A viselhető eszközök támogatják a logisztikai folyamatokat

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

Az elektronika miniatürizálódásával és az adatfelhőkhöz való hozzáféréssel párhuzamosan egyre több úgynevezett viselhető eszköz jelenik meg a környezetünkben: a testen viselhető, általában akkumulátorral működő, saját szoftverrel és a dolgok internetének (IoT) kommunikációs képességeivel felszerelt eszközök. Az ilyen típusú intelligens elektronikus eszközök a logisztikai folyamatokban is egyre nagyobb teret nyernek, növelve az ellátási láncok hatékonyságát és termelékenységét, és ötvözve a fejlett felhőalapú számítástechnikai képességeket az adatok automatikus tárolásának és rögzítésének miniatürizált módszerével.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A viselhető eszközök képességei rendkívül sokoldalúak: a felhasználó térbeli helyzetének egyszerű követésétől kezdve az egészségügyi paraméterek ellenőrzéséig és a szükséges információk kényelmes, valós idejű eléréséig. A hasonló eszközök képességei hatékonyan felhasználhatók a raktári karbantartás termelékenységének növelésére vagy az üzleti stratégiák kidolgozásakor. A viselhető eszközöket használó vállalatok alkalmazottai a kézi adatbevitel helyett fejlettebb folyamatokra fordíthatják figyelmüket, csökkentve a hibalehetőséget, jobb ellátási láncot építve és növelve annak élettartamát. Az amerikai ABI Research tanácsadó és elemző cég által készített bontás szerint a mai viselhető eszközök hét kategória egyikébe sorolhatók. Ezek közé tartoznak a testen viselt vagy sisakra szerelt kamerák; az intelligens ruházat (e-ruházat); az adatokat megjelenítő intelligens szemüvegek (pl. Google Glass); a trackerek - orvosi, sport- és fitneszcélokra használt, valós idejű adatokat gyűjtő eszközök; a 3D mozgáskövető eszközök és az okostelefon-kompatibilis órák. Külön kategóriát alkotnak a logisztikai célú megoldások is, amelyek közé adatgyűjtő szemüvegek, csukló- és homlokszkennerek, beépített szkennerrel ellátott kesztyűk, nehéz terhek kezelésére szolgáló exoskeletonok, mobil és hordozható nyomtatók, valamint a raktárban végzett mozgássorozatok elemzésére szolgáló testérzékelők (ún. motion minerek) tartoznak.

Kevesebb erőfeszítés

A hordozható vonalkódolvasók, a biometrikus érzékelők és a hangvezérléses megoldások csökkentik a kézi munkát és javítják a kényelmet. Emellett javítják a dolgozók képességét a raktári tételek helyes helymeghatározására, szortírozására és mozgatására. A vezetőségi csapatok elemezhetik az ezen eszközök által generált adatokat a műveletek további optimalizálása érdekében. A UPS futárcég már 2011-ben úgynevezett szkenner-képes gyűrűkkel szerelte fel a dolgozókat, amelyek nápolyi olvasók voltak, amelyek a csomagadatokat először a dolgozó által csípőn viselt terminálra, majd Wi-Fi-n keresztül a UPS adatközpontjába küldték. Ennek a megoldásnak a Bluetooth technológiát használó továbbfejlesztett változatai ma is használatban vannak; ezek azonnali tájékoztatást adnak a dolgozóknak arról, hogy rossz terméket vagy rossz mennyiségű terméket vittek el.

Több egészség

A viselhető eszközök adatok széles köréhez biztosítanak hozzáférést. Ilyenek például a "viselhető" eszközök, amelyek valós időben figyelik a munkavállalók fizikai aktivitását, tartózkodási helyét és egészségi állapotát. Ezen információk birtokában a vezetés ennek megfelelően alakíthatja a munkaerő-felhasználási stratégiákat. A biometrikus érzékelőkkel ellátott intelligens eszközök jelenthetik a stressz jeleit (pl. a gyors pulzusszám-emelkedést). Ezt a funkciót mind a népszerű megoldások (pl. okosórák, fitneszkövetők), mind az olyan fejlettebb rendszerek, mint a Kinetic Reflex, amely valós időben észleli a fizikai rendellenességeket. Ha rendellenességet észlel, például a gerinc túlzott megterhelését, rezgés-visszacsatolást küld a felhasználónak. Ez megtanítja a megfelelő (ergonómikus) mozdulatokat, és lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy módszert dolgozzanak ki a munkahelyi sérülések csökkentésére.

Megbízható pontosság

A viselhető technológia ellátási láncban való alkalmazásának egyik nagyon fontos előnye a gyorsaság és a pontosság biztosítása. Ha a viselhető technológia automatikusan információt szolgáltat a munkavállalónak, akkor többé nem kell átnéznie a dokumentumokat és gondolkodnia azon, hogy milyen sorrendben kell elvégeznie a feladatokat. A viselhető eszközök például arra használhatók, hogy a dolgozónak pontosan megmondják, hol van egy termék a raktárban. Mivel ez a technológia az internethez kapcsolódik, amely nyomon követi egy adott ellátási lánc egység készletszintjeit, az alkalmazottak automatikusan megtudhatják, hogy egy termék a megfelelő helyen van-e, és készen áll-e az átvételre. Amint a termék kikerül, az információ az egység automatikus adatrögzítő funkcióján keresztül visszakerül az ERP-rendszerbe, így a dolgozónak nem kell manuálisan beírnia a termékinformációkat, és javul a rendszer pontossága.

A Honeywell Intelligrated például egy viselhető megoldást kínál az árucikkek helymeghatározásával és mozgatásával foglalkozó alkalmazottak számára. Ez egy fejhallgatóból és egy csípőn viselt eszközből áll. A gyártó szerint használatával 99,9%-os munkafolyamat megbízhatósági arányt érnek el. A headsetek adminisztratív vezérlőpontokhoz kapcsolódnak, amelyek folyamatos utasításokat közvetítenek a dolgozóknak. Amellett, hogy tájékoztatja a dolgozókat a mozgatandó termékekről, a kihangosító megoldás a megfelelő készletfelvételi helyre irányítja őket. Emellett a vezetők ezt a rendszert a raktárban dolgozókkal való kommunikációra is használhatják. Így a hangalapú viselhető eszközök növelik a logisztikai dolgozók termelékenységét azáltal, hogy dinamikus utasításokat adnak a folyamatosan változó raktári környezetben.

A hatékonysági hiányosságok azonosítása

A világ legjobb prediktív elemző rendszerei is csak annyira jók, mint az általuk feldolgozott adatok. Sajnos a legtöbbjük kézi és automatizált adatrögzítésre támaszkodik. A viselhető technológia költségeinek csökkentése segít az ellátási láncoknak abban, hogy több információt rögzíthessenek, amelyeket aztán a vállalatok ERP-rendszerei felhasználhatnak a nem hatékonyági pontok azonosítására. Ez lehet olyan egyszerű, mint az áruszállító munkások átirányítása, hogy elkerüljenek egy olyan utat, amelyet az áruk berakodásával kapcsolatos problémák akadályoznak.

A miniatürizálás előrelépést jelent

A viselhető eszközök nemzetközi karrierjét a technológia és a miniatürizálás fejlődése tette lehetővé. Teljesen kivitelezhetetlen volt egy táblagépet a mellkasán viselni és kézzel adatokat beírni rá, miközben kritikus ellátási láncfolyamatokat hajtottunk végre. A modern "viselhető" eszközök (akár olyan elterjedt eszközök, mint az Apple vagy a Samsung okosórák, a Fitbit és a Google szemüvegek) azonban lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy kritikus feladatokat végezzenek, és a dolgok internetéhez (IoT) való folyamatos kapcsolódás révén folyamatosan adatokat szolgáltassanak a szervezet ERP-rendszerébe vagy a felhőbe energiatakarékos Bluetooth, Wi-Fi vagy rádiófrekvenciás azonosító (RFID) eszközökön keresztül.

Az emberi munkaerő és az intelligens eszközök kombinációja hasznos lehetőségeket kínál a logisztikai vállalatok számára. A vonalkódolvasók, a biometrikus érzékelők és a hanghívó megoldások csökkentik a kézi munkaterhelést és javítják az alkalmazottak életminőségét. Emellett javítják az alkalmazottak képességét a raktári tételek helyes helymeghatározására, válogatására és mozgatására. A vezetőségi csapatok elemezhetik az ezen eszközök által generált adatokat a műveletek további optimalizálása érdekében. Nem meglepő, hogy a viselhető eszközöket használó vállalatok mind a pontosság, mind a műveletek gyorsasága terén javulást tapasztalnak.

Összefoglaló

A viselhető érzékelők lehetőséget kínálnak a munkáltatóknak arra, hogy olyan munkakörnyezetet biztosítsanak, amely elősegíti a munkavállalók jólétét és a vállalat termelékenységét. Megfelelően használva hozzájárulhatnak egy boldogabb, lojálisabb és hatékonyabban kommunikáló csapathoz, csökkentve a legismétlődőbb és legunalmasabb feladatok fáradtságát. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a személyes adatok esetleges kiszivárgásának veszélyét, amelyeket a "viselhető" elektronikai eszközök egyre nagyobb mértékben gyűjtenek.

A munkavállalók egészségi állapotára vonatkozó információkat megszerző munkáltatóknak megfelelő magatartási kódexeket kell kidolgozniuk az összegyűjtött adatok gyűjtésére, tárolására és felhasználására vonatkozóan. Fontos az is, hogy világossá tegyék az adatgyűjtés célját. Az ilyen törekvések sikerét végső soron az fogja meghatározni, hogy a vállalat mennyire képes bevonni a munkavállalókat, és meggyőzni őket az ilyen eszközök használatának előnyeiről. A teljes átláthatóság és a megfelelően megtervezett részvételi programok lehetővé teszik, hogy az adatgyűjtést a munkáltató és a munkavállaló közötti partnerségként kezeljék.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist