Cross-docking - mi az és mi a funkciója?

Created by Monika Sojka |

Kihasználja a népszerű logisztikai megoldásokban rejlő lehetőségeket a zökkenőmentes és költséghatékony ellátási lánc fenntartása érdekében? Vagy megoldást keres logisztikai raktárának racionalizálására? Ismerje meg a cross-dockingot. Elmagyarázzuk a fogalom meghatározását, és felvázoljuk az ilyen logisztikai szolgáltatás igénybevételének főbb előnyeit, hogy ne legyen túl nagy gondja a helyes döntés meghozatalával.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ismerje meg a cross-docking fogalmát. Tudja meg, mi ez, mikor érdemes használni, és milyen funkciói vannak a logisztikai raktárakban.

Mi az a cross-docking? Meghatározás.

Napjainkban a fogyasztói igények olyan nagyok, hogy a vállalkozók jelentős része, akik például egyéni vásárlóknak történő értékesítéssel foglalkoznak, lemondanak az áruk tárolásáról. Az idő ebben az esetben fontos tényező. A modern logisztikai rendszerek használatával pedig könnyen kihagyható a logisztikának ez a része. Így a népszerű cross docking, amely szabad fordításban "közvetlen dokkolást" jelent, olyan módszerre utal, amely a klasszikus ellátási láncból kihagy egy lépést, amely a termékek tárolásával kapcsolatos. A keresztdokkolásnak ezt a formáját gyakran nevezik komissiózó átrakodásnak, amely a leszállított áruk elkülönítését és közvetlen továbbítását jelenti a szállítási osztályra. A gyakorlatban a cross-docking mintája az, hogy egy adott címre számos terméket szállítanak ki a fuvarozó cégek, amelyeket készletekre vagy csomagokra osztanak, és nagyon rövid időn belül eljuttatnak kisebb címzettekhez.

Cross-docking raktár - előnyök és hátrányok

Természetesen a cross-dockingnak, mint más logisztikai módszereknek, vannak előnyei és hátrányai is. Érdemes ezeket elemezni a végső döntés meghozatala előtt.

A cross-docking hátrányai:

  • a szállítási folyamat gördülékenysége az egyes vállalkozók szóbeliségétől és az áruk rendelkezésre állásától függ,
  • célszerű az ellátási lánc egyes láncszemeit ellenőrizni, ami további időt igényel,
  • vállalkozóként Ön csak a megrendelések átvételét navigálhatja és az ügyfélszolgálattal foglalkozhat, míg a többi szakasz a partnerei felelőssége.

A cross-docking előnyei:

  • A megrendelt termékek szállítási idejének optimalizálásának képessége,
  • ahibák számának minimalizálása,
  • költségcsökkentés a hosszú távon igen költséges raktározás kiküszöbölésével,
  • a közvetlenül a logisztikai létesítményekből történőszállítás alacsonyabb ára,
  • opcionálisan a vállalkozó igénybe veheti az áruk harmadik fél közvetítőkön keresztül történő szállítását,
  • az ellátási lánc jobb koordinációja.

Mikor érdemes cross-docking formájában megvalósítani a logisztikai modellt?

A cross-docking nagyszerű megoldás a raktárhiány problémájára. A raktározás költséges, akár úgy dönt, hogy bérel egy létesítményt, akár úgy, hogy épít egyet, majd fenntartja azt. Ha kihagyja ezt a szakaszt, csökkenti a munkaterületet, ami pozitív hatással lesz a cége által nyújtott szolgáltatás minőségére - minél kisebb a műveleti kör, annál magasabb a minőség. A cross-docking jól működik a gyorsan mozgó áruk esetében, ami azt jelenti, hogy ezek olyan népszerű cikkek, amelyek úgy fogynak, mint a cukrot.

Lényeg a lényeg: Hozzon jó döntést - válassza a cross-dockingot!

A cross-docking alkalmazásával biztos, hogy bizonyos partnerekkel gyorsan növekedni fog a vállalkozása. Mindössze annyit kell tennie, hogy a lehető legkisebbre csökkenti azokat a tényezőket, amelyek negatívan befolyásolhatják a működését, és a cross-docking segítségével csökkentheti a költségeit és ténylegesen csökkentheti a munkaterhelését. Fontolja meg, hogy ez az üzleti forma az Ön számára megfelelő-e, és tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy az áruk kiszállítása a kisebb ügyfelekhez zökkenőmentesen és időben történjen.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist