásbiztonság
  • uniós követelmények

minden beszállítóra vonatkoznak. A dobozok gyártói tudják, hogy a fogyasztásra szánt cikkeket speciális, bizonyos felhasználási paramétereknek megfelelő tárolóedényekben kell csoportosítani és szállítani. Az élelmiszerek megfelelő védelme a légköri tényezők hatásaival szemben nem lényegtelen, és fontosak az egyes élelmiszerfajták elkülönített szállítására vonatkozó szabályok.

Miért érdemes beruházni speciális szállító- és tárolóedényekbe?

A közvetlen élelmiszerrel való közvetlen érintkezésre engedélyezett műanyag szállítódobozok a legalkalmasabbak az élelmiszerek szállítására. Sok beszállító számára sokkal jobb megoldást jelentenek, mint a faládák, mivel ezek mutatnak

  • ellenállóbbak az elemekkel szemben,
  • könnyebbek
  • jobban ellenállnak a deformációnak

A műanyagszállítódobozok könnyen tisztán tarthatók, a perforált szerkezet megfelelő légáramlást biztosít. A műanyaggyártók a termékek biztonságos tárolása, valamint a szállítás és a tárolás költségeinek csökkentése érdekében olyan megoldásokat terveznek, amelyek garantálják a ládák nagy ellenállóképességét egymásra rakáskor. Fontos, hogy az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezésre engedélyezett tárolók nemcsak ergonomikusak, hanem környezetbarátok is, mivel 100%-ban újrahasznosíthatók.

Milyen szerepet játszanak a kenyértartók a szállításban?

Akenyér szállítására és tárolására szolgáló Euro szállítódobozokat cukrászati termékek tárolására is használják. Az ilyen dobozok szerepe nemcsak a kenyér frissességének és optimális csomagolásának biztosítása, hanem a pékáruk megfelelő bemutatása is. A pékáru-kosarak szerkezete biztosítja az ideális légkeringést, ami a termékek hosszabb élettartamát teszi lehetővé.

A speciális húsos ládák előnyei

A hús olyan árucikk, amely gyors romlási folyamatoknak van kitéve, ezért gyorsan és hatékonyan, szigorú feltételek mellett kell szállítani. A közelmúltban a hús szállítására használt konténerek acélból készültek, amely nehéz és viszonylag drága anyag. A kiváló minőségű műanyag hús- és baromfiszállító tartályok nem lépnek reakcióba a nyers hússal, és magas mechanikai paramétereiknek köszönhetően nagyon tartósak és masszívak. Nagyon fontos a dobozok szerkezete, amelyhez nem tapad meg a szennyeződés és a zsír, ami megkönnyíti a tisztán tartást és a speciális fertőtlenítőszerrel történő tisztítást. Az is előny, hogy az ilyen tárolók mindig alkalmasak automata mosógépekhez.

Mit kell figyelembe venni a gyümölcs- és zöldségtartályok kiválasztásakor?

Agyümölcs- és zöldségszállításra tervezett dobozok a friss élelmiszerek logisztikájának szigorú követelményeihez igazodnak. Minden tárolóedény újrafelhasználható és szabványosított méretekkel rendelkezik, így egymással kombinálhatók. A gyümölcs- és zöldségszállításra szolgáló ládák kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy azok sima felületűek legyenek, ami növeli a higiéniai előírásokat. A rothadási folyamatok megelőzése érdekében fontos az anyag típusa és a megfelelő szellőzés.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist