Az újrahasználható edények a környezetvédelem fontos részét képezik

Created by Monika Sojka | |   Logisztika

A logisztika ökológiai szempontjai fokozatosan kezdenek bekerülni a tudatunkba, de sok vállalkozó még mindig nem látja az értéküket a vállalatoknál felmerülő költségek végső mérlegében. Eközben, ahogy a gyakorlat mutatja, a környezetvédelmi szempontnak a vállalati célok tervezésébe és megvalósításába beépített állandó elemmé kell válnia.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Környezetkímélő logisztika

Világunkat elárasztja a hulladék. Annyira hozzászoktunk, hogy sokunkat már nem zavar a járdán heverő műanyag bevásárlószatyor vagy az erdőben elhagyott üvegpalack látványa. Eközben ez a gondatlanság katasztrofális következményekkel jár, és hanyagságunk összege óriási méreteket ölt. Nézzük csak meg a Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltot, egy több tízezer tonnás, két Texas állam területének megfelelő hatalmas szigetet, amely a folyókon a Csendes-óceánba ömlő műanyaghulladékból keletkezett. Szerencsére egyre több ember tudatosítja magában az ilyen elhanyagolás katasztrofális hatásait, és a mindennapi életében környezetbarát magatartást hirdet: bioélelmiszereket fogyaszt, zöld autót vezet, zöld energiával működő zöld épületekben él. Nemrég egy másik, eco- előtaggal rendelkező szóval bővült az eco- előtaggal rendelkező szavak listája: környezetvédelem. Ez azt jelenti, hogy a termelés maradékaiból környezetbarát módon nyerjük vissza az értéket, hogy többet termelhessünk anélkül, hogy több természeti erőforráshoz nyúlnánk.

Legyen öko(logisztikus) és gyűjtse össze a hulladékot

A környezet katasztrofális állapotához nagyban hozzájárulnak a műanyag csomagolások, amelyek használat után túl gyakran kerülnek mindenhová, csak a megfelelő szemetesbe (a sárgába!) nem. Nevetséges, hogy egy ilyen értékes erőforrást egyetlen használat után egyszerűen kidobnak. A probléma megoldása - a hulladék elkerülése vagy az egyszer használatos csomagolások és zacskók fokozatos kivonása mellett - az újrahasznosítás és a visszanyerés, a körforgásos gazdaság elveinek abszolút alapja.

Felhasználás a kidobás helyett

Míg a "hagyományos" logisztika az ellátási lánc, a termékáramlás és az információ szisztematikus tervezésének és irányításának folyamata egy vállalaton/raktáron/áruházon stb. belül, addig a környezetvédelem a helyes döntések vezetői és technikai szintű meghozataláról szól, amelyek minimalizálják a környezetre gyakorolt negatív hatást. Dióhéjban a logisztika azon részlege, amely a termelésből/raktározásból/kereskedelmi folyamatokból stb. visszamaradt mindenféle hulladék összegyűjtésével, majd válogatásával, összegyűjtésével, tárolásával, ártalmatlanításával és lehetőség szerint újrahasznosításával foglalkozik. Hulladék lehet mindenféle olyan anyag, amelyre üzleti szempontból nincs szükség, például fémhulladék, elavult késztermékek, újrahasznosítható gyártás utáni maradékok, nem kívánt melléktermékek, sőt, még a szállítást és tárolást támogató használt műanyagraklapok és konténerek is.

Három lépés a fenntartható működés felé

A zöldítés az értékvisszanyerés három szakaszából áll: az újraelosztási logisztika, az újrafeldolgozás és az újrafelhasználási logisztika. Az első szakaszban a hulladékot összegyűjtik, szétválogatják és osztályozzák a további felhasználás céljából. A második szakaszban újrahasznosításra vagy energetikai hasznosításra kerülnek. A harmadik szakaszban a második szakaszban fel nem használt maradványokat végül szétosztják (újrahasznosítják, elégetik, hulladéklerakóba viszik stb.).

A műanyag tartályok szintén a hasznosítás logisztikájának részét képezik.

Az újrafelhasználhatószállítódobozok korszerű megoldást jelentenek számos logisztikai probléma kezelésére, valamint a környezeti szemét csökkentésére. Emiatt különösen érdekesek a GOZ-rendszerek számára, és fenntartható alternatívát jelentenek a más nyersanyagokból készült csomagolásokkal szemben nemcsak a feldolgozóiparban, hanem minden más ágazatban is, ahol használják őket (mezőgazdaság, kiskereskedelem, vendéglátás, e-kereskedelem stb.). A műanyag tartályok - mint például a bekuplast által szállítottak - környezetbarát, újrahasznosítható műanyagból készülnek, és hosszú élettartamuk végén nem termelnek felesleges hulladékot, mivel újrahasznosításuk után újabb életet nyernek. Így ideálisan illeszkednek a GOZ és a környezetvédelem elveihez. A "zöld" logisztika vállalaton belüli bevezetésének előnyei nem korlátozódnak a környezetvédelemre. Manapság egy vállalat környezeti teljesítménye fontos érték, és befolyásolja, hogy a munkavállalók és az ügyfelek hogyan ítélik meg. Ráadásul jelentős megtakarítások forrása is lehet, hiszen minden egyes termék/nyersanyag, amelyet az ártalmatlanítástól megspórolnak, tiszta nyereséget jelent a vállalat számára.

Az újrafelhasználható logisztika egyben környezetvédelem is

Amikor az újrahasználható konténerekről beszélünk, érdemes felidézni egy másik logisztikai folyamatot, az úgynevezett fordított logisztikát. Célja a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése azáltal, hogy a használt áruk és anyagok, valamint az el nem adott termékek visszaáramolhatnak oda, ahol újrahasznosításra vagy újrafelhasználásra kerülnek. A visszaküldési logisztika nem lenne lehetséges az olyan szállítódobozok nélkül, mint amilyenek a bekuplast termékei. A visszaküldött áruk hatékony és biztonságos szállítása a gyártóhoz/forgalmazóhoz kulcsfontosságú, mivel a fordított logisztika egyik célja, hogy lehetőség szerint és a szükséges kozmetikai kezelést követően teljes értékűen visszakerüljenek az alapkínálatba. Ez az intézkedés a teljes ellátási lánc szempontjából fontos, hogy az első eladáskor elvesztett árrés visszanyerhető legyen. Ehhez pedig elengedhetetlen a hatékony szállítás és a megbízható konténerek biztosítása.

Összefoglaló

A műanyag konténerek helyes megválasztása, a meglévő logisztikai láncokba való integrálásuk és a rakományhordozók optimális kezelése, különösen a kiskereskedelemben és a raktárakban, az elmúlt években számos vállalat számára fontos sikertényezővé vált. Ma a logisztika fejlődésének új szakaszába lépünk, amelyben az említett siker mércéje már nem kizárólag a pénzügyi haszon, hanem a környezet védelmének igénye is csatlakozik hozzá. Az ügyfelek és a környezet érdekében érdemes a zöld átállás élére állni.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist