Blockchain technológia a logisztikai iparban - mi ez és miért fontos?

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

A logisztikai ipar rendkívül fontos szerepet tölt be a modern világ működésében. Biztosítja, hogy az áruk a megfelelő időben és sértetlenül eljussanak a megfelelő címzettekhez. Az egyik modern megoldás, amely segíthet átalakítani, hogy még hatékonyabban működjön, a blokklánc technológia. Átláthatóbbá teheti a tranzakciókat, csökkentheti a csalás és a hibák kockázatát, és a papírmunka csökkentésével növelheti a hatékonyságot.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mi az a blockchain?

A blokkláncot először 2009-ben használták a bitcoin kriptopénz bevezetésével, amelynek értéke a számítási teljesítményen alapul, és amellyel a blokkláncot ma is a legerősebben társítják (bár a két elnevezés felcserélhető használata nem helytálló). Satoshi Nakamoto (az alapító programozó álneve) a bitcoint egy független és decentralizált elektronikus fizetési rendszerként hozta létre, amely matematikai bizonyításokon és kriptográfián alapul, illetve azzal van biztosítva. A blokkláncot kezdettől fogva a bitcoin-tranzakciók fenntarthatóságának igazolására és a valutával való kereskedéssel kapcsolatos hamisítás ellen használták. Anélkül, hogy feleslegesen részleteznénk, a blokkláncot úgy lehet leírni, hogy az online tranzakciókról szóló információk továbbítására és tárolására szolgáló blokklánc-technológia; emiatt néha egy decentralizált könyvelési rendszer digitális változatához is hasonlítják.

A gyakorlatban ez az egymással összekapcsolt számítógépek (csomópontok) decentralizált rendszere, amely közös protokollt használ ugyanazon információk ellenőrzésére és tárolására egy egyenrangú (P2P) hálózaton keresztül. Az egymást követő tevékenységekre vonatkozó információk egymást követő adatblokkok formájában vannak elrendezve. Az egyes csomópontokon tárolt adatokat megosztják a hálózat többi számítógépével - azaz minden egyes alkalommal, amikor bármelyik eszközön új információ kerül felülírásra, azt titkosított formában szétosztják a hálózaton egyedi ellenőrzés céljából. A blokkok a létrehozás időrendi sorrendjében, fájlazonosítók segítségével láncolódnak egymáshoz. A blokklánc lehetővé teszi, hogy minden felhasználó "birtokolja" a rendszer teljes adatbázisát, így egy elosztott és decentralizált nyilvántartás jön létre. A rendszer nem igényel központi számítógépet az információk hitelesítéséhez, mivel ezt minden egyes csomópont ellenőrzi, ami kizárja a nem kívánt módosítás lehetőségét, azaz például a valós információk törlését vagy hamis információk hozzáadását. Mindez biztosítja az átláthatóságot, a biztonságot és a tranzakciók utólagos megváltoztatásának lehetetlenségét - és a blokklánc-technológiát ideális megoldássá teszi a logisztikai ágazat számára, amely olyan problémákkal küzd, mint az átláthatóság hiánya, a rakományok elégtelen ellenőrzése és a csalás.

Blockchain a raktárban

Dióhéjban úgy tekinthető, hogy a logisztikai ágazat működési feltételei és problémái - különösen az ellátási láncok esetében - hasonlóak a pénzügyi és a kriptovalutákéhoz. Ennek oka, hogy mindkét esetben rengeteg adat cserélődik, amelyeknek a tranzakció minden résztvevője számára hozzáférhetőnek kell lenniük, ugyanakkor védve kell lenniük a hibák vagy a hamisítás ellen. A blokklánc esetében nem lehet egyoldalúan megváltoztatni a szerződés feltételeit, mivel az adatok szétosztásra kerülnek az összes csomópont között, amelyek ellenőrzik és megerősítik az információkat. A bitcoinhoz hasonlóan tehát a logisztikában a blokklánc technológia is nagyobb hatékonyságot és biztonságot tesz lehetővé az információcserében, emellett hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé a beszállítók, kereskedők és fogyasztók között.

A blokklánc előnyei

A logisztikában a blokklánc-technológia legnagyobb előnyei közé tartozik a nagyobb biztonság (azaz a már említett, egyszer tárolt adatok módosításának vagy törlésének lehetetlensége;); a tranzakciók nagyobb átláthatósága (mivel minden információ a hálózat összes csomópontján tárolódik); a nagyobb hatékonyság (mivel az adatokat a blokklánc különböző eszközei automatikusan ellenőrzik, nincs szükség a hitelesség független megerősítésére), valamint a logisztikai műveletek során felmerülő hibák kiküszöbölése és a raktárak nagyobb hatékonysága. A blokklánc a digitális szerződések révén lehetővé teszi a vállalatok közötti intelligens együttműködést (ún. okos szerződések) is. A gyakorlatban ezek olyan számítógépes alkalmazások, amelyekben az ügyletben részt vevő felek meghatározzák a szerződés feltételeit és tárgyát, valamint a szerződés alapján elvégzendő tevékenységek körét. Amint egy feltétel teljesül, a vonatkozó rendelkezések automatikusan végrehajtásra kerülnek. Az ilyen eljárás előnye a szerződő feleknél felmerülő költségek csökkentése a közvetítők mellőzésével és a számviteli folyamatok egyszerűsítésével.

A blokklánc technológia a raktári műveleteket is racionalizálja. A dolgok ipari internetének más elemeivel (mobil robotok, érzékelők, RFID-technológia és a WMS-rendszer által kezelt egyéb eszközök) kombinálva lehetővé teszi a raktározási folyamatok szinte teljes automatizálását. Lehetővé teszi a raktárban tárolt termékek valós idejű azonosítását, mivel a hálózat összes résztvevőjének összekapcsolása lehetővé teszi az áruk pontosabb ellenőrzését, és ezáltal az ügyfelek jobb kiszolgálását.

Blokklánc és szállítás

A blokklánc-technológia nemcsak a raktárláncban, hanem a teljes logisztikai láncban, azaz a vevőhöz történő szállítás szakaszában is alkalmazható. Lehetővé teszi, hogy a szállítók, a címzettek, a fuvarozók, a kikötői és repülőtéri hatóságok (ha a szállítási mód megköveteli) és a tranzakciókat finanszírozó felek hozzáférjenek a szállítással kapcsolatos összes szükséges adathoz. A blokklánc előnye, hogy valós időben nyomon követhetők a közös szállítási adatok, engedélyek, fuvarokmányok, sőt, a konténerek érzékelőinek adatai is, mint például a hőmérséklet (ami kivételesen jó az érzékeny áruk - például gyógyszerek vagy élelmiszerek - esetében, hogy kizárható legyen a hűtési lánc megszakadásának kockázata) és a rakomány súlya. A blokklánc használata segít megelőzni a szállítás során történő manipulációt és ezáltal a csempészetet is. Emellett kiküszöböli a papíralapú dokumentáció szükségességét, és lehetővé teszi a szállítás és a rakodás gyorsabb ellenőrzését - mindez pedig közvetlenül az adminisztratív tevékenységek és a dokumentáció elkészítésének költségeinek csökkenésében nyilvánul meg.

Hogyan lehet bevezetni a blokkláncot?

Mi az oka annak, hogy a blokklánc-technológiát - amelynek számos előnyét e szövegben tárgyaljuk - még nem alkalmazzák széles körben a logisztikában? "Ha nem tudod, mi forog kockán, akkor általában a pénzről van szó". Ez az elv ebben az esetben is igaz, bár a pénzügyek kérdése nem meríti ki a problémák teljes skáláját. A blokklánc jelentős technológiai beruházást és rengeteg képzést igényel. Szemléletváltást is igényel, mivel az adatok átláthatóságának (megosztásának) elvén alapul a logisztikai lánc minden résztvevőjével. Vannak olyan szabályozási kérdések is, amelyek figyelmet igényelnek, mivel a blokklánc számos joghatóságban tisztázatlan jogi zónában működik.

Mindezek az akadályok nem akadályoznak meg számos vállalatot abban, hogy kísérletezzen a blokklánc logisztikai felhasználásával; a Maersk globális hajózási vállalat a globális szállítmányok nyomon követésével próbálkozik, az IBM-mel együttműködve egy megfelelő logisztikai platformon dolgozik; az amerikai Walmart pedig blokkláncot használ az élelmiszerek eredetének ellenőrzésére, és ezáltal az általa értékesített élelmiszerek biztonságának növelésére.

Összefoglaló

A blokklánc hamarosan forradalmasíthatja a logisztikai iparágat, és átláthatóbbá, biztonságosabbá és hatékonyabbá teheti azt. Ez akkor fog megtörténni, ha a logisztikai lánc minden érintettje egységesen részt vesz benne: a beszállítóktól a vásárlókig, a szabályozóktól a technológiai fejlesztőkig. E technológia bevezetésével a logisztikai iparág nemcsak a működését javíthatja, hanem hozzájárulhat egy fenntarthatóbb és igazságosabb globális gazdasághoz is.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist