ESD-tanúsítás - mi az és milyen konténerekben használják?

Created by Monika Sojka | |   A bekuplast tanácsa

Bizonyos árukat biztonsági okokból megfelelő tárolóedényekben kell tárolni és szállítani. Ez különösen az elektromechanikus és elektronikus alkatrészekre vonatkozik, amelyek az elektrosztatikus kisülés következtében nem működhetnek megfelelően. Ilyen helyzetekben célszerű ESD tanúsítvánnyal rendelkező tárolókat használni, amelyek megvédik az alkatrészeket a káros kisülésekkel szemben. Tudja meg, mit kell tudnia az ESD tanúsítvánnyal rendelkező tárolókról, és mikor érdemes még használni őket.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

ESD tanúsítás a logisztikában

Bizonyára mindenki tapasztalta már életében legalább egyszer, hogy bármilyen felület vagy egy másik ember érintésekor áramütés éri. Az ilyen kisülést elektrosztatikus kisülésnek nevezzük. Leggyakrabban a kellemetlen érzésen kívül semmilyen negatív hatása nincs. Kivételt képeznek azok a helyzetek, amikor például gyúlékony folyadékok vannak a környezetben. Az ESD, vagyis az elektrosztatikus kisülés negatív hatással lehet az elektromechanikus, elektromos vagy elektronikus alkatrészekre. Leggyakrabban a rendszer meghibásodik, és az eszköz működésképtelenné válik. A költséges javítások elkerülése érdekében a gyártók elektrosztatikus feltöltődés elleni tartályokat használnak, amelyek blokkolják az elektrosztatikus kisülést, és így megvédik a berendezéseket a károsodástól. Az ESD tanúsítvánnyal rendelkező konténerek nagy jelentőséggel bírnak a logisztikában, mivel az elektrosztatikus kisülések a szállítás során fordulnak elő a leggyakrabban. A gépkocsikban nincsenek beépített munkaállomások vagy védett területek. A meghibásodási költségek minimálisra csökkentése érdekében az ESD tanúsítvánnyal rendelkező védőcsomagolás egyszerűen elengedhetetlen.

Vezetőképes és elektrosztatikus feltöltődés elleni tárolók

Íme az ESD tanúsítvánnyal rendelkező tárolók legfontosabb bontása és jellemzőik:

  • Vezetőképestárolók - e termékek jellemzői szorosan kapcsolódnak az anyagok ellenállásához, és csak ellenőrzött, EPA-zóna által meghatározott területeken használhatók. Kialakításuk nem védi a bennük lévő elektronikát a külső töltésekkel szemben, mivel az összetétel vezetőképes koromrészecskékkel való dúsítása megváltoztatja az elektromos ellenállást.
  • Antisztatikus konténerek - más néven elektrosztatikusan disszipatív konténerek. Ezeket az elektronika olyan helyeken történő szállítására tervezték, ahol a szállítás során senki sem tudja befolyásolni a csomagolásukat és a rakományt, pl. konténerekben vagy autókban. Az antiektrosztatikus konténerek legfontosabb funkciója, hogy összetételüknek köszönhetően képesek lassan levezetni a befogott kisülési energiát.

A különböző csomagolási módszerek alkalmazása mellett a csomagolás minősége is fontos. Az elektromos és elektronikus termékek biztonságos tárolása és szállítása szempontjából minden bizonnyal kulcsfontosságú az olyan gyártókkal való együttműködés, akik az aktuális szabványoknak megfelelően ESD-tanúsított tárolókat gyártanak.

Mely iparágakban kulcsfontosságúak az ESD-tanúsított tárolók?

Az ESD-tanúsítotttárolókat a következő iparágakban használják:

  • Elektromos - a gyártott alkatrészek káros kisülésekkel szembeni védelme érdekében fontos, hogy a gyártási folyamat során és minden további fázisban különleges óvintézkedéseket hajtsanak végre, mielőtt a termék a potenciális vásárló kezébe kerül. Az ESD tanúsítvánnyal rendelkező tartályok használata nagy jelentőséggel bír, mivel még az emberi test is hordozója a káros kisüléseknek.
  • Elektronika - Az elektronika gyártásának ellenőrzése az ember számára érzékelhetetlen és érzékelhetetlen kisülések ellen megvédi az elektronikát a meghibásodástól mind a gyártási folyamat, mind a tárolás, mind a szállítás során. Ebben az esetben elengedhetetlen a speciális EPA védelmi szabályok végrehajtása, pl. a munkahelyek védelme vagy a beltéri páratartalom szabályozása formájában.
  • Elektromechanikai - az elektronikai iparhoz hasonlóan a kisülések károsíthatják a termék alkatrészeit, ezért a megfelelő védelem és a kisülési szintek ellenőrzése a gyártócsarnokban megvédheti a termékeket a károsodástól és a költséges javítástól.

Miért olyan fontos az ESD-tanúsítás bizonyos iparágakban?

A hatályos jogszabályok szerint minden vállalkozó, aki elektronikai, elektromos és elektromechanikai gyártással foglalkozik, köteles az alkalmazottak számára EPA-védelmi zónában biztosítania a munkakörülményeket. Az irányelvek szerint a vállalkozó köteles:

  • a termékek tárolásakor és szállításakor ESD tanúsítvánnyal rendelkező tárolóedényeket vagy antisztatikus szőnyegeket használni;
  • antisztatikus szőnyegek használatával és az antisztatikus töltések elvezetésére tervezett speciális csatlakozók alkalmazásával földelt munkahelyeket biztosítani a munkavállalók számára;
  • annak biztosítása, hogy a munkavállalók speciális antisztatikus csuklópántot, lábbelit, kesztyűt és speciális antisztatikus ruházatot viseljenek.

Fontos továbbá a munkavállalók tudatosságának növelése tematikus képzések szervezésével. A munkáltató köteles továbbá rendszeres időközönként mérni a telephelyen a kisülési szinteket. Ha többet szeretne megtudni a munkahelyi biztonságról és munkavédelmi szabályokról, olvassa el az ergonómiáról a raktárban című cikkünket.


A bejegyzés szerzője: Beszámoló a raktárban:

Monika Sojka - Marketing Specialist